Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
16.46

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

17

Natisni članek

vrtec zdravstvo cepljenje ošpice

Sreda, 31. 1. 2018, 16.46

6 let, 2 meseca

Predlog: če otrok ne bo cepljen, ne bo smel v vrtec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

17

Cepljenje otrok. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poslanci SMC in DeSUS so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katerim želijo dvigniti stopnjo precepljenosti vsaj na stanje, ki zagotavlja kolektivno imunost. Med ukrepi predlagajo omejitev dostopa do javnega in javno financiranega zasebnega vrtca otrokom, ki niso cepljeni zaradi nemedicinskega razloga.

Predlog zakona vsebuje tri poglavitne ukrepe, s katerimi želijo znova dvigniti raven precepljenosti. Med drugim predlagajo pravno podlago za optimizirano delovanje dodatnega programa v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam, ki zbirajo podatke o cepljenih oziroma necepljenih in jih prenašajo naprej.


Morda vas zanima še:

Ošpice: ali tudi Sloveniji grozi epidemija zaradi nizke precepljenosti?
Kako so starejši zaščiteni proti ošpicam


Predlagajo, da bi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zdravstvenemu inšpektoratu prijavil necepljene osebe, ki nimajo medicinskih kontraindikacij za to. S tem bi izbrane zdravnike, ki so trenutno odgovorni za takšno sporočanje inšpektoratu, razbremenili papirologije, prav tako bi jih razbremenili represivne vloge, ki obremenjuje odnos med zdravnikom in bolnikom oziroma staršem.

Kot drugi ukrep predlagajo, da starši otrok več ne bi mogli podati vloge za opustitev cepljenja neposredno pred komisijo za cepljenje, ker da starši niso kvalificirani za presojo, kdaj je otrok upravičeno izvzet iz cepljenja. "V tem primeru sta interes otroka in njegova ustavna pravica do zdravja nad pravico starša, da o njem odloča v skladu s svojimi prepričanji oziroma v nasprotju z uradno sprejeto medicinsko doktrino," menijo predlagatelji novele.

Kot tretji ukrep pa predlagajo, da bi bil vpis otroka v javni in javno financirani zasebni vrtec mogoč le, če bo otrok cepljen po obveznem programu cepljenja. Le otroci, ki imajo medicinske kontraindikacije in bodo imeli odločbo komisije za cepljenje, se bodo lahko vpisali v takšen vrtec brez cepljenja, predlagajo poslanci SMC in DeSUS.

Ne spreglejte