Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant koalicija vlada konkurenčnost

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 16.00

8 let

Ne liberalizma, socializma je preveč, pravi Virant

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V DL so zadovoljni, da se je koalicija uskladila o triodstotnem primanjkljaju, zaskrbljeni pa so zaradi zdrsa Slovenije na lestvicah konkurenčnosti. To je dokaz, da imamo preveč socializma.

Predsednik Državljanske liste in notranji minister Gregor Virant je na novinarski konferenci opozoril, da je Slovenija na dveh mednarodnih lestvicah, ki merita konkurenčnost in ekonomsko svobodo, zelo poslabšala svoj položaj. "Za DL je to dokaz, da imamo v Sloveniji premalo liberalizma, ne preveč, kot nekateri včasih poudarjajo. Kvečjemu imamo preveč socializma."

Tudi liberalci za zaščito najbolj šibkih Omenil je preveč državnega lastništva v podjetjih, saj država ni dobra upravljavka premoženja, zato se mora iz podjetij umakniti na premišljen in pregleden način. Poleg tega bi morali gospodarstvo čim manj obremenjevati z davki, zato so v DL zadovoljni, da je koalicija proračun sestavila brez kriznega davka. Zagotovil je tudi, da poseganje v socialno najbolj šibke "ni agenda DL".

Tudi liberalci imajo vizijo "Če moramo imeti kakšno politično vizijo, potem mora biti to vizija finančne samostojnosti. Dokler ne obvladamo javnega dolga in smo zadolženi do vratu, dokler damo vsako leto milijardo evrov obresti, dokler iz leta v leto trepetamo, ali bomo dobili denar na mednarodnih trgih, nismo samostojna in suverena država," je dejal Virant.

Tudi liberalci so za politično stabilnost Sicer pa predsednik koalicijske Državljanske liste meni, da je zelo pomembna tudi politična stabilnost. "Morebitni tuji vlagatelji gledajo na Slovenijo in čakajo, kar se bo zgodilo. Ali bo vlada obstala, ali bo koalicija preživela proračun, ali bo ostala stabilnost v največji vladni stranki, ki vodi v koalicijo. Lahko rečem, da bo DL še naprej dejavnik politične stabilnosti." Dodal pa je, da DL ne sodeluje s strankami, ki bi jih vodili posamezniki, obremenjeni s korupcijskimi bremeni.

V DL ni nobene panike O stabilnosti v DL pa je Virant zagotovil, da so v stranki enotni. Na eni od prihodnjih sej sveta DL se bodo dogovorili o programskem in volilnem kongresu. "Glede tega ni nobene panike. Nič se ne mudi. Velikokrat se pojavi fama, kakšni so težave, trenja, razpadanje. Tako smo že malo utrujeni od tega, da moramo pred vsako sejo sveta to demantirati, na koncu pa se vedno izteče tako, kot je potrebno. Smo enotna stranka. Ko imamo različna mnenja, jih med seboj razčistimo."

Volilni in programski ter najmanj programski kongres Virant je sicer pred približno desetimi dnevi napovedal, da bo volilni in programski kongres spomladi. Danes je dejal, da domneva, da bo kongres enkrat spomladi. "To bo najmanj programski kongres." Na vprašanje, ali bo tudi volilni, je dejal, da bo verjetno tako programski kot tudi volilni.

Kot je znano, so se pred zadnjo sejo sveta DL pojavila trenja v stranki. Murskosoboški župan Anton Štihec je odstopil kot predsednik odbora za regionalni razvoj DL, ker Virant glede predloga reorganizacije občin ni iskal podpore v organih DL. Štihca moti tudi, da o predlogih na stranki govorijo šele "post festum, tedaj ko se minister oziroma predsednik stranke že sam odloči in potegne poteze".

Minister za pravosodje iz vrst DL Senko Pličanič se je takrat strinjal, da je večina članstva zaskrbljena nad stanjem v stranki, ni pa jasno odgovoril na vprašanje, ali bi prevzel vodenje DL. Pozneje se je odvila seja sveta, na kateri je Virant dobil podporo večine, saj ga je podprlo 15 članov sveta, eden je bil proti, štiri glasovnice pa so bile neveljavne.

Ne spreglejte