Sobota,
7. 9. 2024,
14.02

Osveženo pred

4 ure, 30 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,82

Natisni članek

Natisni članek

ohladitev sneženje dež vreme

Sobota, 7. 9. 2024, 14.02

4 ure, 30 minut

Vremenska napoved

Pred nami obilne padavine in ohladitev, kako nizko se bo spustila meja sneženja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,82
vreme | Nova večja pošiljka dežja se pripravlja za četrtek in petek. Takrat se bo občutno ohladilo. Pobelilo bo naše najvišje vrhove. Po nekaterih izračunih bi se lahko meja sneženja spustila še precej nižje. | Foto David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Nova večja pošiljka dežja se pripravlja za četrtek in petek. Takrat se bo občutno ohladilo. Pobelilo bo naše najvišje vrhove. Po nekaterih izračunih bi se lahko meja sneženja spustila še precej nižje.

Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Danes in jutri dopoldne bo prijetno toplo in suho vreme. Na jugovzhodu se lahko temperature približajo 30 stopinjam, drugod bo kakšno stopinjo manj vroče. A že v nedeljo popoldne se bodo od zahoda nad naše kraje širile nevihte. V noči na ponedeljek bodo zajele celotno državo. Največ dežja pričakujemo v zahodni polovici države. V Posočju lahko pade okoli 150 litrov padavin na kvadratni meter. Torek in sreda bosta prijetno topla in sončna. Nova večja pošiljka dežja pa se pripravlja za četrtek in petek. Takrat se bo občutno ohladilo. Pobelilo bo naše najvišje vrhove. Po nekaterih izračunih bi se lahko meja sneženja spustila še precej nižje.

V nedeljo popoldne se bo vreme skisalo

Soboto in nedeljo dopoldne je vredno dobro izkoristiti za dejavnosti na prostem. Prijetno toplo in sončno bo. Najtopleje bo na jugovzhodu, kjer se lahko temperature približajo 30 stopinjam Celzija.

Nevihte se bodo nad naše kraje širile iznad morja. | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Nevihte se bodo nad naše kraje širile iznad morja. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

A že v nedeljo popoldne prihaja večja vremenska sprememba. Od zahoda bodo naše kraje zajele nevihte. V noči na ponedeljek se bodo širile proti vzhodu.

Padavine bodo na zahodu obilne

Največ padavin bo padlo na zahodu. Še posebej veliko dežja lahko pričakujemo nad Posočjem, še posebej nad hribovitimi deli. Tam lahko pade tudi okoli 150 litrov padavin na kvadratni meter. Lokalno lahko take količine vode povzročajo težave, možne so poplave meteorne vode in hudournikov.

Skupna količina padavin glede na enega izmed visokoločljivostnih meteoroloških modelov. 
 | Foto: meteologix / David Florjančič Skupna količina padavin glede na enega izmed visokoločljivostnih meteoroloških modelov. Foto: meteologix / David Florjančič

Proti vzhodu se bo količina padavin manjšala. V vzhodni Sloveniji bo padlo med 20 in 40 litri padavin na kvadratni meter.

Padavine bodo marsikje vztrajale še v ponedeljek prek dneva. Ogrelo se bo do 20 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo na nebu prevladovalo sonce

V torek zjutraj bomo namerili med deset in 15 stopinjami. Čez dan bo večinoma sončno vreme, ogrelo se bo do prijetnih 25 stopinj. 

Podobno vreme bomo imeli tudi v sredo. Nova pošiljka obilnih padavin pa bo prinesla ohladitev za okoli pet stopinj Celzija

Druga pošiljka obilnih padavin se pripravlja za četrtek in petek. V četrtek bo sicer sprva še suho, deževati bo začelo popoldne. Padavine se bodo potegnile v noč. Deževalo bo še ves petek.

Sprememba vremena bo poskrbela tudi za znižanje temperature. V soboto in nedeljo zjutraj bomo namerili okoli pet stopinj, čez dan okoli 20 stopinj Celzija.

V visokogorju bo snežilo, a kako nizko se bo spustila meja sneženja?

Naše najvišje vrhove bo pobelil sneg. Nekateri izračuni meteoroloških modelov predvidevajo, da se bo meja sneženja spustila celo do nadmorske višine okoli 1.500 metrov, a je ta napoved trenutno še nezanesljiva.

V alpskih dolinah lahko med koncem tedna zjutraj nastane slana.

Kako nizko se bo med drugo pošiljko padavin spustila meja sneženja? Skoraj zagotovo bo pobelilo naše najvišje vrhove. A mogoče je, da se bo meja sneženja spustila do dva tisoč, morda celo 1.500 metrov nad morjem. 
 | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Kako nizko se bo med drugo pošiljko padavin spustila meja sneženja? Skoraj zagotovo bo pobelilo naše najvišje vrhove. A mogoče je, da se bo meja sneženja spustila do dva tisoč, morda celo 1.500 metrov nad morjem. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Občutna ohladitev ne bo trajala prav dolgo

Kot kaže, se bodo v naslednjem tednu temperature spet začele postopoma vzpenjati. Termometri bodo zjutraj pokazali okoli deset, popoldne pa okoli 20 stopinj Celzija. Dobra novica je tudi, da bodo prijetne temperature prišle v spremstvu lepšega, stabilnega vremena.

Lepega vremena v septembru še ni konec. Za izlet bosta v prihodnjem tednu primerna torek in sreda (10. in 11. september). Lepi dnevi s prijetnimi temperaturami nas čakajo tudi še v začetku  naslednjega tedna, torej v tednu od 16. septembra naprej.
 | Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija Lepega vremena v septembru še ni konec. Za izlet bosta v prihodnjem tednu primerna torek in sreda (10. in 11. september). Lepi dnevi s prijetnimi temperaturami nas čakajo tudi še v začetku naslednjega tedna, torej v tednu od 16. septembra naprej. Foto: David Florjančič / Meteoinfo Slovenija

Tajfun Yagi
Novice Supertajfun je podvojil svojo moč, sunki vetra 245 kilometrov na uro #video #foto
vreme, Meteoinfo Slovenija, 04092024
Novice Pred nami je izrazita sprememba vremena, možni so močnejši nalivi in sunki vetra #animacija
Vročinski val
Novice Letošnje poletje v Sloveniji je bilo najtoplejše v zgodovini meritev #video
karta, napoved vreme
Novice Nov septembrski rekord je podrl starega