Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NSi zdravstvo

Petek, 27. 6. 2014, 8.21

8 let

NSi: Demistificirati je treba dejstvo, da zdravnik, ki konča medicinsko fakulteto, ne zna nič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kako bi politične stranke reševale konkretne težave v slovenskem zdravstvu.

Kako boste dosegli, da se projekt izgradnje mreže urgentnih centrov po Sloveniji ne bo zavlekel, da se investicija ne bo podražila in da bo posel izveden brez kaznivih korupcijskih dejanj? Možnosti sta dve: 1. za sredstva, ki so dodeljena, skrbi sama bolnišnica, ki je upravičena do tega, da center zgradi; 2. ali projekt vodi skupina kompetentnih strokovnjakov, ki so za to tudi osebno odgovorni. Podobna skupina je gradila LKH Celovec – novo celovško bolnišnico.

Kako boste zagotovili, da bo vsem državljanom zagotovljena pravica do izbranega osebnega zdravnika, ki jim je zdaj zaradi pomanjkanja zdravnikov okrnjena, ter da bolniki v bolnišnicah ne bodo trpeli pomanjkanja drugih medicinskih delavcev? Zdravje je pomembna vrednota, zato morajo biti osnovna zdravstvena oskrba ter preventivni ukrepi dostopni vsem državljanom. Mreža izvajalcev je pripravljena. Demistificirati je treba dejstvo, da zdravnik, ki konča medicinsko fakulteto, ne zna nič. Ko opravi pripravništvo in izpit, lahko in mora samostojno delati v ambulanti splošne medicine. Podobno je to urejeno v Avstriji, Benečiji, Furlaniji … Če se uredi upravljanje zavodov, vrne menedžerska orodja direktorjem zdravstvenih zavodov in omogoči delovanje bolnišnic kot javnih podjetij, je preostalega zdravstvenega kadra dovolj.

Kako se boste lotili reševanja problematike otroške kardiokirurgije na UKC Ljubljana, kjer edini za to usposobljeni zdravniki odhajajo, notranji spori in nesoglasja pa se rešujejo na plečih staršev in bolnih otrok? Dogajanje na tem področju je nedopustno že samo z etičnega vidika, saj smo priča tej žalostni in sramotni zgodbi, ki se zdaj dogaja na očeh vse javnosti. Ker se ni ukrepalo, bi morali zamenjati vse odgovorne ljudi, na vseh ravneh, ker so dopustili, da se je vse to zgodilo. Celoten strokovni tim bi morali takoj soočiti in odnose med njimi urediti s pomočjo mediatorjev. Če je volja, se da to urediti tudi zdaj, vendar ne s temi vodilnimi osebami, saj so dokazale, da so nesposobne in nekompetentne rešiti ta zaplet.

Ne spreglejte