Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
8.04

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 8.04

7 let

Njavro in Krkovič nista pričala pred Cviklovo komisijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ker Milan M. Cvikl zaslišanja Njavra ni želel odpreti za javnost, so trije člani komisije sejo obstruirali, niti Njavro niti Krkovič pa danes nista pričala.

Komisija, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, je danes nameravala zaslišati častnika Darka Njavra in nekdanjega poveljnika specialne brigade Moris Antona Krkoviča. Jelinčič: Verjetno hoče Cvikl kaj prikriti Že pred začetkom seje je član komisije Zmago Jelinčič (SNS) dejal, da ne ve, zakaj želi predsednik komisije Milan M. Cvikl (SD) sejo zapreti za javnost. "Verjetno hoče kaj prikriti, da javnost ne bi česa izvedela," je dejal Jelinčič in napovedal, da bo zahteval, da se seja odpre.

Cvikl sejo želel zapreti zaradi dokumentov z oznako strogo tajno Po nekaj minutah seje v varovanem območju državnega zbora je predsednik komisije Cvikl sejo odprl za javnost, vendar pa jo je kasneje, kot je dejal, zaradi dokumentov, ki nosijo oznako strogo tajno, zopet želel zapreti.

Obstrukcija Jelinčiča, Hrovata in Bajca naredila komisijo nesklepčno Ker se člani komisije Jelinčič, Robert Hrovat (SDS) in Josip Bajc (SLS) s tem niso strinjali, so obstruirali nadaljevanje zaslišanja, zato je bila komisija nesklepčna. Njavro tako pred komisijo ni pričal, prav tako ne Krkovič.

Krkovič se vabilu ni odzval Tone Krkovič je bil sicer za zaslišanje predviden v okviru nadaljevanja 8. seje, vendar se po besedah Cvikla na vabilo ni odzval. Jelinčič, Hrovat in Bajc so se po njihovih zatrjevanjih zaslišanja Krkoviča sicer želeli udeležiti, saj so obstruirali le sejo, kjer je bil zaslišan Njavro.

Cvikl: Deloval sem v skladu s poslovnikom

Po seji je predsednik komisije med drugim povedal, da je deloval v skladu s poslovnikom. Dejal je, da je bila na začetku seje izražena želja, da se jo odpre za javnost. Temu sam ni nasprotoval, ker pa je želel Njavru postaviti vprašanja, ki se nanašajo na dokumente z oznako strogo tajno, je sejo zopet preselil v varovano območje DZ.

"Če želim zaščititi pričo, ne morem poslovati drugače" Kot je pojasnil, je predsednik komisije prvi, ki zaslišuje. "V kolikor želim zaščititi pričo, ki ni imela odveze tajnosti, ne morem poslovati drugače, kot sem," je prepričan Cvikl. Po njegovem mnenju je politično sporočilo današnjih zapletov to, da so zaslišanje Darka Njavra predlagali koalicijski poslanci, potem pa so zaslišanje obstruirali.

V četrtek bo zaslišan Pavček Napovedal je, da bo v četrtek zaslišan predsednik uprave skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček. V naslednjih dneh pa naj bi Cvikl po njegovih besedah sklical tudi 9. sejo komisije, na kateri bo predlagal končno poročilo. Napovedal je tudi, da se bo 30. junija sestal s finskimi preiskovalci.

Bajc ni želel sodelovati na tajni seji Član komisije Josip Bajc (SLS) je na kasnejši novinarski konferenci pojasnil, da je Robert Hrovat pred začetkom seje podal proceduralni predlog, da se seja odpre in ta predlog je bil izglasovan. Tudi sam Bajc je napovedal, da na seji ne bo sodeloval, če bo ta tajna.

Skupaj z Jelinčičem in Hrovatom se je sicer v nadaljevanju želel udeležiti zaslišanja Krkoviča. Vendar pa je predsednik ob njihovem prihodu dejal, da niso sklepčni, je povedal Bajc.

Jelinčič: Cvikl je goljuf Jelinčič, ki je ob tem, ko je predsednik komisije sejo znova zaprl za javnost, Cviklu dejal, da skriva resnico in da je "goljuf", pa je na novinarski konferenci izrazil prepričanje, da Cvikl noče zaslišati prič, ki bi lahko "zrušile pričanje Pavčka".

