Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 12.26

8 let

Podobnik: Ne nameravam odstopiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoljski minister Janez Podobnik, za katerega je računsko sodišče na premiera Janeza Janšo naslovilo pobudo za razrešitev, je trdno prepričan, da je glede okoljskih dajatev ravnal v skladu z zakonom.

Očitke sodišča o hudih kršitvah pa bo verjetno razčistila strokovna razprava, je povedal v pogovoru za Večerovo prilogo V soboto.

"Odločil sem se, da ne bom komentiral odločitve predsednika vlade. Po mojem trdnem prepričanju je ravnal odgovorno in premišljeno. Ne bom se spuščal v pravne in ustavnopravne dileme, ki so se odprle ob pozivu računskega sodišča. Z računskim sodiščem imamo v času mojega mandata korektne odnose," je dejal Podobnik.

Zanikal očitke sodišča

Po njegovem mišljenju mora biti vsakemu omogočena ustavna pravica do sodnega varstva. "Predsedniku vlade sem v poročilu na vse očitke računskega sodišča zelo argumentirano odgovoril," je dejal in zanikal očitke sodišča, da je ministrstvo od sedmih zahtevanih ukrepov izvedlo le enega. "To ni res. Na tej točki je ključni element nesporazuma," je poudaril.

Kot je pojasnil, bi pregled od zahteve do zahteve pokazal, da so izvedli vse. "Ampak računsko sodišče z izvedenimi ukrepi ni bilo zadovoljno. V poročilu predsedniku vlade smo vse to natančno opredelili. Največji paradoks je v tem, da za neki ukrep, za katerega je pristojnih več ministrstev ali vlada, računsko sodišče poziva k razrešitvi ministra," je ocenil.

Revizija potrdila Podobnikovo argumentacijo v zadevi Puh

Glede zadeve Puh, o kateri se je veliko govorilo lani, je minister povzel, da je zunanja revizija, ki jo je organizirala revizijska družba KPMG, ugotovila, da so bila interventna dela dejansko izvajana in da je podjetje Puh edino v tistem letu izvajalo interventna dela. "Revizija je tako v celoti potrdila mojo takratno argumentacijo, da so bila ta dela dejansko izvajana in da so bila interventna," je dejal.

Napeto in dinamično predvolilno leto Zadnje leto pred volitvami je po njegovem mnenju v koaliciji praviloma najbolj napeto in dinamično. "To je obdobje, ko se stranke profilirajo in iščejo svoj prostor pod političnim nebom," je orisal in izpostavil, da je za SLS in njenega predsednika dodaten izziv, kako drugič zaporedoma kot tretja vladna stranka oblikovati prepričljiv, izviren in predvsem učinkovit programsko politični manifest, da bodo SLS ljudje znova volili.

Tudi o protitajkunski vojni

Podobnik, ki je podpredsednik SLS, je komentiral protitajkunsko vojno. "Edini odgovor na to je transparentnost. Ne želim govoriti o boju proti tajkunom, ampak o klasičnem permanentnem spopadu z gospodarskim kriminalom in korupcijo. Od uspešnosti preganjanja kriminalitete je odvisna tudi kakovost države, tu pa so pomembne kadrovska, organizacijska pa tudi materialna moč organov pregona in odkrivanja," je dejal.

Ne spreglejte