SiolNET. Novice Slovenija
6,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ izdal navodila za prvi teden šole: Maske za vse

6,85

termometer

Maska šola |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) za prvi teden šole priporoča uporabo mask za vse učence v skupnih prostorih. 

Simona Kustec Lipicer Novice Ministrica Kustec: Novi virus nas v šolah ne bo več presenetil

Kot je razvidno iz objave na spletni strani NIJZ, učencem osnovnih šol in dijakom v učilnicah ne bo treba uporabljati maske, bodo pa te priporočljive v skupnih prostorih. Kako bo to videti v praksi, je v intervjuju za Siol.net razložila šolska ministrica Simona Kustec, ki je med drugim dejala, da so pravila o uporabi in nošenju zaščitnih mask zelo jasno določena.

V razredu maska ne bo potrebna

"Če so učenci med poukom vedno v istem razredu, potem mask ne potrebujejo. Ko pa se na primer premikajo iz enega razreda v drugega ali ob prihodu v šolo ter odhodu iz nje, pa je zaradi varnosti zaščitna maska priporočljiva, pa še to od določene starosti dalje. Pri učiteljih prav tako velja nekaj podobnega. Vzpostavili smo razmere, ki so človeške in življenjske, na drugi strani pa ukrepi onemogočajo kakršnokoli možnost, da se v šolah in vrtcih pojavi širjenje okužb, če vanje vstopamo zdravi," je dejala Kustečeva.

NIJZ | Foto:

Za novo priporočilo se je sicer NIJZ odločil, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20. 

Kot je še razvidno iz priporočila, otrokom do vključno petega leta uporaba mask ne bo potrebna, otroci od šestega do 11 leta pa naj jih uporabljajo skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, kar pomeni v zdravstvenih ustanovah in v javnem prevozu. Starejši od vključno 12 leta pa naj jih uporabljajo enako, kot to za odrasle priporočajo vladni odloki.

Kot so za STA pojasnili na NIJZ, bodo od zdaj vsak teden pripravili epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi pripravili navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Če bo povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v preteklih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20 (ali 140 na teden), bodo priporočili, da v šolah v skupnim prostorih zaščitne maske uporabljajo vsi učenci. V kolikor pa bo število omenjenih okužb manjše od 20, pa bodo priporočili, naj maske v skupnih prostorih uporabljajo le učenci tretjega triletja osnovne šole, torej učenci 7., 8. in 9. razreda.

NIJZ | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin