Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 10. 2012,
13.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 9. 10. 2012, 13.03

8 let, 5 mesecev

Pogačnik: Če so razlogi za referendum o državnem holdingu, so politični

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SD Igor Lukšič poziva k zavrnitvi zakonov o sanaciji bank in o holdingu ob ponovnem odločanju. Poslanec SDS Marko Pogačnik pa upa, da bo prevladal razum in referenduma o holdingu ne bo.

"Potem ko je državni svet izglasoval veto na zakon o državnem holdingu in ga bo verjetno tudi na zakon za sanacijo bank, bo imela koalicija priložnost, da ob ponovnem glasovanju zakona zavrne." S tem bi, pravi predsednik SD Igor Lukšič, preprečili tudi referendum, saj so podpisi za začetek postopka že zbrani. Lukšič je v izjavi novinarjem ponovil, da vladna zakona v povezavi s holdingom in sanacijo bank nimata večinske podpore. Zato vladi priporoča, naj se raje ukvarja z reformami, z reševanjem bank pa na drugačen način. Poudaril je sicer, da si v SD referenduma ne želijo, zato pa vladni koaliciji predlagajo, naj zakona ne potrdi in s tem Sloveniji prihrani štiri milijone evrov, ob tem pa tudi zaostrovanje konflikta, ki je "nepotreben". Naredili bodo vse, kar je v njihovi moči, da Slovenija najde boljše rešitve SD bo po Lukšičevih navedbah tudi ob morebitnem referendumu sodeloval pri uveljavljanju stališča stranke, in sicer, da sta oba zakona slaba. Kot pravi, bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da Slovenija najde boljše rešitve. "Če en sindikat v treh dneh lahko zbere 4000 podpisov za začetek postopka za referendum, je to dovolj jasno sporočilo vladi," je prepričan Lukšič. "Upam, da bo prevladal razum in referenduma ne bo" Za referendum o zakonu o državnem holdingu ni vsebinskih, temveč kvečjemu politični razlogi pa, meni poslanec SDS Marko Pogačnik. Upa, da bo prevladal razum in do referenduma ne bo prišlo. Tisti, ki pozivajo k zavrnitvi zakona o sanaciji bank in referendumu, pa po oceni poslanca Andreja Širclja ne delajo v dobro slovenskih delavcev in gospodarstva. Državni svet je veto na zakon o holdingu že izglasoval, o zakonu glede sanacije bank pa bo glasoval v sredo. Koalicija za ponovno potrditev zakona potrebuje 46 glasov, ob čemer pa sta Pogačnik in Šircelj prepričana v trdnost koalicije. Šircelj je prepričan, da bi z upoštevanjem Lukšičevega nasveta glede zakona o sanaciji bank povzročili še več stečajev podjetij in še večje število brezposelnih, ker bodo imela podjetja vedno manj denarja. "Če je to njegov namen, naj to tudi pove," je v DZ pozval v izjavi novinarjem. Poslanec ne razume pozivov k zavrnitvi zakona o sanaciji bank, saj je zakon po njegovih besedah neškodljiv in "dober v smislu, da bodo z njim sanirali banke in da bodo podjetja ter gospodarske družbe lažje dobili kredite in lažje poslovali". Če kreditov ne bo in zlasti državne banke ne bodo sanirane, Šircelj opozarja pred veliko škodo.

V SDS obžalujejo odločitev, ki vodi proti referendumu Tudi očitki o razprodaji premoženja so, zatrjuje, brez podlage. Sanacija bank je po besedah poslanca ena najpomembnejših zadev, ki jih gospodarstvo potrebuje, zato upa, da se bodo vsi tisti, ki zakonu nasprotujejo, premislili. Sicer pa meni, da je do morebitnega referenduma še daleč. "Če se pogleda realne zadeve, brez napenjanja mišic in zgodb o tem, da se bo vse razprodalo, taka pobuda ne bi mogla uspeti na referendumu," je ocenil Šircelj. Ob tem je izpostavil še vprašanje same vrednosti terjatev, ob čemer se boji, da "so vredne veliko manj, kot si mislimo danes. Posebej zato, ker je precej podjetij, za katere imajo banke terjatve, v insolvenčnih postopkih oz. celo v stečaju".

V SDS sicer obžalujejo odločitev, ki vodi proti referendumu o zakonu o državnem holdingu. Ocenjujejo namreč, da je to zelo slab signal Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu, je pojasnil Pogačnik. Poudaril je, da je vladna koalicija veliko predlogov socialnih partnerjev in opozicijskih strank upoštevala, prav tako pa ocenjuje, da je takšen način upravljanja premoženja učinkovitejši.

Pogačnik je pojasnil, da referendum podpira le ena stranka, to je SD, pa še to po njegovih besedah ne vsi poslanci. Strokovna javnost referendumu nasprotuje, pravi, saj tak zakon ne more biti stvar referenduma, temveč gre za izključno politično vprašanje. Posvaril je, da bi referendum povzročil veliko škodo.

Lukšič: Vlada naj še enkrat razmisli o varčevanju v šolstvu S proračunom, ki ga vlada predlaga za prihodnji dve leti, pa jo po Lukšičevih ocenah najhujše "odnese" šolstvo, kar je po njegovem nesprejemljivo. "Ravno šolstvo in znanje sta za Slovenijo najpomembnejši vir za krepitev posameznika in družbe," je dejal Lukšič, ki vladi priporoča, naj o tem vendarle še enkrat razmisli.

Lukšič je kot nekdanji minister za šolstvo in šport prepričan, da je možnosti za varčevanje v šolstvu več, in sicer v podrobnostih, ki lahko "prinesejo kar dobre prihranke". Če bi on imel mandat, pravi, bi to naredil. Na vprašanje, kaj bi naredil, pa je odgovoril, da tega ne bo povedal. Povedal pa je, da je vlada Boruta Pahorja v prvih šestih mesecih dva milijona evrov prihranila samo pri reprezentanci.

Lukšič poziva Turka, naj končno nekaj naredi za šolstvo Nad proračunom za šolstvo je razočaran tudi aktualni minister Žiga Turk, ki pa je minuli teden dejal, da kljub temu ni čas za njegov odstop. Tudi Lukšič meni, da "ni čas za odstop, temveč za nastop". Ministra poziva, naj "po slabem letu funkcije končno nekaj naredi za šolstvo". Sam je, pravi, takoj po nastopu svojega mandata v rebalansu proračuna za leto 2009 "priskrbel" pet odstotkov več sredstev za šolstvo, kot jih je bilo za leto 2008.

Lukšič je spomnil, da je vlada Janeza Janše že v mandatu 2004 - 2008 zmanjševala delež sredstev za šolstvo. "Ta vlada je šolomrzna in ne šololjubna," ugotavlja predsednik SD.

Ne spreglejte