Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 1. 2009,
8.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 8.24

8 let

Pogačnik odstopil iz slovensko-hrvaške komisije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miha Pogačnik je odstopil z mesta predsednika slovensko-hrvaške komisije pravnih strokovnjakov za reševanje mejnega vprašanja.

Kot je zapisal v odstopni izjavi premieru Borutu Pahorju, ki jo je poslal tudi medijem, odstopa zaradi "sistematične negativne kampanje" glede višine honorarja, ki ga je prejemal za svoje delo.

Pogačnika so spodbudile Pahorjeve javne izjave "Gonjo v medijih sem prenašal razumevajoč, da vlada Republike Slovenije in vi, gospod predsednik, ki imate poln vpogled v pomen mojega dela, ustrezno cenite moje delo in prizadevanja. Vaše javne izjave, ki sem jih zasledil v medijih, v katerih se očitno pridružujete oceni o pretiranosti mojega honorarja za delo in naloge, ki jih opravljam za vlado v zvezi z mejnim vprašanjem med Slovenijo in Hrvaško, so me dokončno spodbudile k temu, da vam javno sporočim, da odpovedujem svoje sodelovanje pri reševanju mejnega in delimitacijskega spora med Slovenijo in Hrvaško," je zapisal Pogačnik.

Kot je izpostavil, se je v preteklih dneh v zvezi z višino honorarjev, ki naj bi jih prejemal za svoje svetovalno delo za slovensko vlado, "razvila sistematična negativna kampanja, ki skozi populistične ocene konstruira negativno podobo Mihe Pogačnika kot vladnega svetovalca". Menil je, da to med drugim tudi "zamegljuje vsebinski obseg in pomen ureditve" mejnega vprašanja za Slovenijo.

"Zamolčano je bilo, da nisem prejel še nobenega honorarja" Pogačnik izpostavlja tudi, da so mediji "od vlade očitno pridobili samo nekatere podatke v zvezi z mojimi honorarji", ne pa tudi npr. podatkov o materialnih, administrativnih in prevoznih stroških. "Zamolčano je bilo tudi to, spoštovani gospod predsednik vlade, da za mesece, odkar je na oblasti vaša vlada, za svoje opravljeno in potrjeno delo po pogodbi za vodenje koordinacijske skupine mednarodnopravnih strokovnjakov nisem prejel še nobenega honorarja," je v odstopni izjavi še zapisal Pogačnik.

Vlada naj bi pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci Po poročanju medijev naj bi Pogačnik za vodenje mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško na mesec prejemal 6300 evrov bruto, poleg pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2500 evrov bruto. Premier Pahor je v četrtek po seji vlade to označil za pretirano. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Pahor je še napovedal, da bo zato vlada pripravila seznam vseh pogodb z zunanjimi sodelavci, saj je "potrebno narediti red s pripravo regulative, ki bo postavila standarde na tem področju". Premier je še izrazil prepričanje, da bi morali nekatere od nalog, ki jih zdaj za vlado opravljajo zunanji sodelavci, opravljati uslužbenci javne uprave.

Rudolf: Pogačnikova odpoved ne bi smela vplivati na delo meddržavne komisije Predsednik hrvaškega dela meddržavne komisije za meje Davorin Rudolf je izjavil, da odločitev njegovega slovenskega kolege Miha Pogačnika, da odstopi iz komisije, na noben način ne bi smela vplivati ali ustaviti dela omenjene komisije. Dodal je, da je odstop notranje vprašanje Slovenije, v katerega se ne želi vpletati.

"Kljub temu se je potrebno pogajati, posebej zaradi tega, ker smo se približali dogovoru o predstavitvi obmejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu, vseeno ali gre za veliki ali mali svet," je izjavil Rudolf. S Pogačnikom sta bila sopredsednika skupne komisije za pripravo pravnega okvira za urejanje slovensko-hrvaškega obmejnega spora na mednarodnem sodišču.

Pogačnik in Rudolf sta se srečala štirikrat Pogačnik in Rudolf sta se kot predsednika komisije srečala štirikrat, nazadnje v torek, v Šmarjeških Toplicah. Člani komisije so takrat dosegli soglasje, da bi moral morebitni forum glede meje razsojati o stanju na dan 25. junij 1991 in da so kasnejša enostranska ravnanja ali dokumenti brezpredmetni. Ostaja pa odprto vprašanje uporabe načela pravičnosti in predmeta spora.

Ne spreglejte