Četrtek,
23. 5. 2019,
18.46

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

srčna kirurgija zdravnik plača

Četrtek, 23. 5. 2019, 18.46

4 leta, 11 mesecev

NIOSB še kar obstaja, pa čeprav ne dela nič #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki bi ga morali z odlokom že zdavnaj zapreti, formalno še kar deluje in zaposluje predsednika in štiri zdravnike, pa čeprav ne delajo dobesedno nič.

starejši
Novice Starostniki: Želimo kopel vsaj enkrat na teden #video

Inštitut je ustanovila vlada Mira Cerarja kot alternativno rešitev katastrofalnih razmer na otroški srčni kirurgiji. A prenosa programa pravzaprav nikoli ni bilo.

Zapustili so ga svetovno priznani kirurgi, v UKC pa so potem program nadaljevali s pomočjo občasnih tujih kirurgov, ker so pri nas vsi dali odpovedi. Delo naj bi teklo nemoteno, sporočajo z UKC Ljubljana, številni pa trdijo, da so dejstva drugačna. 

Zaprtja ni bilo

Od 21. decembra 2017 sta v UKC Ljubljana sočasno delovala dva programa za mlade srčne bolnike. Eden na papirju, drugi nesposoben obravnave, ker ni bilo kadra in soglasja, kako bi sploh delali.

Nekdanji minister za zdravje je v preteklosti dejal, da so razmere že urejene. "Nobene nervoze ni čutiti, tudi vi nič ne pišete po časopisih," je povedal. Fakin je nato decembra lani napovedal zaprtje inštituta, v februarju pa je vlada obljubila, da ga bodo ukinili.

Jelka Godec iz vrst SDS je povedala, da naj bi zavod s 1. aprilom šel v likvidacijo: "Do danes ne prejšnji Samo Fakin ne zdajšnji Aleš Šabeder nista podpisala likvidacije, po mojih informacijah je to prvi javni zavod, ki ga vlada daje v likvidacijo, pa enostavno ne vedo, po kakšnem postopku naj bi to izpeljali."

Od avgusta lani na inštitutu očitno ne delajo nič

Predsednik zavoda Brane Dobnikar od inštituta prejema dobre štiri tisoč evrov bruto mesečne plače, štirje zdravniki pa vsak okoli 500 evrov bruto na mesec za 10- do 20-odstotno delovno razmerje.

Mitja Cevc iz sindikata UKCL pojasnjuje, da je bilo na začetku še nekaj upanja za inštitut, a da se je sčasoma pokazalo, da ne bodo kos nalogi, ki so si jo zadali. "Odprti so, ker očitno vsega proračuna še niso porabili," razlaga. 

Medtem naj bi program za prirojene srčne napake tekel normalno kot vedno, pomirjajo v UKC Ljubljana, vendar se s tem Cevc ne strinja. "Po mojem vedenju je položaj približno enak, kot je bil pred časom," je povedal. 

Na UKCL sodelujejo s češko ekipo

Skupaj s kirurgom iz Prage operira eden od naših kongenitalnih kirurgov, Miha Weiss ali Igor Šehić. Do danes je bilo operiranih 28 otrok. 

Godčeva je dejala, da jim UKCL že pet let ni posredoval konkretnih informacij o delovanju programa. "Venomer govorijo, da je stanje stabilno, ampak konkretnih informacij nikoli ne dobimo," je dejala Godčeva.

Cevc je obenem poudaril pomembnost timskega dela, kardialne diagnostike, odločitve ekipe ali kirurga za operacije o tem, kdo je tisti, ki bo spremljal na srcu bolnega otroka od novorojenčka. Po njegovem za zdaj še ne dosegajo pogojev za normalno delo. 

plenice za odrasle
Novice ZZZS predlaga dve plenici več dnevno, a le za določene bolnike