Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 10. 2014,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lojze Peterle zaslužek

Torek, 14. 10. 2014, 13.30

6 let, 7 mesecev

Peterle zanikal dodatne zaslužke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je zanikal, da bi poleg dohodkov evropskega poslanca prejemal še 3.499 evrov drugih prihodkov mesečno, kot je navedla Transparency International (TI).

Nevladna organizacija TI je na svoji spletni strani objavila bazo podatkov o prihodkih parlamentarcev. Gre za okviren podatek, ne natančne vsote, saj so dohodki razdeljeni v kategorije, pri čemer je najvišja 10.000 evrov ali več mesečno. Preostale kategorije so od 0 do 499 evrov, od 500 do 999 evrov, od 1.000 do 4.999 evrov ter od 5.000 do 9.999 evrov mesečno.

Peterle je zapisal, da je sicer res "član več odborov in fundacij, vendar gre za udejstvovanje, za katero ne prejemam finančnega nadomestila. Podatek, ki je bil naveden, je zato nepreverjen in napačen."

"Nisem prijavil nobenih dodatnih dohodkov, ker jih nimam, sem pa, ker tako zahtevajo pravila, navedel, v katerih odborih oz. nevladnih organizacijah delam," je pojasnil. Podatke TI o do 3.499 evrov dodatnih prihodkov je označil za "čisto izmišljotino". "Ne vem, kako so sešteli nekaj, česar v moji prijavnici ni bilo," je dejal Peterle in napovedal, da bo predložil izjave tajnikov organizacij, v katerih deluje.

TI sešteva zneske Transparency International upošteva vsak vir dohodka oz. vsako dejavnost parlamentarca ob njegovem poslanskem mandatu, tako da se zneski, čeprav okvirni, seštevajo. Dejansko izplačanih dohodkov iz baze podatkov ni mogoče razbrati, temveč le ocenjeno najvišjo mogočo vsoto glede na prijavljene vire dohodkov.

Evropski poslanci morajo v skladu s kodeksom ravnanja, ki velja od leta 2012, jasno objaviti vse svoje plačane dejavnosti, ki jih opravljajo zunaj Evropskega parlamenta, ter vse morebitne druge zadolžitve in delovanja, ki bi lahko pomenili navzkrižje interesov.

Ne spreglejte