Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
17.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 3. 2. 2013, 17.44

7 let, 12 mesecev

Planet TV: Je cepivo proti raku materničnega vratu res varno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kanadski znanstveniki so dokazali, da sta zaradi cepiva proti raku materničnega vratu umrli dve dekleti. Novica odmeva tudi pri nas.

Starši, povezani v združenje SOS - Starši obveščamo Slovenijo, se sprašujejo, kako ravnati. Pri nas sta dve obliki tega cepiva v uporabi od jeseni 2009, cepljenje je neobvezno, a mnogi zdravniki so ga, vsaj v preteklosti, priporočali in zatrjevali, da je varno.

Dvanajstletna deklica je bila cepljena proti virusu HPV. Po cepljenju so se pojavile bolečine v zapestjih, kolenih in gležnjih. Včasih so bile tako hude, da se ni mogla postaviti na noge. Irena Kumelj, specialistka pediatrije, pojasnjuje: "Med letoma 2006 do 2011 je bilo cepljenih 60 tisoč pacientov, prijavljenih pa je bilo približno 73 nezaželenih učinkov". Zdravnik je postavil diagnozo fibromialgija in družino napotil k psihiatru. Mamica v pismu zapiše: "Ko smo vprašali, ali je možno, da je to stranski učinek cepljenja, so nam odrezavo rekli, da tudi, če je, tega ne bomo mogli dokazati."

"Poznam primere, ko so otroci dobili revmo," je mama povedala za Planet TV, kljub takim zgodbam pa stroka cepivo zagovarja. "Do sedaj še vedno velja, da je cepivo varno in učinkovito, " zatrjuje Kumeljeva. Mamica, ki želi biti neimenovana, je bila proti virusu HPV cepljena pri 23-ih letih. "Zdravnik, ki me je cepil, je rekel, da sem lahko naslednjih dvajset let mirna," je pojasnila.

Pri 25-ih je zbolela za rakom na materničnem vratu in se okužila z virusom HPV. Poiskali smo zdravnika, ki jo je cepil. "Če je že dve leti kasneje zbolela za rakom na materničnem vratu, je bila skoraj sigurno že pred cepljenjem okužena. Tega pred cepljenjem ne testiramo," je dejal Boris Kopilovič, specialist epidemiolog.

"Zdaj je, hvala bogu, vse dobro. Hočem povedati, da ne vem, če je to imelo smisel," je pojasnila mama in povedala še, da svoje hčere proti virusu HPV nikoli ne bi cepila.

Ne spreglejte