Torek,
7. 3. 2023,
13.25

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

28

Natisni članek

ministrstvo za kulturo OKS Joc Pečečnik Mol Zoran Janković odločbe sodišče Plečnikov stadion

Torek, 7. 3. 2023, 13.25

1 leto, 1 mesec

Odziv župana na odločitev sodišča: Prepričani smo bili, da smo lastniki parcele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

28

Zoran Janković | Ljubljanski župan Janković napoveduje, da bodo naredili vse, kar jim zakon dopušča, saj da je "sodišče še vedno edini kraj, kjer se lahko doseže pravica." | Foto Ana Kovač

Ljubljanski župan Janković napoveduje, da bodo naredili vse, kar jim zakon dopušča, saj da je "sodišče še vedno edini kraj, kjer se lahko doseže pravica."

Foto: Ana Kovač

Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek na novinarski konferenci potrdil, da so prejeli sodbo sodišča. To je namreč potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripadajo stanovalcem Fondovih blokov. V omenjeni zadevi bomo naredili vse, kar nam zakon dopušča, je dodal, češ da je "sodišče še vedno edini kraj, kjer se lahko doseže pravica".

Janković je pojasnil, da sodbo preučujejo, ker pa pritožba ni mogoča, se bodo še v tem tednu srečali z obema družbenikoma, Elektrončkom in OKS, da bodo pripravili predlog, skladen s tem, kar piše v sodbi, so županov odziv zapisali na 24ur.com.

Janković napoveduje revizijo

Pojasnil je, da so bili prepričani, da so lastniki parcele, saj so kot taki vpisani v zemljiški knjigi, zato lahko tudi Mol sam vloži predlog za možnost revizije. Dodal je, da se bodo torej odločili za omenjeno možnost. To bodo, ko bo izkoriščena vsa sodna pot, tudi izvedli, je povedal. Uporabili bomo vse, kar nam zakon dopušča, je dejal.

Če bi bila revizija neuspešna, bi to vsekakor vplivalo tudi na projekt Bežigrajski športni park. Kot je Janković dejal, bi projekt, ki je narejen, vplival na gradnjo garaže pod omenjeno parcelo 312 in treh blokov. Stadion, ki se obnavlja v obliki glede na vloženo gradbeno dovoljenje, se sicer lahko gradi brez treh blokov. Za obisk tekem je po mobilnostnem načrtu stadion lahko brez parkirnih mest, kot je marsikateri v Evropi, je pojasnil.

Ob neuspešni reviziji bi se spremenil predvsem odnos med tremi partnerji. Vložek Mola bi se namreč zmanjšal. 

Neuspešna revizija bi vplivala na projekt, ki je že narejen. Pod parcelo 312 je po projektu načrtovana gradnja garaže, na parceli pa trije bloki. Stadion, ki se obnavlja v obliki glede na vloženo gradbeno dovoljenje, se sicer lahko gradi brez treh blokov, poroča 24 ur.com. | Foto: Ana Kovač Neuspešna revizija bi vplivala na projekt, ki je že narejen. Pod parcelo 312 je po projektu načrtovana gradnja garaže, na parceli pa trije bloki. Stadion, ki se obnavlja v obliki glede na vloženo gradbeno dovoljenje, se sicer lahko gradi brez treh blokov, poroča 24 ur.com. Foto: Ana Kovač

Tretja možnost: stadion naj prevzame lokalna skupnost

Janković je še enkrat povedal, da so bili oktobra lani na kulturnem ministrstvu, kjer je predstavil dve možnosti, in sicer ali ministrstvo da soglasje k izdaji gradbenega dovoljenja in Joc Pečečnik začne graditi po veljavnem načrtu ali pa stadion država odkupi.

Kot pravi župan, pa je zdaj v medijih zasledil, da je po mnenju ministrstva najboljša tretja možnost, da stadion prevzame lokalna skupnost. Pečečnik je za stadion postavil vrednost 18 milijonov evrov, za kar bi moral Mol spremeniti ves proračun. Gre namreč za stadion državnega pomena, preložiti tako breme na lokalno skupnost, pa se zdi Jankoviću neresno.

Sodišče odločilo v prid stanovalcev naselja Fond

Včeraj so stanovalci Fondovih blokov sporočili, da je višje sodišče v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, zavrnilo pritožbe nasprotnih strani in potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je tudi parcelo z vrtovi prisodilo naselju Fond.

Gre za 15-letna prizadevanja stanovalcev za ohranitev njihove lastnine in kakovosti bivanja v naselju. Stanovalci upajo, da se bo stadion čim prej, kot to zahtevajo predpisi s področja varstva kulturne dediščine, obnovil v izvirni, Plečnikovi obliki in z ustreznimi namembnostmi vrnil v javno uporabo.

Popisovanje, protest
Novice Poziv vladi po podnebnem štrajku in popisovanju policije: Odkupite Plečnikov stadion!
Plečnikov štadion
Novice Višje sodišče: Parcela z vrtovi ob Plečnikovem stadionu pripada Fondovim blokom
Joc Pečečnik
Novice Pečečnik ostal brez parcel ob Plečnikovem stadionu
Bežigrajski stadion
Novice Janković bi od države 15 milijonov evrov za odkup Plečnikovega stadiona od Pečečnika #video