Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2015,
16.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marjan Pogačnik Alenka Bratušek Twitter sodnik

Petek, 13. 3. 2015, 16.07

4 leta, 7 mesecev

Pogačnik bo predlagal disciplinski postopek, Baraga pa napoveduje umik s položaja sodnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je zapise, ki jih je sodnik Andrej Baraga objavil na Twitterju, označil za neprimerne. Sodnik Baraga bo službo sodnika obesil na klin.

Na okrožnem sodišču so se odzvali na napoved zagovornika Alenke Bratušek Aleksandra Čeferina, ki je napovedal, da bo tvit, ki ga je sodnik Andrej Baraga objavil 29. julija lani, ko je potekala komisarska telenovela, uporabil kot argument za izpodbijanje zakonitosti postopka. Baraga je zapisal naslednje: "Korl bi bil ravno pravšnji za komisarja, kar naj tam dela škodo, mi pa se odpočijmo od njega in AB, ki je k sreči že prešibka za še kaj."

Za menoj je neprespana noč, po eni strani zato, ker se moram spopasti z zame novo situacijo, po drugi strani pa zato, ker sem razočaran nad nekaterimi zapisi kolega Andreja Barage, je med drugim dejal predsednik okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.

"Ko je kateri od sodnikov deležen neupravičenih grobih napadov, je moja dolžnost, da ga zaščitim. In tudi obratno: če presodim, da nekdo ni deloval v skladu z normami sodniškega kodeksa, takega sodnika ne gre braniti. Nimam namreč nobenih argumentov, s katerimi bi lahko opravičeval njegove posamezne zapise," je na tiskovni konferenci povedal Pogačnik, ki se je s spornimi zapisi sodnika Barage seznanil včeraj popoldne. Kot je pojasnil, je v prvem hipu presodil, da gre zgolj za osebne zapise sodnika, ko pa se je poglobil in ugotovil, kakšen je ton teh zapisov, se je slika povsem spremenila. Na sodišču se sicer prvič srečujejo s takšnim primerom, a sodišče nima nobenih vzvodov, da bi sistematično preverjalo komunikacijo uslužbencev sodišča na družbenih omrežjih.

Kodeks sodniške etike terja zadržanost, strpnost "Še vedno zagovarjam tezo, da je to stvar posameznika, a primer odpira tako pravna kot etična vprašanja. Sodniki kot nosilci tretje veje oblasti morajo vedno delovati v skladu z etičnim kodeksom. Ta proces se nikoli ne konča. Načeloma torej ni nič narobe z javnimi objavami, a vsak sodnik se mora zavedati, kako pomembno je, kako bodo bralci zapise razumeli," je prepričan predsednik.

Kodeks sodniške etike, poudarja, terja zadržanost, strpnost in varovanje dostojanstva vsakega človeka, in to tako doma kot v službi.

Moteča izrazoslovje in ton zapisov "Po podrobnejši seznanitvi z zapisi sem presodil, da postulati kodeksa pri posameznih zapisih niso bili spoštovani. Moteč je način, izrazoslovje zapisov, sploh ko je ocenjeval delo NPU in nekaterih politikov," je navajal.

Kot predsednik sodišča bo zato prihodnji teden sprejel tri ukrepe. Kot predsednik sodišča bo višjemu sodišču predlagal, da zaradi kršitve ugleda sodstva zoper Barago uvede disciplinski postopek. Najhujša sankcija je seveda prepoved opravljanja sodniške službe.

Poleg tega bo personalnemu svetu višjega sodišča predlagal predčasno oceno njegovega dela, ki se sicer periodično opravlja na tri leta. Tretji ukrep pa je splošen: da bi se izognili podobnim spodrsljajem v prihodnje, bo sodniško društvo pozval, naj organ sveta za sodniško etiko sprejme načelno mnenje o tovrstnih ravnanjih.

Baraga se zaveda škode, ki jo je povzročil sodstvu "Danes sem se srečal tudi s sodnikom Barago. Seznanil me je s tem, da se bo umaknil iz sodniškega poklica. Zaveda se, da je zaradi njegovega ravnanja prizadet ugled sodstva, zato ga ne želi dodatno obremenjevati," je povedal predsednik, ki je Barago označil za dobrega strokovnjaka. Kljub napovedanim ukrepom Baraga za zdaj ostaja preiskovalni sodnik. Kot je pojasnil Pogačnik, Baraga ni podal odstopne izjave, do odločitve disciplinskega sodišča pa nimajo vzvodov, da bi ga sankcionirali. Poleg tega aktualni primer ne kaže na to, da bi bil lahko sporen pri sprejemanju odločitev v drugih primerih, trdi Pogačnik.

Kaj vse skupaj pomeni za preiskavo nekdanje premierke Alenke Bratušek? Za zdaj ostaja tako, kot je. Ker gre za odprt predkazenski postopek, Pogačnik trdi, da ga ne sme komentirati. Kot predsednik sodišča nima nobene pravice do vpogleda v sodno odredbo, ki jo je podpisal Baraga in s katero je odobril hišne preiskave, verjame pa, da se je odločal po svoji vesti.

"Vsa stvar je odvisna od nekaj okoliščin: na primer od tega, ali bo sploh prišlo do vložitve obtožnega akta, kakšni so bili rezultati hišnih preiskav, kako bo ob predpostavki, da pride do postopka, odreagirala obramba, kako bo sodišče vrednotilo to okoliščino, zato res ne morem špekulirati. Počakajmo, da vidimo, kaj bo," meni Pogačnik.

Kot smo že zapisali, je Barago kot predsednika okrožnega sodišča leta 2009 oglobila informacijska pooblaščenka, ker je nezakonito pregledoval izpiske telefonskih pogovorov zaposlenih. Zaradi tega je svoj mandat predsednika končal predčasno, saj ga je s položaja razrešil sodni svet.

Ne spreglejte