Četrtek,
25. 7. 2024,
10.32

Osveženo pred

13 ur, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
odškodnina Milko Novič

Natisni članek

Četrtek, 25. 7. 2024, 10.32

13 ur, 40 minut

Novič od države zahteva 1,5 milijona odškodnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,89
Milko Novič | Foto STA

Foto: STA

Pravnomočno oproščen Milko Novič, zoper katerega je kazenski postopek tekel sedem let, je po poročanju medijev zoper Slovenijo vložil nekaj več kot 1,5-milijonsko tožbo. Tožilstvo mu je očitalo umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika leta 2014, Novič je za zapahi prebil več kot 1.200 dni, leta 2021 pa je bil pravnomočno oproščen.

Iz tožbe, ki jo je Novič vložil pred nekaj dnevi, izhaja, da zahteva odškodnino za nematerialno in materialno škodo, ki mu je nastala z neupravičenim kazenskim postopkom in odvzemom prostosti, poroča časnik Večer.

Po navedbah časnika Dnevnik v tožbi piše, da so mu pred aretacijo ponudili kar nekaj ponudb za službo, sprejeti pa je nameraval ponudbo z univerze v Hobartu v avstralski zvezni državi Tasmanija. Če bi bil tam zaposlen do leta 2021, ko je izpolnjeval pogoje za upokojitev, bi zaslužil 536.864 evrov, to pa je tudi vsota, ki jo zdaj terja od države.

Vili Kovačič
Novice Vrhovno sodišče odpravilo denarno kazen za izjavo o sodnici "prasici"

Dodatno zahteva še 310.250 evrov zaradi škode, ki je nastala z uničenjem nasada sivke in izpadom prihodkov (leta 2024 sta mu pridelava olja in njegova predelava prinesli 32.500 evrov prihodka). Nasad je poškodovala policija, ki je tam iskala orožje, ki naj bi ga uporabil pri kaznivem dejanju, propadel pa je zaradi njegovega nezakonitega pripora, poroča Dnevnik.

Za nematerialno škodo Novič od države zahteva 700.000 evrov. Njegova odvetnika v tožbi navajata, da je Novič trpel in še danes trpi zaradi neupravičene obsodbe in neutemeljeno odvzete prostosti.

Milko Novič
Novice Višje sodišče ugotovilo, da je primer Novič zastaral

Novič se je odločil za tožbo proti državi, saj z državnim odvetništvom ni našel skupnega jezika glede primerne odškodnine, ki bi mu jo država izplačala, še poroča Večer.

Noviča so aretirali 22. decembra 2014. Aprila 2017 ga je sodišče spoznalo za krivega ter mu izreklo 25 let zaporne kazni. Po pritožbi so enako ocenili višji sodniki, a je jeseni 2018, ko je bil že v zaporu, vrhovno sodišče obe sodbi razveljavilo in odredilo novo sojenje.

V ponovljenem sojenju je sodni senat Noviča oprostil, tožilstvo se je na sodbo pritožilo, nakar je višje sodišče sodbo spomladi razveljavilo in zadevo vrnilo v novo, že tretje sojenje. Okrožno sodišče v Ljubljani ga je decembra 2020 v tretjem sojenju oprostilo. Postopek se je v njegovo korist pravnomočno zaključil decembra 2021 z zavrnilno sodbo višjega sodišča, poroča časnik Delo.

Milko Novič
Novice Milko Novič je tudi uradno oproščen umora Janka Jamnika
Milko Novič
Novice Novičevi odvetniki za nadaljevanje preiskave Jamnikovega umora
Milko Novič
Novice Novič v tretjem sojenju oproščen očitkov o umoru Janka Jamnika #video