Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 3. 2008,
9.21

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 12. 3. 2008, 9.21

8 let, 6 mesecev

Opozorilna stavka zasebnega sektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji je potekala splošna opozorilna stavka zasebnega sektorja, saj sindikati in delodajalci po dolgotrajnih pogajanjih niso uspeli doseči dogovora o uskladitvi plač zaradi visoke inflacije.

Stavki se je po podatkih sindikatov v različnih oblikah pridružilo vsaj 162.000 zaposlenih. Po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v splošni opozorilni stavki na različne načine sodelovalo 145.000 njihovih članov, je povedal sekretar ZSSS Milan Utroša. ZSSS je zabeležila več primerov pritiska na stavkajoče pred in med stavko ter določene primere prijavila inšpekciji za delo, po prvih poročanjih o prijavah pa se je odnos delodajalcev "začuda" spremenil, je dejal Utroša. Neodvisnost: Sodelovalo več kot 200 podjetij V okviru sindikata KNSS Neodvisnost se je stavki pridružilo prek 15.000 ljudi, je povedal predsednik sindikata Drago Lombar in dodal, da se je stavki z zaustavitvijo proizvodnje kot z izražanjem podpore pridružilo več kot 200 podjetij. Največ pritiskov s strani delodajalcev naj bi čutili zaposleni v mariborski in koroški regiji.

Opozorilni stavki se je v okviru sindikata Pergam pridružilo približno 2000 zaposlenih v treh podjetjih, kjer ni prišlo do dogovora o dodatnem dvigu minimalnih plač, je dejal predsednik sindikata Dušan Rebolj. V ostalih podjetjih dejavnosti pa so izrazili solidarnostno podporo stavkajočim.

V KS 90 so opozorili na stavkokaze V okviru sindikata KS 90 se je stavki pridružilo okrog 20 podjetij, je povedal predsednik sindikata Boris Mazalin. Opozoril pa je na grožnje delodajalcev, pritiske delodajalcev na stavkajoče ter na stavkokaze. Predsednik ZSSS je stavko ocenil kot uspešno, njen pravi učinek pa bo viden na dolgi rok, je dejal. Velik odziv delavcev, vseh, ne samo njihovih članov, kaže po njegovem na to, da so njihove stavkovne zahteve upravičene in v pravi smeri.

Delodajalci škode, ki je zaradi stavke nastala v podjetjih, še niso ocenili. V združenju delodajalcev pravijo, da je ob neenotnosti sindikalnih central, ki da se je pokazala tudi v napovedih različnega trajanja in izvedbe današnje stavke, "nemogoče napovedati, kakšne bodo posledice oziroma stroški današnje stavke".

Stavkalo okoli 40.000 trgovcev V dejavnosti trgovina se je stavke od 8. do 12. ure naprej udeležilo približno 40.000 zaposlenih. Aktivnosti so potekale v obliki bele stavke, torej doslednega izvajanja dela, članskih sestankov in le ponekod tudi popolne prekinitve dela, je povedal sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Kaluža.

Stavka je zajela kemično, papirno, tekstilno in živilsko industrijo, varovanje ter promet in zveze. Pridružili so se ji med drugim v družbah Mura, Prevent, Sava, Cinkarna Celje, Helios, Industrija usnja Vrhnika, Paloma, Elan, Alpina, LTH, Knauf Insulation in Elkroj, kjer je večina zaposlenih delo prekinila za nekaj ur. Predvsem v tekstilni industriji se je po navedbah ZSSS za stavko odločila velika večina zaposlenih.

So na delavce na Pošti Slovenija pritiskali? Prav tako so za nekaj časa prekinili delo zaposleni v dejavnosti prometa in zvez. V Darsu so izvedli enourno stavko, a z reorganizacijo zagotovili normalno pretočnost prometa, medtem ko so se nekateri zaposleni v Pošti Slovenije, ki so napovedali stavko, po domnevnih pritiskih odločili za solidarnostno obliko.

Stavke so se solidarnostno ali s krajšo prekinitvijo dela udeležili tudi zaposleni v nekaterih komunalnih in energetskih podjetjih po Sloveniji. V Termoelektrarni Šoštanj se je med drugim dvourne opozorilne stavke udeležilo okrog 200 od približno 800 zaposlenih.

Javni sektor podpira zasebnega Podporo zaposlenim v zasebnem sektorju je izrazil javni sektor. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije in pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja sta zahtevam sodelujočih v opozorilni stavki v gospodarstvu izrazila solidarnostno podporo. Kot so poudarili v konfederaciji, so vsi zaposleni v državi - ne glede na gospodarsko rast, dobičke podjetij ter presežke državnega in drugih proračunov - izpostavljeni vse večjemu pritisku na plače.

V nekaterih dejavnostih in podjetjih se za stavko niso odločili, saj so sindikati in delodajalci dosegli dogovor za dvig osnovnih plač, npr. članom Sindikata bančništva Slovenije.

Parlamentarne stranke obžalujejo, da ni prišlo do dogovora Razplet neuspešnih pogajanj med sindikati in delodajalci so pospremili tudi predstavniki parlamentarnih strank. Poslanci so izrazili obžalovanje, da se strani nista uspeli dogovoriti. Enotnega mnenja so bili, da gre za legitimno pravico delavcev v boju za svoje pravice, a ocenili, da se s stavko dela škoda gospodarstvu in da bi morali obe strani čimprej nadaljevati pogajanja.

Ne spreglejte