SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po ukoru državne revizijske komisije ministrstvo za zdravje le izbralo najcenejšega ponudnika (video)

4

termometer

Potem ko je državna revizijska komisija že drugič razveljavila razpis za nadaljevanje gradnje nove ljubljanske urgence, je ministrstvo za zdravje le sprejelo najcenejšega izvajalca del.

Državna revizijska komisija (DRK) je 20. maja že drugič razveljavila nadaljevanje gradnje nove ljubljanske urgence, saj je ugodila pritožbi najcenejšega izvajalca del, družbi Koling. Ta je bila posel pripravljena opraviti za 21,76 milijona evrov, ministrstvo za zdravje pa je kljub temu izbralo SGP Pomgrad, ki je zahteval 22,35 milijona evrov.

Na razpis za izgradnjo druge faze ljubljanske urgence – ponudbe so odpirali konec decembra – so se poleg SGP Pomgrada in Kolektor Kolinga prijavili še IMP, Strabag in Guerrato SPA.

Ministrica razpisa ne bo ponovila Po ukoru DRK se je ministrica Milojka Kolar Celarc odločila, da zaradi dolgotrajnosti postopkov razpisa vendarle ne bodo ponavljali, temveč bodo izvedbo del zaupali najcenejšemu ponudniku, to je Kolektor Kolingu.

In zakaj že takoj niso izbrali tega ponudnika, s čimer bi se izognili ponovnemu, tokrat dvomesečnemu zamiku? "Ker njihova prijava ni bila povsem popolna oziroma so naknadno dostavili podatke o podizvajalcih. To zdaj z novo zakonodajo ni več tako sporno," je pojasnil direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar.

Druga faza končana do januarja 2017, urgenca do konca leta 2018 Kolektor Kolingu bodo zdaj poslali pogodbo in takoj, ko bo podpisana, bo začel teči 18-mesečni rok za dokončanje del druge faze izgradnje urgence. V tem času bodo na ministrstvu pripravili tudi preostalo dokumentacijo za naslednje gradbene faze, ki naj bi trajale še dodatnih 24 mesecev.

Druga gradbena faza bi tako morala biti končana najpozneje januarja 2017, celotna urgenca pa po najbolj optimističnih napovedih do konca leta 2018, je dejal Glažar. "Projekt bi radi izpeljali v času trenutne ministrice."

Za naslednje faze bodo potrebovali še več kot 50 milijonov evrov Za drugo fazo je ministrica sredstva že zagotovila, medtem ko so sredstva za preostale faze še vprašljiva. Za naslednjo fazo bi predvidoma potrebovali 34 milijonov, za opremo pa še dodatnih 20 milijonov. Tu bi še radi našli rezerve in prihranke, s čimer bi predvidene stroške še znižali, navaja Glažar.

V okviru prve faze projekta so že izvedli skelet objekta, začasno prestavitev uvozov na urgenco z Bohoričeve ulice, vse strojne in električne instalacije v prvi, drugi in tretji kleti ter heliport, ki je komunikacijsko povezan z urgenco. Skupna vrednost omenjenih del je znašala 36 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin