Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
13.28

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 13.28

8 let, 3 mesece

Potrč: Virant še ni dokazal, da pri imenovanju načelnikov deluje zgolj strokovno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je danes predstavil vsebino pisnega poslanskega vprašanja, ki ga je poslali ministru za javno upravo Gregorju Virantu v zvezi z imenovanjem načelnikov.

Potrč ministra sprašuje o kriterijih, po katerih imenuje načelnike, saj meni da obstaja sum, da Virant načelnike imenuje politično. Kot je poudaril Potrč, so načelniki upravnih enot pomembni nosilci nove funkcije uprave, ki naj bi bila "samostojna, neodvisna, visoko strokovna, prijazna do ljudi in tudi z dobrim poznavanjem vključevanja Slovenije v evropsko unijo". Imenovanje načelnikov zato ni nepomembno in zato je tudi interes strokovne in politične javnosti v Sloveniji kako in po katerih postopkih bodo imenovani še bodočih 58 načelnikov in načelnic, je razloge za poslansko vprašanje pojasnil Potrč.

Pomembno, da je vsem jasno, da so kriteriji strokovni in objektivni

Potrč je pojasnil, da se v SD sicer zavedajo, da Virant deluje v skladu z zakonom, saj ima vsa pooblastila. Vendar menijo, da so formalna pooblastila premalo in da je poleg njih potrebno upoštevati tudi vsa vsebinska napotila in "predvsem dejstvo, da so tistemu, ki je imenovan in tistemu, ki ni imenovan in okolju jasni kriteriji in razlogi zakaj tako". Pomembno je tudi, da je vsem jasno, da so ti kriteriji strokovni in objektivni, ne pa politični, je še dodal.

SD: Virant zaenkrat ni ponudil nobenih dokazov V SD menijo, da Virant zaenkrat ni ponudil nobenih dokazov, da deluje res samo strokovno, ne pa tudi po političnih kriterijih. Nekatera zadnja imenovanja načelnikov so vzbudila ravno sume političnega kadrovanja, je še dejal Potrč. Pri tem je navedel primer imenovanja Lidije Božič in neimenovanje Antona Podgorška, ki je bil v 13 ocenjevalnih točkah 8 krat ocenjen boljše, kot ona, 3 krat slabše in dva krat enako.

Poslansko vprašanje je vodja poslanske skupine SD postavil tudi zato, ker bi se po njegovem mnenju Virant moral potruditi, da bi večjo strokovnost dokazal, "sicer pa dopušča dvom, da je bila strokovnost edini razlog za imenovanje".

Potrč: Načelniki niso politični finkcionarji Kot je pojasnil Potrč, je nezadovoljstvo neimenovanih načelnikov Virant primerjal z birokratsko komedijo. Pri tem naj bi Virant še dejal, da je to enako, kot če bi Janez Janša ponovno zmagal na volitvah in njega ne bi predlagal za ministra, on pa bi bil užaljen in bi zahteval njegov odstop. Po mnenju Potrča se pri tej razlagi pokaže, kako Virant poimenuje upravo, "kot da so načelniki upravnih enot politični funkcionarji, kar minister je, načelniki pa dejansko niso".

V poslanskem vprašanju Viranta tako sprašuje, kako utemeljuje imenovanje nove načelnice Lidije Božič, čeprav je strokovna ocena Antona Podgorška boljša. Poleg tega sprašuje, kako bo to imenovanje vplivalo na ostale načelnike in na njihovo načrtovanje kariere v državni upravi. Na podlagi Virantovega delovanja v primeru imenovanja Božičeve, ga sprašuje še, če bo v primeru, da bi se dokazal sum, da ni ravnal v skladu z etičnim kodeksom, temu primerno odstopil.

Virant: Kriterij ni politična pripadnost Pri imenovanju novih načelnic in načelnikov upravnih enot v nobenem primeru ni bil kriterij politična pripadnost, je poudaril Gregor Virant. Poudaril je, da nobeden od njih ni bil razrešen, ampak se jim je iztekel štiriletni zakonski mandat. "V vseh teh primerih sem imel močne razloge, da jim avtomatično ne podaljšam mandata. Informacije o njihovi neprimernosti so prišle iz njihovega okolja," je pojasnil minister, ki pravi, da ne želi javno prati umazanega perila, zato bo razloge zadržal zase.

Kot je pojasnil minister, je bila ocena delovanja upravne enote eno od glavnih meril, "vendar včasih ta ocena ni edina zveličavna, če zveš, da je nekdo konflikten, da se arogantno obnaša do sodelavcev, ali so kakšni drugi problemi v lokalnem okolju". Na vprašanje, ali so bile odločilne anonimke, pa odgovarja, da so bile informacije iz okolja različne, ne le anonimke, a se je odločil, da o tem javno ne bo govoril. Dva od načelnikov s ponedeljkove novinarske konference imata še naprej službo v upravni enoti z relativno visokim nazivom in relativno visoko plačo in od njiju Virant pričakuje, da delata vsak na svojem področju.

Ne spreglejte