SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor imenoval Rupla za posebnega odposlanca za zunanje zadeve

2

termometer

Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade sporočil, da je dosedanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla imenoval za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve.

Pri tem je izpostavil Ruplove velike izkušnje na zunanjepolitičnem področju, od časov osamosvajanja, do vključevanja v EU in predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje (Ovse) ter Svetu EU za splošne zadeve in zunanje odnose. Rupel je ponujen položaj sprejel. V vladi ni nihče nasprotoval Rupel bo tako svetovalec v kabinetu predsednika vlade, z imenovanjem pa se je strinjal tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar, je pojasnil Pahor. Dodal je, da so njegovo odločitev o imenovanju Rupla na vladi sprejeli "brez nasprotovanja".

"Ta odločitev ni povezana z zadnjimi dogodki" Pahor je pojasnil še, da je o svetovalcu za zunanjo politiko razmišljal že zadnjih 14 dni in da njegova odločitev, da izbere Rupla, ni povezana z aktualnimi dogodki, kot je na primer zavrnitev Rupla za veleposlanika na Dunaju s strani predsednika države Danila Türka. Glede na to, da je Türk pred dnevi pojasnil, da Rupla za veleposlanika ne bi imenoval, ker mu ne zaupa, pa je Pahor pojasnil, da spoštuje predsednikovo odločitev, a hkrati pričakuje, da bo tudi on njegovo. Predsednikov urad je sporočil, da "predsednik republike ne komentira kadrovskih odločitev predsednika vlade".

"V ljudeh moramo iskati najboljše" Pahor je sicer nakazal, da z njegovo odločitvijo ne bodo zadovoljni vsi. "Rad bi videl ministra s tako dolgim opusom, da nekdo ne bi bil s čim nezadovoljen," je dejal premier. "Imamo različne poglede (...), vendar smo v obdobju, ko je od najvišjih predstavnikov v državi potrebno pričakovati, da bodo v ljudeh iskali tisto, kar je najboljše," je poudaril. Podobno je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, ali kot premier države lahko zaupa človeku, ki je za lastni interes pripravljen tožiti državo - Rupel naj bi namreč zaradi zavrnitve za veleposlanika napovedoval tožbo.

"Rupel bo zgolj svetoval" Sicer je dodal, da z Ruplom nimata posebnega odnosa in da imata tudi različna mnenja o določenih stvareh, a kljub temu menita, da se lahko pri za Slovenijo pomembnih zunanjepolitičnih korakih dopolnjujeta, zato sta se dogovorila za sodelovanje. Na drugi strani pa je Pahor zagotovil, da bo naloga Rupla zgolj svetovanje predsedniku vlade o zadevah, ki jih bo obravnavala vlada. Gre za to, da naj bi ga omenjena svetovalca - tako za zunanjo politiko kot za nacionalno varnost - do določene mere razbremenila, da bi se lahko sam posvetil prioritetam, kot je v tem trenutku gospodarska kriza, je pojasnil Pahor.

"Ne bo posegal v pristojnosti ministra" Nikakor pa Rupel ne bo posegal v pristojnosti zunanjega ministra, je zagotovil Pahor. V tej luči je ponovil, da imamo v državi "omejeno število talentov". "Zakaj bi se odrekli človeku, ki ima v žepu telefonske številke vseh pomembnejših državnikov," je menil premier.

"Ne bomo znova omogočili političnega kadrovanja veleposlanikov" V zvezi z vprašanjem veleposlanikov se je vlada danes seznanila tudi z namero zunanjega ministrstva, da pripravi predlog sprememb in dopolnitev zakona o zunanjih zadevah, vključno z določili o postopku izbire veleposlanikov, je dejal Pahor. Pri tem je pojasnil, da novela zakona nikakor ne bo šla v smer, da bi znova omogočili politično kadrovanje na veleposlaniška mesta, vendar bo šla proti temu, da bi Sloveniji kar najbolje omogočila uresničevanje zunanjepolitičnih ciljev.

"Manjši stroški" V tej luči je napovedal, da bo predlagal uvedbo institucije "letečega veleposlanika", ki bi bil sicer akreditiran kot veleposlanik v neki državi, a bi imel sedež v Ljubljani in bi tako svojo službo opravljal s sedeža zunanjega ministrstva. Na ta način bi morda lahko zmanjšali stroške slovenske diplomatske mreže, ki so po Pahorjevem mnenju relativno visoki za tako majhno državo, kot je Slovenija.

Za veleposlanike nov razpis O zapletu z veleposlaniki je povedal, da je vlada naložila zunanjemu ministrstvu, naj ponovi razpis prostih delovnih mest za te položaje. V zvezi z vprašanjem veleposlanikov se je vlada seznanila tudi z namero zunanjega ministrstva, da pripravi predlog sprememb in dopolnitev zakona o zunanjih zadevah, vključno z določili o postopku izbire veleposlanikov, je še dejal Pahor. Kot je znano, sta imela predsednik države Danilo Türk in premier Borut Pahor različno mnenje o primernosti Rupla za veleposlanika.

Jerovšek: Pahor je pokazal, da je nad osebnimi zamerami

Pahor je s svojo odločitvijo imenovanja Rupla za svojega zunanjepolitičnega svetovalca danes presenetil, ugotavljajo slovenski mediji, ki navajajo nekatere odzive na to odločitev. Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Ivo Vajgl je za TV Slovenija dejal, da gre za Pahorjevo odločitev, od katere bo imel "bodisi korist bodisi škodo". Jožef Jerovšek iz glavne opozicijske stranke SDS pa je Pahorjevo odločitev pozdravil in menil, da je premier s tem dokazal, da so "zunanjepolitični cilji Slovenije nad osebnimi zamerami in da ne bo dovolil, da bi se v Sloveniji skozi zadnja vrata uvedel predsedniški sistem".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin