Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2013,
20.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 2. 2013, 20.05

8 let, 3 mesece

Planet TV: Inšpektorica o spornem konjskem mesu: Domnevamo, da gre za dvakratno goljufijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luksemburški proizvajalec lazanje, ki vsebuje sporno konjsko meso, je namerno ogoljufal tudi slovenske potrošnike. In to dvakrat. Tako zagotavljajo na Upravi za varno hrano.

Zato obstaja utemeljen sum, da so bile lazanje, ki smo jih slovenski potrošniki lahko kupili v Intersparovih trgovinah, nevarne.

Prvi rezultati so z analizo DNK pokazali prisotnost konjskega mesa v Ledovih lazanjah, kar pa ni bilo označeno na deklaraciji izdelka. Novi izsledki so pokazali, da izdelek vsebuje več kot en odstotek konjskih beljakovin, "kar se šteje, da ni šlo za naključno, ampak namerno kontaminacijo tega izdelka in ni nobenega razloga, da bi verjeli, da je konjsko meso takšno, ki sme stopiti v prehransko verigo. Obratno, domnevamo, da gre za dvakratno goljufijo," pojasnjuje Andreja Bizjak, inšpektorica na Uradu RS za varno hrano.

Direktorja Spara Slovenija Igorja Merviča nam ni uspelo dobiti pred kamero, so pa v pisnem sporočilu odgovornost preložili na dobavitelja, hrvaško podjetje Ledo, ki je Sparu pred slabim tednom poslalo dopis.

Sprašujemo se, ali je bil veterinarski nadzor opravljen malomarno ali pa v Ledu zavajajo. Jasno je, da gre v primeru Ledovih lazanj za nevaren izdelek.

"Ta izdelek ni varen, ker ni pravilno označen in ker ne more dokazati, niti proizvajalec, da je v tem primeru šlo za tako obliko konjskega mesa, ki sme vstopiti v prehransko verigo," pravi Bizjakova.

Ali je konjsko meso oporečno ali ne, najbrž ne bomo nikoli izvedeli, kot pojasnjuje Bizjakova iz lastnih izkušenj, je v tej fazi to zelo težko, če ne kar nemogoče dokazati.

Afera s konjskim mesom se je začela v Veliki Britaniji. Seže celo v Azijo – prav danes so v Hongkongu iz trgovin umaknili sporne lazanje.

Sicer pa se je vse začelo na Irskem. Sredi januarja so v hamburgerjih namesto govejega odkrili konjsko meso. V Veliki Britaniji so aretirali tri ljudi: sumijo jih, da so konjsko meso uporabili za kebabe in burgerje.

Izdelke s spornim konjskim mesom so nato odkrili v Franciji. Štirinajstega februarja je francoski kmetijski minister začasno odvzel licenco podjetju za predelavo mesa. Podjetje trdi, da je žrtev prevare, napovedalo je tožbo dobavitelju mesa iz Romunije. Francoska vlada trdi, da za škandalom stoji kriminal, in meni, da so storilci prevare zaslužili okrog 300 tisoč evrov.

Ogorčeni odzivi so tudi v Nemčiji. Ministrica za varstvo potrošnikov je izjavila, da gre za "resnično svinjarijo". Sporne izdelke so umaknili. Še isti dan je švicarsko podjetje Nestle s polic v Italiji in Španiji umaknilo dva izdelka. V Avstriji so umaknili torteline, ki jih prodajajo v Lidlu, na Norveškem pa zamrznjene lazanje. Podobno so storili še drugod, tudi na Finskem, Danskem in v Belgiji.

Ne spreglejte