Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2013,
17.43

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

SD Igor Lukšič vlada koalicija kongres

Petek, 5. 7. 2013, 17.43

5 let, 7 mesecev

Osamljeni jezdec in do vlade lojalna stranka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Socialni demokrati, natančneje njihov predsednik Igor Lukšič, imajo kljub vladnemu statusu največ težav s programsko usmeritvijo koalicije. Bo kaj spremenil programski kongres SD v Medvodah?

Začetni dvomi pred vstopom v koalicijo Alenke Bratušek, s katero se Igor Lukšič pred njeno kandidaturo za premierko ni želel pogovarjati, so vsaj med poslanci potihnili. Lukšič sicer nadaljuje opozarjanje na neuslišane programske usmeritve SD in celo neoliberalno politiko vlade, tako da se na trenutke zdi, da so Socialni demokrati v opoziciji. Sredi junija je Lukšič celo menil, da PS izsiljuje SD in ruši vlado s tem, da se ne drži dogovorov o usklajevanju znotraj koalicije.

Osamljeni jezdec v SD Predsednik SD ostaja pri svojih opozorilih, še posebej glede upravljanja državnega premoženja, bolj ali manj osamljen. Tudi če poslanci v parlamentu niso bili preveč navdušeni nad nekaterimi vladnimi predlogi, so dvigovali roke za rešitve, ki jih je na potem na novinarskih konferencah kritiziral njihov predsednik.

Ko se vodji poslanske skupine trga srce Najbolj izrazit in na trenutke komičen je bil razkorak med glasovanjem in retoriko poslancev SD ob potrditvi privatizacijskega seznama 15 podjetij. Velika večina poslancev SD je glasovala za, hkrati pa so se zaklinjali, da tokrat zadnjič glasujejo o rešitvah, ki naj bi bile sprejete pod diktatom PS. Takole je govoril vodja poslanske skupine Matjaž Han: "Srce se mi trga, ko prodajamo slovensko premoženje, ki so ga ustvarjale generacije. A tudi ko ti doma zmanjka denarja, prodaš kakšno stvar, ki ti je pri srcu."

SD vendarle najmočnejši člen koalicije? Dogajanje po nekaj več kot stotih dneh po izvolitvi vlade kaže, da je SD poleg PS paradoksalno morda celo najmočnejši člen koalicije. Predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu je na primer uspelo ustaviti kakršnekoli posege v pokojnine, Državljanski listi Gregorja Viranta pa bistveno zvišanje zdravstvenih prispevkov za samostojne podjetnike, s katerimi naj bi reševali zdravstveno blagajno.

Utrjevanje proti PS Jutrišnji kongres bo poleg prenove programa in nekaterih sprememb statuta namenjen tudi utrjevanju Socialnih demokratov kot trenutno vodilne stranke levice. Ostro retoriko Igorja Lukšiča do vlade, njene predsednice in PS si lahko razlagamo tudi s tem, da se želi SD utrditi kot največja stranka leve sredine. Pozitivno Slovenijo je namreč po zmagi na predčasnih volitvah najprej oslabilo neuspešno sestavljanje vlade pod vodstvom Zorana Jankovića, ki ga je nato kot nacionalnega politika pokopalo še obremenjujoče poročilo protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča.

Na tapeti varčevanje in bogataši Programski poudarki jutrišnjega kongresa bodo značilno socialdemokratski: spopadanje s krizo z zagonom gospodarstva, ne z varčevanjem, reševanje težav mladih brezposelnih, obuditev industrijske politike, več socialne države, ničelna toleranca do korupcije in pravična razdelitev bremen, ki naj bi jih v krizi nosili predvsem bogatejši.

Ko Lukšič pohvali vlado Kongres bo dopoldne v znamenju govora Igorja Lukšiča, ta zna sicer za vlado najti tudi kakšno pohvalo. Tako je pred dnevi dejal: "Predsednica vlade ne tarna vsak dan, kako bo odstopila, kako prihaja kakšna trojka in kako se nad Slovenijo zbirajo črni oblaki, ampak vlada dela. Vlada Sloveniji prinaša tisti potreben mir, da lahko vsi deli družbe delujejo v skladu s svojimi nalogami."

Ob večkrat ponovljenih Lukšičevih besedah o nujnosti politične stabilnosti tako ni mogoče pričakovati, da bi kongres v Medvodah prinesel pomembne spremembe na političnem prizorišču.

Ne spreglejte