Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
18.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

napad kibernetska varnost Miro Cerar svet za nacionalno varnost

Torek, 16. 5. 2017, 18.36

6 let, 7 mesecev

Cerar: Stopnja ogroženosti zaradi terorizma ostaja nizka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar je po seji sveta za nacionalno varnost povedal, da stopnja ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja nizka. Na seji so razpravljali tudi o kibernetski varnosti in ugotovili, da slovenski državni informacijski sistem v nedavnih hekerskih napadih z izsiljevalskim virusom ni bil prizadet.

Svet za nacionalno varnost se je namreč na današnji seji seznanil s trenutno oceno teroristične ogroženosti, ki jo je podala medresorska skupina za protiterorizem. "Ocena ostaja nespremenjena, nizka, to je dva od pet," je povedal premier Miro Cerar. A ta hkrati je opozoril, da mednarodne okoliščine ostajajo še naprej nepredvidljive, zato se lahko ocena hitro spremeni.

Vlada in ostale pristojne institucije po Cerarjevih besedah ostajajo budni in pozorni ter spremljajo vse okoliščine, da se položaj ne bi poslabšal.

Glede kibernetske varnosti je Cerar poudaril, da ministrstvo za javno upravo redno nadgrajuje informacijske sisteme in drugo programsko opremo, prav tako so letos ustanovili poseben nacionalni organ za kibernetsko varnost z namenom, da bo pripravljal preventivne ukrepe za spopadanje s takimi napadi. "Gre za eno od prioritetnih nalog vlade, da zagotovimo varnost na tem področju," je dejal.

Preprečili naj bi kibernetski napad na klinični center

Kibernetske napade je na današnji seji obravnaval tudi odbor DZ za obrambo. Kot je po seji pojasnil predsednik odbora Žan Mahnič, so jim pristojne službe pojasnile, da so v Sloveniji seznanjene samo z napadom na Revoz, so pa obrambni mehanizmi preprečili napad na klinični center in druge zdravstvene ustanove.

Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič je dejal, da je bil z nekaterimi obrambnimi mehanizmi, ki jih imamo, v petek uspešno preprečen napad na klinični center in še na nekatere druge zdravstvene ustanove, ki so bile tudi tarča napada v Sloveniji. | Foto: Bor Slana Predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič je dejal, da je bil z nekaterimi obrambnimi mehanizmi, ki jih imamo, v petek uspešno preprečen napad na klinični center in še na nekatere druge zdravstvene ustanove, ki so bile tudi tarča napada v Sloveniji. Foto: Bor Slana Mahnič je po koncu seje petkove udore v sisteme označil za "čisto kriminalno dejanje". Kot je dodal, še vedno ni jasno, kdo je napad izvedel, kljub temu da so se v zvezi s tem pojavile številne špekulacije.

"Predvsem obveščevalne službe ugotavljajo, da varnost nikjer ni 100-odstotna, internet prinaša številne pasti, lahko pa rečem, da je bil z nekaterimi obrambnimi mehanizmi, ki jih imamo, v petek uspešno preprečen napad na klinični center in še na nekatere druge zdravstvene ustanove, ki so bile tudi tarča napada v Sloveniji," je dejal.

V Sloveniji napaden le Revoz

Mahnič je povedal tudi, da člani odbora niso bili seznanjeni s podatki, ki bi potrjevali, da je bilo v Sloveniji osem napadov, kot so v soboto poročali mediji. Kot je dejal, policija ve samo za Revoz.

"To ni nič novega, takšni napadi so zadnjih dveh letih so gospodarskim družbam povzročili približno milijon evrov škode," je še dejal poslanec in poudaril, da je težava predvsem dejstvo, da gospodarske družbe takšnih napadov ne prijavijo, ker se bojijo, kaj bo s poslovnimi partnerji. Je pa po podatkih policije uspešno preiskanih okoli 44-odstotkov takšnih kaznivih dejanj, je še povedal.

"Koalicija se pomena kibernetske varnosti ne zaveda"

Slovenija po besedah Mahniča na področju kibernetske varnosti gradi infrastrukturo, trenutno pa izvajajo tako imenovani dvotirni pristop. "To pomeni, da se na eni strani pripravi zakon o kibernetski varnosti, na drugi strani pa se zgodi njegova izvedba. To trenutno počne urad za varstvo tajnih podatkov," je pojasnil.

Težavo pa Mahnič vidi v tem, da "imamo na oblasti koalicijo, ki se pomena kibernetske varnosti ne zaveda". Odbor je po besedah njegovega predsednika danes med drugim glasoval o sklepih za zaščito kritične infrastrukture, njeno posodabljanje ter zagotovitev finančnih sredstev za kibernetsko varnost.

Poslanci SMC, SD in DeSUS so glasovali proti, zato se je seja končala brez sprejetih sklepov. "To dokazuje, da se vladajoča koalicija do težave vede brezbrižno," je bil kritičen Mahnič.

Ne spreglejte