Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
7.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Samo Hribar Milič

Petek, 17. 6. 2011, 7.47

8 let

Pahor: Najpozneje septembra o reformah zdravstva in trga dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada nadaljuje pripravo zdravstvene reforme in reforme trga dela, tako da bosta besedili pripravljeni za vsebinsko razpravo najpozneje septembra, je dejal predsednik vlade Borut Pahor.

Možnosti za kompromis glede pokojninskih sprememb pa premier zaenkrat ne vidi, je po pogovoru s predstavniki sindikatov in delodajalcev še dejal Pahor. Počakali bodo na iztek politične negotovosti Glede na sklepe s pogovora do konca obdobja politične negotovosti ne bodo razpravljali o posameznih reformah, je povedal premier. Počakali bodo, kot se je izrazil, "na iztek te politične negotovosti, kakršen koli že bo". "Dokler pa vlada dela pod mojim vodstvom in s polnimi pooblastili, bo v dogovoru s socialnimi partnerji naprej pripravljala zdravstveno reformo in reformo trga dela, tako da bi bili pripravljeni za vsebinsko razpravo najpozneje v začetku septembra," je napovedal. Znova se bodo sestali v začetku julija Po Pahorjevih besedah so sklenili, da se takšna vrsta dialoga nadaljuje. Znova se bodo sestali v začetku julija, ko bodo spregovorili o morebitnem predlogu rebalansa, strategiji upravljanje države s kapitalskimi naložbami in o rezultatih vrha EU, ki bo v četrtek in petek. Pahor se je na sestanku srečal s socialnimi partnerji z namenom, da bi po referendumskem padcu pokojninske reforme poskušali znova vzpostaviti dialog.

Jože Smole: Pokojninska reforma je nujna Pokojninska reforma je nujna, je še pred sestankom dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. V združenju zato po njegovih besedah izražajo pričakovanje, da bo pristojno ministrstvo v najkrajšem času pristopilo k obnovi pogajanj.

Samo Hribar Milič iz Gospodarske zbornice Slovenije pa je po sestanku dejal, da se zdi, da bo aktualna vlada očitno pokojninsko reformo pustila "kot vroč kostanj" naslednji vladi.

Semolič: Vlada je "obupala" nad pokojninsko reformo Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenje Dušana Semoliča je sporočilo sestanka to, da je vlada v prvi vrsti zainteresirana za zdravstveno reformo in reformo trga dela, medtem ko je nad pokojninsko reformo "obupala". "Toda potreben je realizem, tako da se bomo o vsebinskih spremembah začeli pogovarjati v začetku septembra, če bo ta vlada obstala," je poudaril.

Za premišljeno prodajo državnih deležev Medtem pa se je sestal tudi Ekonomsko socialni svet (ESS), ki je med drugim razpravljal o prodaji dobičkonosnih podjetij v državni lasti. Sindikati in delodajalci se strinjajo, da je treba te naložbe, če že, prodajati premišljeno. O strategiji upravljanja naložb države bo ESS, potem ko bo sprejeta na vladi, pred obravnavo v DZ še enkrat razpravljal.

Golob: Razprava je bila zanimiva Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je socialnim partnerjem predstavila osnovne koncepte strategije upravljanja z državnimi naložbami, ki jo bo obravnavala vlada, je po seji ESS povedal član uprave agencije Marko Golob. "Razprava je bila zanimiva," je o odzivih predstavnikov sindikatov in delodajalcev povedal Golob in dodal, da so skupine vprašanja postavljala v skladu s svojimi interesi.

"Vprašanje privatizacije je postalo politično vprašanje" Kot je po srečanju z vodji predstavnikov delodajalcev in sindikatov v Ljubljani dejal premier Borut Pahor, je socialnim partnerjem predlagal, da se v začetku julija poleg rebalansa in nastalih razmer po zasedanju voditeljev EU, ki bo nasledenji teden, posvetujejo tudi o strategiji upravljanja kapitalskih naložb.

Pahor tako želi, da bi vlada pred dokončnim sprejemom predloga strategije slišala tudi mnenja socialnih partnerjev. Vprašanje privatizacije je postalo "politično vprašanje ne le pri nas, ampak povsod po Evropi". Pri tem je navedel Grčijo, kjer so sindikati prodaji državnega premoženja, kar je v okviru reform zahteval Mednarodni denarni sklad (IMF), ostro nasprotovali. Premier je sicer dobil predlog strategije, ki je zaenkrat interne narave. Predsednik vlade ga bo prek konca tedna proučil in vlada naj bi ga obravnavala čim prej.

