Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2008,
8.17

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 7. 2008, 8.17

8 let, 5 mesecev

Predor Šentvid zopet odprt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Šentviški predor, ki so ga slavnostno odprli v torek in ga po nekaj urah zaradi odpadanja t.i. protipožarnega ometa že zaprli, je zopet odprt.

Kot je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi v Družbi za avtoceste v RS (Dars) Marjan Koler, je izvajalec del, družba SCT, ponoči saniral nastale poškodbe. S stropa obeh galerij v dolžini 420 metrov so odstranili omet z vseh kovinskih dilatacij, ki so vgrajene zaradi preprečevanja raztezanja objekta. "Promet skozi predor poteka normalno, v prihodnjih dneh pa so napovedani še dodatni pregledi objekta skupaj s predstavniki izvajalcev," je dejal Koler. Kot je pojasnil, so stari del galerije v postopku gradnje sanirali, na kovinske dilatacije na stropu pa so z brizganjem nanašali protipožarni beton.

V ponedeljek zvečer je z ene od dilatacij v galeriji, približno sto metrov pred koncem predora v smeri proti Gorenjski, odpadel omet na vozišče. Predor so kmalu zatem zaprli za ves promet.

Žerjav: Zaplet v šentviškem predoru nesprejemljiv Kar se je zgodilo v šentviškem predoru, se na noben način ne bi smelo zgoditi in je popolnoma nesprejemljivo, je danes v Ljubljani dejal minister za promet Radovan Žerjav. Po njegovih besedah je odgovornost jasna. "Odgovoren je izvajalec, ki bo moral kriti vse stroške," je dejal in poudaril, da je predor zdaj spet varen.

Protipožarno zaščito postavil podizvajalec iz Anglije

Protipožarno zaščito v predoru Šentvid, del katere je le nekaj ur po torkovem odprtju odpadel na vozišče, je postavil podizvajalec iz Anglije, podjetje Ceramicoat, je danes na gradbišču severnega portala priključnih ramp v Šentvidu povedal direktor operative za področje nizkih gradenj pri SCT Borut Willenpart.

Obljubljali desetletno jamstvo SCT je podizvajalca po njegovih besedah takoj obvestil o nastali poškodbi, tako da bo v Slovenijo prišel še ta teden. Podizvajalec naj bi pojasnil, zakaj je prišlo do poškodbe kljub jamstvom, da bo deset let zdržala vse obremenitve, ki se nahajajo v predoru, hkrati pa določil tudi primeren način sanacije.

Do poškodbe je sicer prišlo v stari galeriji predora Šentvid, zgrajeni leta 1984. Tam se je, tako Willenpart, naredilo protipožarno zaščito, ki jo je zahteval naročnik, zato da se je povečala varnost objektov, ki so nad galerijo. V primeru prometne nesreče v predoru namreč lahko pride do vžiga in sproščanja velikih temperatur, to pa bi lahko poškodovalo objekte nad galerijo.

Poškodba zajela le kvadratni meter protipožarne zaščite Celotne protipožarne zaščite je skupaj prek 13.000 kvadratnih metrov, torkova poškodba pa je po pojasnilih Willenparta zajela le en kvadratni meter, in sicer na mestu, koder se je držala kovinske površine. Ta je bila nameščena na skupno petih mestih stare galerije, na katerih bi sicer lahko prišlo do pronicanja vode. Kot je dejal predstavnik SCT, so zaščito preventivno odstranili tudi na preostalih štirih mestih.

Podjetje Ceramicoat, ki je eno redkih specializiranih podjetij za to področje v Evropi, je po besedah Willenparta predalo vse ustrezne papirje oziroma ateste za uporabljeni material. "Naši nadzorniki so pregledali te ateste, da so v skladu s tem, kar piše. Naredilo se je tudi testno polje, kjer se je dokazalo, da je to ustrezno. Nato se je po potrjenem tehnološkem elaboratu s strani naročnika, inženirja in projektanta začelo z izvajanjem," je povedal.

Pri tem je SCT opozoril podizvajalca, da gre v nekaterih delih za ravno kovinsko površino, vendar pa je ta z ustreznimi dokumenti zagotovil, da bo material vzdržal.

Kdo bo poravnal stroške sanacije?

Na vprašanje, kakšni bodo stroški sanacije, je Willenpart odgovoril, da bo to ocenil podizvajalec po opravljenem pregledu in določitvi sanacije. Glede kritja nastalih stroškov pa je dodal, da ima SCT s podizvajalem to urejeno. "SCT ne more prevzeti odgovornosti, ker je to delo oddal podizvajalcu, ki jamči za delo - on bo pokril vse stroške, ki so nastali zaradi teh poškodb," je povedal.

Ne spreglejte