Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
15.30

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 15.30

8 let, 6 mesecev

Potrč: Cukjati naj umakne predlog novega kazenskega zakonika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Poslanska Skupina SD predlaga umik predloga kazenskega zakonika v drugi obravnavi z dnevnega reda aprilske seje DZ.

Formalno dopolnjen predlog res izpolnjuje pogoje za uvrstitev na dnevni red seje, vendar način, kako se je tem pogojem zadostilo, ostaja poslovniško sporen in za poslance SD nesprejemljiv, so sporočili iz poslanske skupine SD. "Nov zakonik za vsako ceno" Vodja poslanske skupine SD Milan Potrč ugotavlja, da se je koalicija odločila, da za vsako ceno sprejme nov kazenski zakonik, "ne glede na mnoga dana vsebinska in postopkovna opozorila, ki spremljajo predlog zakonika praktično od prvega dne njegove javne objave".

Socialni demokrati so prepričani, da bi DZ v dani situaciji ravnal najbolj smotrno, če tako pripravljenega predloga kazenskega zakonika ne bi obravnaval na plenarnem zasedanju, piše Potrč. Bolje bi bilo, če bi DZ pozval vlado, da pred nadaljevanjem obravnave poskusi poiskati kar največjo mero možnega soglasja kazenskopravne stroke glede potrebnih sprememb in dopolnitev veljavne materialnopravne kazenske ureditve. "Zato v ta namen predlagamo umik 9. točke z dnevnega reda 38. seje državnega zbora," je še zapisal v pismu Potrč.

"O tako pomembnih rečeh se ne sme odločati hitro" Potrč je v pismu predsednika DZ Franceta Cukjatija v imenu poslanske skupine pozval, naj predlog kazenskega zakonika umakne z dnevnega reda aprilske seje državnega zbora. Potrč je ob tem spomnil, da so v poslanski skupini SD že 1. aprila predlagali, naj se sklicana nujna seja odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje prekliče, "ker se o tako pomembnih in vsebinsko vprašljivih rešitvah navedenega predloga kazenskega zakonika ne sme odločati hitro, brez ustreznega tehtnega premisleka ter ob neupoštevanju nekaterih resnih vsebinskih opozoril strokovne javnosti".

Ob tem Potrč še navaja, da so v dopisu 4. aprila pozvali predsednika matičnega delovnega telesa Draga Korena, ministra za pravosodje Lovra Šturma ter poslanski skupini SDS in NSi, naj se predlagani zakoni na omenjeni seji ne obravnavajo. Poudaril je, da ti njihovega predloga niso sprejeli, temveč se je koalicijska večina po hitrem postopku in brez kakršne koli kritične presoje lotila sprejemanja preko sto dopolnil k predlogu zakonika.

"Nismo želeli prevzeti odgovornosti za vsebino zakonika" "Ob takšnem načinu pristopanja k sprejemanju tako pomembnega predpisa kot je kazenski zakonik, poslanska skupina SD ni želela prevzemati soodgovornosti za njegovo vsebino in morebitne negativne posledice sprejema, ki se utegnejo pokazati v prihodnosti, zato so sejo matičnega delovnega telesa zapustili," je v pismu še obrazložil Potrč.

Ne spreglejte