Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 12. 2021,
6.19

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

1

Natisni članek

Slovenija ARSO vremenska napoved vreme

Petek, 17. 12. 2021, 6.19

2 leti, 4 mesece

Meteorologi napovedujejo: tolikšna je možnost, da bo božič bel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

1

božič bel | Bo letošnji božič bel?  | Foto Reuters

Bo letošnji božič bel?

Foto: Reuters

"Glede na trenutno stanje snežne odeje po nižinah se ne moremo zanašati na bel božič zgolj iz pred tednom dni zapadlega snega, a kot kaže meteorološki model, bo v četrtek, dan pred božičem, verjetnost za padavine nekoliko povečana. Današnje verjetnostne napovedi kažejo, da bo v četrtek približno 20-odstotna verjetnost, da pade en milimeter padavin v večjem delu države. V višinskih delih v obliki snega, po nižinah kot dež. Verjetnost do okoli 40 odstotkov bo narasla v noči na petek in ostala med 30 in 40 odstotki tudi na božični dan. Poleg tega se v noči na petek za od 20 do 30 odstotkov poveča verjetnost, da bodo pobeljeni tudi nižinski deli," sporočajo meteorologi agencije za okolje. 

Kot še pravijo, verjetnosti pod 50 odstotkov niso zagotovilo, da bo napoved ostala enaka tudi v prihodnjih dneh in da bomo imeli v dneh okoli božiča zares padavine. Počakati bo treba na bolj zanesljivo vremensko napoved. "Ena snežna napoved namreč še ne prinese nujno belega božiča," so še zapisali.

Pregled zelenih in belih božičev

Arso je objavil tudi pregled belih in zelenih božičev, pri čemer so upoštevali vsaj dva centimetra debelo snežno odejo, izmerjeno na glavnih meteoroloških postajah, meritve so reprezentativne tudi za širšo okolico postaj. Največ belih božičev je imela Kredarica. Od leta 1961 je bil tam le en zelen božič, in sicer leta 2015. 

Na Brniku je bilo od leta 1963 19 belih božičev, zadnji leta 2003. "Z malo sreče bo bel tudi letošnji božič," so napovedali. 

Že več kot desetletje belega božiča niso videli v Celju, Mariboru in Murski Soboti. V vseh treh mestih so zadnji bel božič imeli leta 2007. Najmanj belih božičev je imela Murska Sobota, in sicer 18. Belega božiča od leta 1970 še ni bilo v Biljah, zelenih božičev pa so vajeni na Obali.

Današnja vremenska napoved: precej jasno, ponekod zmerno oblačno 

Danes bo precej jasno, ponekod občasno zmerno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla, ki se bo predvsem v Ljubljanski kotlini lahko zadržala večji del dneva. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 10, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. Med koncem tedna bo vreme podobno, temperature se bodo ponekod spustile krepko pod ničlo.

V soboto bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Predvsem v slovenski Istri in zaledju bo pihala šibka burja, ponekod na severovzhodu pa severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, ob morju 2. Najvišje dnevne od 2 do 8, na Primorskem bodo namerili do 13 stopinj Celzija, napovedujejo meteorologi agencije za okolje. 

V nedeljo bo pretežno jasno z meglo po nekaterih nižinah, ob morju in na Goriškem pa bo nizka oblačnost.

V začetku tedna po večini države jasno vreme

V ponedeljek bo precej jasno, več oblačnosti bo občasno v vzhodni Sloveniji. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Meteorološki modeli do srede napovedujejo suho vreme. 

Davidova zvezda
Novice Proticepilci kričijo: Hitler! Genocid! A v resnici ne vedo, kaj govorijo.
RTV Slovenija
Novice Boj za RTVS: Zorčič ubranil Baškoviča (SD) in Tomšiča (SD)

 

Ne spreglejte