Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 17.48

8 let

Ob obravnavi realizacije proračuna MOL tudi opozorila o njegovi "prenapihnjenosti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubljanski svetniki so se seznanili z realizacijo proračuna MOL v prvi polovici leta, ki je na prihodkovni strani 37,63-odstotna, na odhodkovni pa 37,23-odstotna.

Skupni prihodki Mestne občine Ljubljana (MOL) za letošnje leto so bili načrtovani v višini slabih 319,4 milijona evrov, realizacija ob polletju pa znaša dobrih 117,5 milijona evrov. Odhodki so bili v letu 2012 predvideni v višini okoli 318,4 milijona evrov, polletna realizacija pa je nekaj manj kot 116,3 milijona evrov. Kot je pojasnila vodja mestnega oddelka za finance in računovodstvo Urša Otoničar, je na prihodkovni in odhodkovni strani realizacija ob polletju slaba dva odstotka višja kot v istem obdobju lani. V prvem polletju se MOL ni dolgoročno zadolžila, je pa imela pet milijonov evrov likvidnostnega kredita. Po besedah Otoničarjeve sicer že pripravljajo rebalans proračuna, ki bo za okoli 36 milijonov evrov nižji.

Za zdaj še ni prišlo do realizacije pri načrtovanih evropskih sredstvih Iz poročila med drugim izhaja, da za zdaj še ni prišlo do realizacije pri načrtovanih evropskih sredstvih, pod pričakovanji pa so tudi prihodki od prodaje stvarnega premoženja. Temu je bilo namenjenih tudi največ opozoril in očitkov opozicijskih svetnikov v današnji razpravi.

Opozicija je kritična ... Kot je poudarila Metka Tekavčič (SD), so na "prenapihnjen" letošnji proračun opozorili že ob njegovem sprejemanju in tudi ob rebalansu januarja. Mojca Kucler Dolinar (NSi) izpostavlja, da znova ugotavljajo nerealno predvidevanje na področju prodaje nepremičnin, župana Zorana Jankovića pa ob tem sprašuje, kje so obljubljeni vodovodi in kanalizacija. Anže Logar (SDS) pa je ob nizki realizaciji glede prodaje zemljišč izpostavil na drugi strani visoko realizacijo pri prihodkih od glob in drugih kazni.

Glede kritik in očitkov v zvezi z nizkim črpanjem evropskih sredstev v prvem polletju v mestni upravi pojasnjujejo, da velik delež pri tem predstavlja projekt RCERO, pri katerem se je zavlekel postopek izbire izvajalca. Po Jankovićevih zagotovilih bodo pogodbo za izvedbo tega projekta, za katerega pričakujejo okoli 77,5 milijona evrov evropskih sredstev, z izvajalcem podpisali ta teden.

Podžupanja Tjaša Ficko je ob tem omenila še tri druge projekte, Zeleno mobilnost, projekt čiščenja odpadnih vod in projekt rekreacijsko-izobraževalnega centra Sava, za katere prav tako pričakujejo evropska sredstva. Nekaj dokumentacije je po njenih besedah že na pristojnem ministrstvu, ostalo pa pripravljajo.

Janković: Realizacija nekaterih projektov je odvisna tudi od soglasij države Janković je na očitke o "prenapihnjenosti" proračuna odgovoril tudi, da je realizacija nekaterih projektov odvisna tudi od soglasij države. Ob tem je med drugim omenil projekt Cukrarne in garažne hiše pod osrednjo mestno tržnico.

Ne spreglejte