Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2008,
10.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 22. 6. 2008, 10.32

8 let, 5 mesecev

Nevzet Porić: Štirje minareti so za Ljubljano preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na MOL so pripravili osnutek prostorskega akta, ki omogoča gradnjo džamije ob Parmovi ulici.

Glavni objekt naj bi bil visok do 12 metrov, molilnica do 24 metrov, minaret pa do 48 metrov. Kot je dejal tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić, so štirje minareti za Ljubljano preveč, končno podobo džamije pa bodo poiskali z natečajem. Janković: Osnutek prostorskih aktov bo sprejet Mestni svet bo dopolnjeni osnutek odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Islamski versko kulturni center obravnaval na seji v ponedeljek, 30. junija. Sprejemu dopolnjenega osnutka bo sledila 30-dnevna javna razgrnitev in priprava predloga odloka. Roki so še vedno isti, do jeseni dokončen sprejem akta, nato pa javna dražba dela potrebnega zemljišča, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL).

Župan Zoran Janković meni, da bo po vseh letih osnutek prostorskih aktov za gradnjo džamije v Ljubljani na junijski seji mestnega sveta sprejet. Do jeseni bodo na podlagi pripomb pripravili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za to območje. Nato mora po županovih besedah Islamska skupnost v Sloveniji pripraviti arhitekturni natečaj na podlagi gabaritov, določenih v odloku.

402 evra na kvadratni meter Hkrati bo MOL začela postopek prodaje zemljišča islamski skupnosti. Po županovih besedah so se odločili za prodajo na javni dražbi. Cena zemljišča je 402 evra za kvadratni meter, vendar bo morala MOL naročiti novo cenitev, ker ob začetku prodaje cenitev ne sme biti starejša od pol leta. Tudi če se bo pojavil še kakšen kupec, mu MOL zemljišča ne bo prodala, je dejal Janković in dodal, da lahko MOL v tem primeru podeli islamski skupnosti stavbno pravico za 99 let, kar bo prav tako omogočilo gradnjo džamije.

Polovica zemljišča v lasti Energoplana V lasti MOL je približno polovica zemljišča, ostalo pa je v lasti Energoplana, s katerim se je islamska skupnost na srečanju v Mestni hiši dogovorila, da je zemljišče namenjeno za gradnjo džamije, je pojasnil župan. Informacijo je potrdil tudi tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Poudaril je, da je njihov glavni cilj nakup zemljišča, pri čemer je zanje sprejemljiva tudi dodelitev stavbne pravice.

Janković: Špekulanti nimajo možnosti, nagajanje je zelo drago Zadnja cenitvena vrednost zemljišča 402 evra za kvadratni meter je po županovih besedah za versko skupnost izjemno visoka, za stanovanjsko gradnjo pa izjemno nizka. "Kdor bi špekuliral, da bi kupil zemljišče in zgradil stanovanjski blok, nima možnosti," je dejal Janković. Če pa bi kdo zemljišče kupil, da bi nekomu nagajal, pa je to po županovih besedah zelo drago.

Zagotovil je, da bo islamska skupnost v primeru tovrstnih špekulacij dobila stavbno pravico in MOL zemljišča ne bo prodala na javni dražbi. Sicer pa je župan napovedal, da na MOL pripravljajo prenovo celotne Parmove ulice, podobno kot so se lotili prenove območja Šmartinske ceste.

Zemljišče obsega 17 tisoč kvadratnih metrov Osnutek odloka ureja dobrih 17.000 kvadratnih metrov veliko območje in obsega površine med gorenjsko železniško progo, Železničarskim muzejem in novo povezovalno cesto, vzporedno s Parmovo Ulico. Območje je degradirano, pozidano z manjšimi obrtnimi in skladiščnimi objekti, večji del površin pa služi neurejenemu parkiranju.

Za džamijo 11.500 kvadratnih metrov Na MOL so lokacijo ocenili kot primerno za gradnjo Islamskega versko kulturnega centra. Za džamijo je predvidenih okoli 11.500 kvadratnih metrov zemljišča na območju med Parmovo in Kurilniško ulico, kar po besedah Porića zadošča.

Predvidena odstranitev vseh objektov Na območju je predvidena odstranitev vseh obstoječih objektov in gradnja centra z največ 7500 kvadratnimi metri površine nad terenom, v dveh kletnih etažah pa naj bi bilo še 13.500 kvadratnih metrov površin. Program centra je večplasten in vsebuje prostore srečevanja, informiranja, verskih obredov in izobraževanja. V centru je predvidena tudi začasna nastanitev pripadnikov verske skupnosti. Objekt bo v času petkovih molitev obiskalo 1500 vernikov, izjemoma, ob času posebnih praznikov in prireditev bo v centru do 4500 ljudi, piše v gradivu za sejo.

Eden ali več objektov povezanih v celoto Islamski versko kulturni center tvori eden ali več objektov, povezanih v celoto. Stavbne mase bodo členjene v tri višinsko različne sklope, glavni objekt, molilnico in minaret, z vmesnimi nepozidanimi površinami oz. trgi. Višina objektov bo 12 oziroma 24 metrov, višina minareta pa do 48 metrov. V okviru centra bo treba zagotoviti najmanj 300 parkirnih mest.

Arhitekturni natečaj, ko bodo sprejeti prostorski akti Podoba džamije še ni določena. V Islamski skupnosti v Sloveniji bodo počakali na sprejem prostorskih aktov. Šele takrat bodo razpisali natečaj za arhitekturno rešitev, je pojasnil Porić. Hkrati je pohvalil gradivo, ki je po njegovem mnenju dosti boljše narejeno in obsežnejše od osnutka za gradnjo džamije ob Cesti dveh cesarjev na Barju.

Prostorski akt vključuje program opremljanja s komunalno infrastrukturo. Potrebne so investicije v cestno, vodovodno, kanalizacijsko, plinovodno in vročevodno omrežje. Skupni stroški gradnje nove komunalne opreme na območju naj bi znašali 3,44 milijona evrov (brez DDV). Islamska skupnost naj bi po dopolnjenem osnutku odloka za komunalno opremljanje plačala 2,16 milijona evrov (brez DDV).

Gradnja Islamskega versko kulturnega centra se bo najverjetneje začela leta 2009.

Ne spreglejte