Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2012,
6.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2012, 6.48

8 let, 5 mesecev

Petrič: Ustavno sodišče je samostojno in nanj ne vpliva nihče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Ustavno sodišče si je v zadnjih 21 letih zagotovilo ugled in spoštovanje tudi tistih, ki se z njegovimi odločitvami niso strinjali, je ob dnevu ustavnosti dejal Ernest Petrič.

Ob tem je predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič zagotovil, da je ustavno sodišče samostojno in nanj ne vpliva nihče, takšno pa bo ostalo tudi naprej.

Ne razume pavšalnih ocen o delu sodišča Da ustavno sodišče uživa ugled, se zdi Petriču še posebej pomembno v zadnjem času, ko po telefonu, elektronski pošti in na druge načine prejema kritična in včasih tudi žaljiva sporočila. Z odločitvami ustavnega sodišča se po njegovih besedah nikoli ne bodo vsi strinjali, zato še posebej ceni odziv pobudnikov obeh referendumov, ki so v odzivu na odločitev ustavnih sodnikov dejali, da se z njo ne strinjajo, jo pa spoštujejo. Ne razume pa Petrič pavšalnih ocen o delu sodišča. "Te nekaj povedo o njihovih avtorjih," je dejal.

V izjavi za medije po slovesnosti je Petrič dodatno pojasnil, zakaj so ustavni sodniki lani dovolili referendum o pokojninski reformi, letos pa referenduma o slabi banki in državnem holdingu ne. "Tokrat smo ocenili, da če oba referenduma dopustimo, tvegamo, da bodo močno ogrožene druge ustavne vrednote, kot je denimo socialna varnost, in se bo kriza še poglobila. Pri referendumu o pokojninski reformi pa te stvari še niso bile tako jasno pred nami in tako nujne," je dejal.

Ponovno opozoril na kronično preobremenjenost Na slovesnosti je Petrič ponovno opozoril na kronično preobremenjenost, s katero se srečuje sodišče, in izrazil željo, da bi bile v DZ sprejete ustrezne ustavne spremembe, ki bi razbremenile ustavno sodišče.

Opozoril je, da tudi ustavno sodišče nosi posledice krize. Tako so na sodišču skrčili izdatke za plače, materialne stroške, potovanja in podobno, dodatni program odpravljanja sodnih zaostankov pa opravljajo brezplačno. In to ob dejstvu, da so se ustavnim sodnikom plače znižale za 29 odstotkov, predsedniku sodišča pa še za več, je dejal.

"Zmagovalci bomo vsi ali pa bomo vsi poraženci" Kljub temu Petrič ocenjuje, da imamo kot družba možnost, da uspešno izidemo iz krize, vendar le pod pogojem, da delujemo skupaj, pri čemer ne gre za to, kdo bo zmagovalec in kdo poraženec. "Zmagovalci bomo vsi ali pa bomo vsi poraženci," je dejal in dodal, da nam v primeru razdvojenosti preti zastoj.

Zdajšnjemu predsedniku republike Danilu Türku se je Petrič zahvalil za vso pozornost, ki jo je izkazoval ustavnemu sodišču, njegovemu nasledniku Borutu Pahorju pa zaželel, da bi še utrdil vlogo predsednika republike. Izrazil je tudi željo, da bi Pahor brez politične pristranskosti pomagal pri tem, da bodo različni politični dejavniki med seboj čim bolj sodelovali.

Gerhart Holzinger: Naloga ustavnega sodišča je zagotavljati spoštovanje ustave Kot slavnostni govornik na slovesnosti je nastopil predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Gerhart Holzinger in poudaril, da je naloga ustavnega sodišča zagotavljati spoštovanje ustave, "zato je narobe, če pristojnost ustavnega sodišča, da presoja ustavnost zakonov, obravnavamo kot poseg v demokratično načelo".

V izjavi za medije po slovesnosti je Holzinger dodal še, da je tudi v Avstriji popolnoma normalno, da ustavno sodišče odloča o dopustnosti referendumov, tudi takšnih, kot sta bila denimo v Sloveniji referendum o zakonu o slabi banki in referendum o zakonu o Slovenskem državnem holdingu, pri tem pa se odločitve spoštuje.

Slovesnosti sta se med drugimi udeležila zdajšnji in novoizvoljeni predsednik republike - Danilo Türk in Borut Pahor - predsednik DZ Gregor Virant, zunanji minister Karl Erjavec, predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša ter ljubljanski nadškof, metropolit Anton Stres.

Ne spreglejte