Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
8.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 8.04

7 let, 12 mesecev

Nekateri uradi prehajajo pod okrilje ministrstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na podlagi novele zakona o državni upravi pod okrilja pristojnih ministrstev prehajajo urad za enake možnosti, urad za verske skupnosti, urad za narodnosti in služba vlade za podnebne spremembe.

Prav tako tudi tožilstvo formalno prehaja iz okrilja pravosodnega ministrstva pod pristojnost notranjega.

Vlada je zmanjšala število ministrstev Spremembe je začrtala že novela zakona o vladi, ki jo je državni zbor sprejel 26. januarja. Ta je število ministrstev zmanjšala na enajst, med drugim je ukinila samostojno ministrstvo za kulturo in ga združila z drugimi resorji v t.i. superministrstvu ter predvidela prenos tožilstva iz pristojnosti pravosodnega ministrstva pod notranje.

Novelo so koalicijske partnerice SDS, Lista Virant, SLS, DeSUS in NSi potrdile kljub temu, da sta opozicija in večina stroke omenjenim rešitvam nasprotovali. Vlada ob tem zatrjuje, da kulturni resor ne bo zapostavljen, glede tožilstva pa izpostavlja, da posegov v njegovo neodvisnost ne bo.

V Lisit Virant so nasprotovali prenosu tožilstva pod MNZ Kljub tem zagotovilom sta Pozitivna Slovenija in SD konec februarja omenjeno novelo zakona poslali v presojo ustavnemu sodišču. Prav tako je stališče, da naj tožilstvo ostane v okviru pravosodnega ministrstva, zavzel minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in njegova stranka Lista Virant, čeprav so bili prav oni tisti, ki so v pogajanjih o koalicijski pogodbi predlagali prenos pod notranji resor.

A nekakšen "protipredlog" največje vladne stranke SDS, da bi se prenos tožilstva pod notranje ministrstvo odložil za leto dni, vendar pa bi minister Pličanič v primeru, da na tožilstvu ne bi prišlo do napredka, moral vlado zapustiti, je bil za Listo Virant nesprejemljiv. Tako tožilstvo vendarle prehaja pod pristojnost notranjega ministrstva.

Brezigarjeva je postala državna sekretarka na notranjem ministrstvu Notranji minister Vinko Gorenak je kmalu po nastopu mandata napovedal ustanovitev direktorata, pristojnega za tožilstvo, po njegovih besedah pa bodo tam zaposleni vrhunski pravniki ter aktualni in nekdanji tožilci. Direktorat bo vsaj začasno kot v.d. generalnega direktorja vodil Matija Vidmar, ki ga je vlada imenovala v četrtek.

Nekdanjo generalno državno tožilko Barbaro Brezigar pa je vlada imenovala za državno sekretarko na notranjem ministrstvu, najverjetneje bo njeno področje prav tožilstvo.

Uradi prehajajo pod različna ministrstva Ministrstvo za notranje zadeve poleg tožilstva prevzema tudi urad za narodnosti. V okviru ministrstva bo deloval kot služba za narodnosti.

Urad za enake možnosti s 1. aprilom prevzema ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, kjer bo za to delovno področje zadolžena služba za enake možnosti in evropsko koordinacijo, v okvir katere bo sodila tudi dosedanja služba za koordinacijo evropskih in mednarodnih zadev.

Urad za verske skupnosti bo odslej deloval kot urad znotraj ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Služba vlade za podnebne spremembe prehaja pod ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Njeno delovno področje bo po novem znotraj direktorata za okolje vsebinsko zajeto v sektorju za okolje in podnebne spremembe.

Na ministrstva bodo z uradi prešle njihove naloge, oprema, dokumentacija, pravice do proračunske porabe in tudi javni uslužbenci.

Odločitev o prenosu prostorov bo vlada sprejela v četrtek Vlada je sicer na zadnji redni seji v četrtek že sprejela odločbe o prenehanju položaja direktorice na uradu za enake možnosti Tanji Salecl ter Stanku Baluhu kot direktorju urada za narodnosti oz. v. d. direktorja urada za verske skupnosti. Prav tako je prenehal položaj direktorja službe za podnebne spremembe Jerneju Stritihu.

Dokončna odločitev glede prenosa prostorov pa bo, kot so sporočili v četrtek po seji vlade, sprejeta naknadno, po vladni obravnavi predloga celovitih prostorskih rešitev za ministrstva in vladne službe, ki ga bo pripravilo ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Ne spreglejte