Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 11.02

8 let

Pahor in Bajnai za nadgradnjo odnosov med državama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Borut Pahor, ki se je mudil na prvem uradnem obisku na Madžarskem, je po srečanju z madžarskim kolegom Gordonom Bajnaijem obisk ocenil kot zelo uspešen.

Predsednika vlad sta potrdila, da bo jeseni potekala druga skupna seja obeh vlad, izrazila pa sta tudi željo po nadgradnji že tako odličnih odnosov. Poudarila sta, da je potrebno uresničiti tudi sklepe iz prve skupne seje obeh vlad, ki je potekala oktobra 2007. Ob tem sta izrazila željo po ohranitvi sodelovanja obeh vlad, so povedali v kabinetu predsednika vlade. Podpis memoranduma o vzpostavitvi plinske povezave Glavni namen obiska je bil okrepiti gospodarsko sodelovanje med državama. Strani želita izkoristiti priložnosti predvsem na področju prometa, infrastrukture in energije. Pahor in Bajnai sta ob tem poudarila, da je potrebno zaradi gospodarske krize upadlo blagovno menjavo med državama povečati, strani pa sta podpisali tudi memorandum o vzpostavitvi plinske povezave.

Bajnai: Madžarska podpirati Porabske Slovence Pahor in Bajnai sta se dotaknila tudi vprašanja manjšin, pri čemer sta se strinjala, da so manjšine razlog za krepitev odnosov med državama. Pahor je izrazil upanje, da slovenska manjšina na Madžarskem ne bo trpela zaradi gospodarske krize, madžarski premier pa je poudaril, da želi Madžarska podpirati Porabske Slovence in obe slovenski šoli.

Pahor se je sestal tudi s predsednico madžarskega parlamenta Katalin Szili, s katero sta obudila spomine na sodelovanje iz časa, ko je bil Pahor predsednik državnega zbora. Oba sta izrazila odlično sodelovanje med državama, Pahor pa je položil tudi venec na Trgu herojev v madžarski prestolnici.

Poslovni forum za več kot 30-člansko gospodarsko delegacijo Predsednika vlade sta v Budimpešti spremljala minister za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, v Budimpešti pa se je s premierom mudila tudi več kot 30-članska delegacija gospodarstvenikov, za katere so pripravili poslovni forum.

Ne spreglejte