Ponedeljek,
5. 7. 2021,
10.09

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

5

Natisni članek

potniški promet javni prevoz Flirt Stadler Slovenske železnice Vlak

Ponedeljek, 5. 7. 2021, 10.09

2 leti, 9 mesecev

V rednem prometu tudi novi električni vlaki Slovenskih železnic

Novi "zapeljevalci" sprejeli prve potnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

5

Z današnjim dnem novi električni vlaki proizvajalca Stadler tudi uradno vstopajo v redni slovenski železniški potniški promet na več progah po Sloveniji.

Prvi električni vlaki Flirt, ki so del prenove voznega parka Slovenskih železnic, so z današnjim dnem začeli voziti na rednih povezavah.

Dve novi električni garnituri Flirt bosta vsakodnevno povezovali Hodoš in Koper na InterCity vlaku Pohorje - zjutraj na poti proti morju, popoldne pa proti Prekmurju. | Foto: Ana Kovač Dve novi električni garnituri Flirt bosta vsakodnevno povezovali Hodoš in Koper na InterCity vlaku Pohorje - zjutraj na poti proti morju, popoldne pa proti Prekmurju. Foto: Ana Kovač

Dva med njimi bosta vozili InterCity vlak Pohorje, ki zgodaj zjutraj zapusti Hodoš in se prek Murske Sobote, Pragerskega, Celja, Zidanega Mosta, Ljubljane in Postojne odpravi v Koper, popoldne pa se odpravi v nasprotno smer. Nove garniture so že začeli vključevati in jih bodo postopoma še naprej vključevali tudi na gorenjsko, primorsko in štajersko progo.

Enopodni električni vlaki Flirt imajo 235 sedišč, od tega 12 sedežev v prvem razredu, in 184 stojišč, prostor za otroške in invalidske vozičke ter najmanj deset mest za kolesa.  | Foto: Ana Kovač Enopodni električni vlaki Flirt imajo 235 sedišč, od tega 12 sedežev v prvem razredu, in 184 stojišč, prostor za otroške in invalidske vozičke ter najmanj deset mest za kolesa. Foto: Ana Kovač

Novi vlaki bodo omogočali tudi povezave z Avstrijo in Hrvaško, njihova najvišja možna hitrost, seveda na ustrezni progi, je 160 kilometrov na uro. 

Trg Evrope, Nova Gorica
Novice Biseri, dediščina in neizkoriščene priložnosti Bohinjske proge #video

Prvi so bili dizelski Flirti

Že nekaj mesecev pa na dolenjski, kamniški in kočevski progi vozijo novi dizelski vlaki Flirt, ravno tako proizvajalca Stadler, ki so prvi prišli v Slovenijo.

Čeprav s te fotografije, ki je bila prirejena zaradi varovanje osebnih podatkov, tega na prvi pogled ni mogoče videti, je bila današnja vožnja na vlaku InterCity 503 proti morju, prvič z novima garniturama, solidno zapolnjena s potniki.  | Foto: Ana Kovač Čeprav s te fotografije, ki je bila prirejena zaradi varovanje osebnih podatkov, tega na prvi pogled ni mogoče videti, je bila današnja vožnja na vlaku InterCity 503 proti morju, prvič z novima garniturama, solidno zapolnjena s potniki. Foto: Ana Kovač

Med 52 novimi vlaki, ki so jih kupile Slovenske železnice, so tudi dvonadstropni električni vlaki, ki bodo vozili predvsem ob prometnih konicah, ko je visoka pretočnost potnikov izjemnega pomena.

Dunaj -Trst
Novice Znova vsakodnevni par direktnih vlakov med Dunajem in Trstom #video #foto
Do konca leta bo tako vozni park Slovenskih železnic bogatejši za skupaj 24 novih električnih vlakov, od tega 14 enopodnih garnitur Flirt in 10 dvopoldnih garnitur. Slovenske železnice so naročile skupaj 52 novih vlakov, in sicer 21 enopodnih električnih, že omenjenih deset dvopodnih električnih in 21 enopodnih dizelskih, ki jih izdelujejo v Stadlerjevi tovarni na Poljskem. Skupna vrednost naročila znaša 320 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost, dobava pa bo končana predvidoma do konca leta 2022. Slovenske železnice načrtujejo prenovo celotnega voznega parka potniških vlakov do leta 2025.  
Kočevska proga
Novice Na kočevski progi se je uril Bond, James Bond

Hvala vam za vse, gomulke

S prihodom novih vlakov so se ustvarili pogoji za dokončno upokojitev legendarnih rdeče-rumenih (dokler jih grafitarji niso izmaličili) elektromotornih vlakov poljskega proizvajalca Pafawag, ki smo jim rekli gomulke po poljskem predsedniku pred dobrimi petdesetimi leti, ko so nabavljali te vlake.

Legendarne gomulke, žal prepogosto tarča grafitarjev, so po dobrega pol stoletja dokončno odšle v zasluženi pokoj, vendar še ni znano, ali bo vsaj ena od njih ostala na ogled v železniškem muzeju ali morda kje drugje. | Foto: Srdjan Cvjetović Legendarne gomulke, žal prepogosto tarča grafitarjev, so po dobrega pol stoletja dokončno odšle v zasluženi pokoj, vendar še ni znano, ali bo vsaj ena od njih ostala na ogled v železniškem muzeju ali morda kje drugje. Foto: Srdjan Cvjetović

Zadnja gomulka je svojo zadnjo redno vožnjo opravila v drugi polovici junija, ko se je odpravila v Litijo. Usoda teh vlakov še ni znana, ljubitelji železnic pa upajo, da bo vsaj ena dobila svojo izvirno, grafitov očiščeno podobo in našla častno mesto v ljubljanskem železniškem muzeju.

Železniški muzej Slovenskih železnic
Novice Na Poletno muzejsko noč si boste lahko ogledali tudi legendarne vlake

Gomulke so namreč več kot pol stoletja predstavljale del našega vsakdana. Bile so posebne, včasih so nas jezile, včasih razveselile, pozimi ogrele (in neredko skuhale) tudi ob največjem mrazu ter nas vendarle vedno pripeljale do cilja v vseh teh dolgih letih, s katerimi se njihovi nasledniki verjetno ne bodo imeli priložnosti pohvaliti.

Fotogalerija:

Fotogalerija
1 / 14

Foto: Ana Kovač