Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 15.53

8 let

Ošpice: "Nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavni izbruh ošpic v Sloveniji je odprl tudi nekatera vprašanja o cepljenju. Kolikšna je zanesljivost cepiv in kakšni so nevarni stranski učinki?

Med sporočili, ki smo jih v teh dneh prejeli novinarji, je bila tudi informacija, da naj bi ob nedavnem izbruhu ošpic v Sloveniji poleg odraslih zbolelo tudi nekaj otrok. Kot so zapisali pri Civilni iniciativi za prostovoljno cepljenje, naj bi ošpice dobili tudi otroci v šoli v Ajdovščini, sicer cepljeni pred vstopom v šolo. En otrok naj bi zbolel v vrtcu, dva pa naj bi bila šolarja. "Morda jih je še več, a tega ne vemo. Smo pa dobili novo informacijo in to od zdravnice v Novi Gorici. Tudi tam je za ošpicami zbolel cepljen otrok," so sporočili iz civilne iniciative.

Kako dobro nas zaščiti cepivo Informacijo smo preverjali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so nam odgovorili, da za zdaj med letos zbolelimi ni otrok. "Informacija o otrocih iz Ajdovščine preverjeno ne drži," je zatrdila Marta Grgič Vitek z NIJZ.

Povedala je, da ne glede na to, ali smo cepljeni ali ne, vedno obstaja možnost, da zbolimo, "saj nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito". Po podatkih NIJZ je večina otrok oziroma okrog 95 odstotkov po cepljenju z enim odmerkom cepiva zaščitena proti ošpicam. Za dolgotrajno zaščito je potreben dodatni odmerek, s katerim pa je po do zdaj znanih podatkih zaščitenih 99 odstotkov cepljenih.

Dvojni odmerek je tako po besedah Grgič Vitkove potreben ravno za to, da zaščitimo tiste, ki niso dosegli zaščite po prvem odmerku, in tudi za dolgotrajnejšo imunost.

Po preboleli bolezni trajna imunost Če niste cepljeni in ste prišli v stik z obolelo osebo, lahko bolezen z veliko verjetnostjo preprečite, če se cepite v prvih 72 urah po stiku z bolnikom z ošpicami.

Če kljub temu zbolite, vam po preboleli bolezni praviloma ostane le trajna imunost. Posledice lahko ostanejo po težkem poteku bolezni, kar pa je po zagotovilih Grgič Vitkove redko.

Kaj pa nezaželeni učinki cepljenja? Čeprav je cepivo proti ošpicam, kot trdijo na NIJZ, varno in učinkovito, tveganje neželenih učinkov pa zelo majhno, kljub temu obstajajo primeri, ko so se neželeni učinki pojavili.

Od leta 2001 do 2010 je bilo po tem cepljenju zabeleženih 413 prijav neželenih učinkov. "Največkrat so se pojavili izpuščaj po telesu, zvišana telesna temperatura in rdečina na mestu cepljenja," navajajo na NIJZ.

Pri 29 otrocih je bila po cepljenju potrebna celo hospitalizacija, vendar ni nujno, da je šlo za vzročno povezanost s cepljenjem. Večina cepljenih otrok je bila obravnavana zaradi alergičnih reakcij po cepljenju, ki pa ob ustreznem zdravljenju na puščajo posledic.

Ne spreglejte