Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
18.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

19

Natisni članek

Sreda, 14. 12. 2016, 18.12

6 let, 6 mesecev

Poslanci SMC zahtevajo odstop Žana Mahniča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

19

Žan Mahnič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslanci SMC, ki so člani odbora DZ za obrambo, zahtevajo odstop Žana Mahniča (SDS) z mesta predsednika odbora. Po njihovem mnenju je šel z izjavo o petokolonaših in tistih, ki so nasprotovali slovenski osamosvojitvi, pred tednom dni čez vse mere spodobnega, kulturnega, človeškega in sprejemljivega.

Odbor za obrambo je na nujni seji pred tednom dni razpravljal o prodaji tankov M-55S. Poslanci koalicije pa so "zaradi mnenja, da obravnavana tema ni primerna za politično razpravo, ampak je stvar izključno vojaške stroke", sejo obstruirali.

Po napovedani obstrukciji in odhodu poslancev koalicije iz dvorane je 26-letni Mahnič med drugim dejal, da je "lepo spet imeti sejo brez petokolonašev in tistih, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi, tako da smo tukaj tisti, ki nam gre za Slovenijo, tisti, ki nam gre za vojsko, in to je Slovenska demokratska stranka".

Poslanci SMC: Mahnič položaju ni dorasel

Poslanci SMC Marjan Dolinšek, Erika Dekleva, Aleksander Kavčič in Marko Ferluga so v današnjem sporočilu zapisali, da je bil omenjeni Mahničev nastop dogodek brez primere, globoko ga obsojajo in zahtevajo takojšnje ukrepe. "Mladi kolega je s svojim vedenjem razžalil vse, ki so na kakršenkoli način aktivno sodelovali v slovenski osamosvojitveni vojni leta 1991," so navedli.

Tako zahtevajo, da Mahnič odstopi s položaja predsednika odbora za obrambo, "saj je s svojimi dejanji in besedami pokazal, da temu položaju ni dorasel, ne premore zahtevane odgovornosti, znanja in izkušenj". "Še posebej pa si ne smemo dovoliti, da tako nezrela oseba predstavlja tako pomembno državotvorno področje v imenu vseh poslank in poslancev ter vseh državljank in državljanov Republike Slovenije," so še dodali.

Mahnič je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so se očitno nekateri prepoznali v njegovi izjavi. Tisti, ki so predsedniku SDS Janezu Janši "protiustavno vzeli mandat in se niso opravičili", je še dodal.

Prizadet in ogorčen tudi podpredsednik odbora

Marjan Dolinšek, podpredsednik odbora za obrambo, je ob tem posebej navedel, da je tudi osebno prizadet in ogorčen nad izrečenimi besedami o petokolonaših in o nasprotnikih osamosvojitve. Ob tem je napovedal, da bodo njegova nadaljnja dejanja usmerjena v preprečevanje nedopustnih zlorab tako pri delovanju parlamenta kot pri izkrivljanju dejstev o osamosvojitveni vojni. "To je sramotno dejanje in zloraba državnega zbora," je prepričan.

Na Mahničeve besede se je sicer že v petek odzval tudi predsednik DZ Milan Brglez in jih označil za nesprejemljive in žaljive. Po njegovem mnenju bi se moral Mahnič javno opravičiti vsem, ki jih je prizadel, SDS pa je pozval, naj razmisli, ali je Mahnič sploh še primeren za vodenje tako pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo. "Sam namreč menim, da ni," je še dodal.

Ne spreglejte