Ponedeljek,
2. 9. 2024,
14.39

Osveženo pred

1 ura, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,83
Gaza Robert Golob Izrael Palestina Cipi Livni Tanja Fajon Blejski strateški forum

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 14.39

1 ura, 17 minut

Blejski strateški forum

Nekaj metrov stran od rdeče preproge otroški jok, zvoki bomb in reševalnih vozil #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,83

Le nekaj deset metrov stran od rdeče preproge, ki so jo na Bledu razgrnili za letošnje udeležence Blejskega strateškega foruma (BSF) na tleh ležijo bele vreče, ki simbolizirajo trupla žrtev v Gazi. Po Bledu so se razlegali otroški jok, zvoki bombardiranja in reševalnih vozil, ki so za Palestinke in Palestince v zadnjih enajstih mesecih postali del vsakdana. Udeležencem foruma so protestniki za Palestino predvajali zvoke bombardiranja v Gazi, na novinarski konfereci pa opozorili na grozote, ki se dogajajo v Gazi in izrazili nasprotovanje udeležbi nekdanje zunanje ministrice Izraela Cipi Livni na BSF.

Še pred začetkom 19. Blejskega strateškega foruma (BSF), ki poteka pod naslovom Svet vzporednih realnosti, je največ prahu dvignila udeležba nekdanje izraelske zunanje ministrice ter podpredsednice izraelske vlade Cipi Livni. Ta je bila v času vojaške operacije Cast Lead leta 2008, ko je v Gazi umrlo več kot tisoč prebivalcev, članica izraelskega vojaškega kabineta. Na njeno sporno preteklost so najprej opozorili nevladniki, koalicijska stranka Levica pa je zagrozila z bojkotom BSF.

BSF Bled Strategic Forum 2024
Novice "Slovenija bo podpirala Ukrajino, dokler bo treba" #vŽivo

O dogajanju v Gazi so pred uradnim začetkom foruma na novinarski konferenci spregovorili predstavniki Gibanja za pravice Palestincev ter Amnesty International Slovenije. Nekaj metrov stran od rdeče preproge, po kateri so se sprehodili politiki, so na tla položili bele vreče, ki simbolizirajo trupla žrtev v Gazi, po Bledu pa so se razlegali otroški jok, zvoki bombardiranja in reševalnih vozil. Udeležencem foruma so predvajali vsakodnevne zvoke bombardiranja Gaze. 

“Imamo en svet, eno človečnost in eno mednarodno pravo. Vsako palestinsko življenje je vredno toliko kot vsako naše in toliko kot vsako v festivalni dvorani tukaj zraven,” je na novinarski konferenci poudarila Nataša Posel iz Amnesty International Slovenija. Ob koncu novinarske conference, na kateri so protestniki zahtevali mir in svobodo za Palestino, so v znak miru v zrak spustili dva bela goloba.

Fotogalerija
1
 / 13

Ob prihodu na Bled je predsednica države Nataša Pirc Musar protestnike pozdravila s palcem, obrnjenim navzgor, protest pa označila za povsem legitimen. Izbira Cipi Livni za gostjo pa je bila po njenem mnenju neposrečena. "V goste ne povabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo, ki zanika ustanovno listino OZN. Sama sem poslušala kar nekaj njenih izjav in so zelo radikalne. Slovenija v Varnostnem svetu dela točno nasprotno. Zavzemamo se za to, da bi znotraj mednarodnega prava našli rešitve," je poudarila Pirc Musar. 

BSF Bled Strategic Forum 2024 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "V Gazi se dogaja genocid. Dobro je, da so danes tukaj protestniki," pa je ob prihodu na Bled dejal nekdanji predsednik države Danilo Türk. 

Prihod predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen so spremljali glasni vzkliki protestnikov. 

BSF Bled Strategic Forum 2024 | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Začetek 19. foruma na Bledu so torej pospremili protesti za Palestino. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon kritikom odgovarja, da forum kot široka platforma združuje različne poglede in ne more imeti za mizo samo enako mislečih. Ob prihodu na Bled je dejala, da je bil takšen odziv civilne družbe pričakovan. 

"Izrael se mora umakniti z zasedenih ozemelj. K temu je pozvalo Meddržavno sodišče. Slovenija poziva k temu,” je na BSF izpostavila Fajon. Tako Fajon kot Livni bi morali sodelovati na osrednjem panelu zunanjih ministrov posvečenem vojni v Gazi, a je tik pred zdajci prišlo do spremembe programa. Panel so odpovedali, namesto tega bomo na BSF spremljali pogovor s Palestinko Amal Jaadou in pogovor z Livni. 

Fotogalerija
1
 / 5
BSF
Novice Kdo vse bo prišel na Bled?
Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
Cipi Livni
Novice Levica zaradi udeležbe Cipi Livni grozi z bojkotom Blejskega strateškega foruma
Cipi Livni, nekdanja zunanja ministrica Izraela
Novice Civilnodružbeni gibanji zahtevata umik vabila Cipi Livni na Blejski strateški forum