"Cvikl je naredil vse, da se ne bi razpravljalo o zadevah, ki bi jih Njavro postavil na laž - torej Pavčkove izjave," je dejal poslanec SNS, ki je prepričan, da bi Njavrovo pričanje pojasnilo povezanost Cvikla z Viator & Vektorjem in vpletenost nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa.

Jelinčič bi Njavra spraševal o vizitkah Jelinčič je tudi dejal, da je vprašanja za Njavra imel pripravljena, vendar pa je Cvikl po njegovem mnenju sejo zavlačeval, proceduro pa zlorabil. Med drugim so se po njegovih besedah vprašanja nanašala na vizitke, na morebitne stike s Patrio in morebitno vpletenost Ropa.

Robert Hrovat pa je po seji poudaril, da je bila javnost danes priča Cviklovemu vodenju sej. Po njegovem mnenju ni bilo nobene potrebe, da bi bila današnja seja tajna.

Hrovat: Za odvezo bi moral Cvikl prositi ministrstvo za obrambo Je pa pojasnil, da si Njavro ni pridobil odveze molčečnosti, ker bi za to morala komisija oziroma njen predsednik Civkl zaprositi ministrstvo za obrambo. Cvikl po Hrovatovih besedah o tem "ni hotel slišati".

Bajc pa je dodal, da sta pod zavezo molčečnosti - ker Cvikl ni prosil za odvezo - pričala tudi nekdanji referent obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Franci Cimerman in nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe Andrej Lovšin.

"Cvikl se boji, da bi ga dokumnetacija postavila na laž" Hrovat je opozoril, da Cvikl ne govori več o garancijskih in dobavnih rokih, ker se boji, da bi iz dokumentacije umaknili oznako tajno in tako njegove besede postavili na laž.

V nadaljevanju je Bajc še povedal, da je komisija že glasovala o tem, da se dokumentom v zvezi z orožarskimi posli med letoma 1991 in 1993 umakne oznaka tajnosti. Ta sklep je bil po njegovih besedah tudi sprejet in sicer s štirimi glasovi za in nobenim proti.

Krkovič ni Njavro sta že zavrnila Pavčkove obtožbe Krkovič in Njavro sicer že v dneh po pričanju predsednika uprave Viator & Vektorja Pavčka, naj bi mu na obisku pri njemu izročila vizitki, zavrnila njegove trditve.

Komisija: Krkovič bi lahko pojasnil povezave oklepnikov s posli iz začetka devedesetih Sklep, da na zaslišanje med drugim povabijo tudi Krkoviča, so v začetku aprila sprejeli trije člani komisije. Kot je tedaj dejal Cvikl, so vsi trije člani komisije ocenili, da je bil Krkovič v letih med 1991 in 1993 na takšnem položajih, da bi lahko pojasnil morebitne povezave med nakupom oklepnikov patria in trgovino z orožjem iz začetka devetdesetih.

Krkovič čakal predolgo in odšel Brigadir Krkovič je bil k zaslišanju vabljen že 11. junija,vendar je zaradi zamude pri delu komisije po uri in pol čakanja odšel iz državnega zbora. Pojasnil je, da nima časa čakati in da bo na zaslišanje prišel drugič, če bo komisija to želela.

Pavček: Njavro in Krkovič sta mi v roke potisnila vizitki Predsednike uprave Viator & Vektorja Zdenko Pavček 13. maja pred Cviklovo komisijo dejal, da sta ga pred izbiro najboljšega ponudnika Božidar Martin (Darko) Njavro in Tone Krkovič obiskala, mu v roke potisnila vizitki in mu namignila, koga naj pokliče, če želi, da bo Sistemska tehnika, katere lastnik je Viator&Vektor, dobila posel z oklepniki.

Njavro ne ve, o čem Pavček govori, Krkovič bi tožil Njavro je te navedbe tedaj zavrnil, češ da ne ve, o čem Pavček govori. Krkovič pa je celo napovedal, da bo Pavčka tožil, če bo ta trdil, da mu je on dal kakršne koli vizitke.

Cimerman zanikal povezavo s Patrio Na torkovem zaslišanju je sicer pred parlamentarno komisijo pričal nekdanji referent obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Franci Cimerman. Ta je po zaslišanju povedal, da s Patrio ni imel nič in da ni nikoli sodeloval pri pogovorih v zvezi z oklepniki 8X8.

Ne spreglejte