V ZSSS so zaskrbljeni nad prodajo naložb V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so zaskrbljeni nad prodajo naložb, pravi izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Dodaja, da sami prodaji sicer ne nasprotujejo, da pa želijo, da ima država pri tem strategijo, na podlagi katere bo jasno, kaj se "na lastniškem trgu podjetij dogaja". Pri tem je izpostavil "tajkunske" prevzeme podjetij prek holdingov, banke, ki imajo v lasti zasežene delnice, pa da "nemo spremljajo dogajanje".

Lukić: Pri prodaji podjetij je potrebna presoja Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Milan Lukić se strinja, da je treba o problematiki prodaje državnih deležev v uspešnih podjetjih razpravljati in podjetij ne nekritično prodajati. "Potrebna je presoja, katera podjetja, če jih že moramo prodajati - očitno jih moramo, ker smo prigospodarili precejšen proračunski minus -, prodati," je dejal Lukić. V združenju menijo, naj se najprej prodajo podjetja z nižjo dodano vrednostjo in naj se ne proda podjetij, ki so uspešna in kakovostna. "Še posebej če do prodaje pride v času, ko je cena na trgu tudi za dobra podjetja zelo nizka," je dodal.

Hribar Milič: Država prepočasi krči stroške Predsednik in generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič opozarja, da država prepočasi krči stroške in prepočasi povečuje prihodke. "Država ima letno dobri dve milijardi evrov minusa, zato se verjetno prodaji premoženja ne moremo izogniti," pravi in dodaja, da je treba razmisliti komu prodati in pod kakšnimi pogoji. "Sedaj je v Sloveniji vse zelo poceni, lahko pride do sovražnih prevzemov, ki bodo slabo vplivali na našo konkurenčnost, delovna mesta," meni Hribar Milič. Po njegovem prepričanju je premalo razprav, v katerih bi sodelovali vsi socialni partnerji in v katerih bi vlada iskala podporo za predlagane usmeritve.

ZSSS je že v četrtek opozorila na načrtovano prodajo deleža Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) v Cinkarni Celje, ker da bi lahko bila zaskrbljujoča iz socialnega, ekološkega in obrambnega vidika, poleg tega pa bi lahko pomenila izgubo za slovenski razvoj, znanje in državni proračun.

Golob je dejal, da mora sindikat svoja vprašanja nasloviti na ministrstvo, ki je pripravljalo sektorsko politiko, in da konkretno o posameznih podjetjih ne more govoriti. Je pa dodal, da vprašanje prodaje državnih naložb ni samo strokovno, ampak tudi vrednostno in politično. Razpravo o strategiji pričakuje na septembrski seji DZ.

Je Cinkarna Celje strateško pomembna družba? Sekretarka Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije pri ZSSS Sonja Kos je po seji ESS dejala, da so iz Golobovih besed razbrali, da se agenciji zdi Cinkarna Celje strateško pomembna družba in da bi jo bilo treba uvrstiti med strateške naložbe. "Nisem pa dobila odgovora na vprašanje, ali to pomeni, da do takrat, ko bo vlada odločala o vsebini strategije oz. jo bo sprejemal DZ, Kad in Sod deleža ne bosta mogla prodati," je dejala Kosova. V sindikatu se namreč bojijo, da Kad in Sod tako pospešeno prodajata delež v družbi ravno zato, ker vesta, da je to strateška naložba, in jo želita prodati pred odločanjem o strategiji.

Kosova za odvzem pooblastil Kadu in Sodu "Zato vlado pozivamo, naj Kadu in Sodu odvzame pooblastilo za razpolaganje s tem deležem do takrat, ko bo o strategiji odločil DZ," je dejala. Po mnenju sindikata se za Cinkarno Celje pojavljajo kupci, ki želijo le uničiti konkurenco.

Agencija je prejšnji teden delovno verzijo strategije posredovala ministrstvom, vlada pa mora predlog strategije sprejeti do 30. junija. ESS je obravnaval še poročilo o dejavnostih in učinkih preprečevanja dela in zaposlovanja na črno za leto 2010 ter razpravljal o problematiki določanja kvot za zaposlitev invalidov.

Ne spreglejte