Torek,
26. 11. 2019,
14.05

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,59

34

Natisni članek

Natisni članek

Borut Pahor Marjan Šarec KNOVS Sova

Torek, 26. 11. 2019, 14.05

4 leta, 10 mesecev

Šarec kritičen do Tonina: To je popolnoma deplasirano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,59

34

Marjan Šarec | Predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da je predlog Boruta Pahorja o sklicu seje sveta za nacionalno varnost vreden razmisleka. | Foto STA

Predsednik vlade Marjan Šarec je dejal, da je predlog Boruta Pahorja o sklicu seje sveta za nacionalno varnost vreden razmisleka.

Foto: STA

Premier Marjan Šarec se je odzval na poziv predsednika republike Boruta Pahorja, naj zaradi zaostritev odnosa med Sovo in Knovsom skliče sejo sveta za nacionalno varnost. Kot je dejal predsednik vlade, je predlog že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka.

Kot je premier Marjan Šarec povedal pred odprtjem Slovenskega knjižnega sejma, je dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takšnega: "Če bi vsi delali svoje delo, kot je treba, ne bi bilo nobenih težav. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari."

Sova
Novice Sova: Tajni podatki so bili razkriti večkrat

Šarec kritičen do Tonina: To je lahko do neke mere žaljivo

Šarec je zatrdil, da na njegovi strani in v Sovi niso spodbujali konfliktov. S tem se je odzval na zapise predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina, ki je državnemu sekretarju v premierjevem kabinetu Damirju Črnčecu očital, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, katere cilj je diskreditacija njega in Knovsa.

Prvak NSi Matej Tonin meni, da je oslabljen Knovs v interesu Šarca, vendar pa kot takšen predstavlja nevarnost za demokracijo. | Foto: STA , Prvak NSi Matej Tonin meni, da je oslabljen Knovs v interesu Šarca, vendar pa kot takšen predstavlja nevarnost za demokracijo. Foto: STA ,

Ob tem je Tonin dodal, da je oslabljen Knovs v interesu Šarca, vendar pa kot takšen predstavlja nevarnost za demokracijo. Šarec je dejal, da je to, kar je zapisal Tonin, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano".

Matej Tonin
Novice Nekdanji obveščevalec: Sova ni imela druge možnosti, kot da ovadi Tonina

Premier meni, da je v poročilu Knovsa kar nekaj skrb vzbujajočih stvari

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku. Hrvaški mediji so v zvezi s tem poročali, da je Slovenija v poročilu priznala, da je goljufala v postopku.

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost. | Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor je premierju Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost. Foto: STA ,

Na vprašanje, ali lahko dogajanje škoduje Sloveniji v postopku pred Sodiščem EU, je Šarec dejal, da ji to gotovo ne koristi: "Vsaka takšna stvar državi vedno škodi." Dodal je še, da je v poročilu Knovsa kar nekaj skrb vzbujajočih stvari, a da o podrobnostih ne more govoriti, ker so tajne. Na vprašanje, ali je z objavo javnega dela poročila prišlo do izdaje tajnih podatkov, pa Šarec pravi, da bodo to presodili pristojni organi: "Ni na meni, da to sodim, in verjamem, da bomo potem izvedeli od teh organov, kaj je na stvari."

Matej Tonin NSi
Novice Neuradno: Sova zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila Tonina

Pahor predlagal sklic sveta za nacionalno varnost

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, da skliče sejo sveta za nacionalno varnost "v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov".

Ob tem je Pahor v pismu, ki so ga posredovali iz predsednikovega urada, predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot tudi predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Odnosi med Sovo in Knovsom so sicer napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca na Sovi. Knovs namerava v zvezi s tem zaslišati direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Na zaslišanje bodo povabili tudi premierja Šarca in državnega sekretarja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.