Četrtek,
22. 11. 2018,
12.53

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Evropska unija brexit Velika Britanija

Četrtek, 22. 11. 2018, 12.53

5 let, 5 mesecev

Narejen velik korak glede prihodnjih odnosov med EU in Veliko Britanijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
brexit | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so se dogovorili o osnutku politične izjave o prihodnjih odnosih, so danes potrdili v Evropski komisiji v Bruslju. Prav tako so dosegli dogovor o vprašanju podaljšanja prehodnega obdobja, ki ga bo možno podaljšati za dve leti, torej do konca leta 2022.

Osnutek izjave, ki je pricurljal v medije, sicer postavlja temelje za "ambiciozno, široko, globoko in prožno" partnerstvo med EU in Združenim kraljestvom na področju trgovine, gospodarstva, varnosti in drugih področjih ter na podlagi pravega ravnotežja med pravicami in obveznostmi.

EU in Združeno kraljestvo se v osnutku strinjata, da bosta razvila ambiciozno in uravnoteženo gospodarsko partnerstvo, ki bo vključevalo prostotrgovinsko območje in bo temeljilo na enakih konkurenčnih pogojih.

Theresa May
Novice Juncker: V pogajanjih o brexitu dosežen odločilen napredek #video

Brez carin in kvot ter vizumov za kratka potovanja

Enaki konkurenčni pogoji naj bi veljali za državne pomoči, na področju konkurence, pri standardih na področju socialnih vprašanj in zaposlovanja, pri okoljskih standardih, na področju podnebnih sprememb in pri pomembnih davčnih vprašanjih. Med partnericama po brexitu niso predvidene nobene carine in kvote, veljala naj bi ambiciozna carinska ureditev, ki naj bi nadgradila in izboljšala enotno carinsko območje, ki ga predvideva ločitveni sporazum.

EU in Združeno kraljestvo se v osnutku izjave med drugim zavezujeta tudi k zagotavljanju povezanosti v potniškem in tovornem letalskem prometu ter vzajemni brezvizumski ureditvi za kratka potovanja. V povezavi s Severno Irsko strani v osnutku politične izjave potrjujeta odločenost, da s sporazumom o prihodnjih odnosih nadomestita predvideno rezervno rešitev oziroma varovalo, pri čemer se želita na irskem otoku izogniti tako imenovani trdi meji.

Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na sinočnjem sestanku v Bruslju. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na sinočnjem sestanku v Bruslju. Foto: Reuters

Pogajalci so se tudi dogovorili, da bo nov sporazum o ribištvu del prihodnjih odnosov ter da je cilj sklenitve in ratifikacije tega sporazuma do 1. julija 2020. Dosežen je tudi dogovor o vprašanju podaljšanja prehodnega obdobja, ki je še ostalo odprto po dogovoru o osnutku ločitvenega sporazuma v prejšnjem tednu.

Ta je sicer del osnutka ločitvenega sporazuma, ki predvideva prehodno obdobje od načrtovanega brexita 29. marca prihodnje leto do konca leta 2020. Podaljšati ga bo mogoče enkrat, za eno ali dve leti, torej najdlje do konca leta 2022. V tem primeru bo morala Velika Britanija še naprej ustrezno prispevati v proračun EU.

Dominic Raab
Novice Kritike iz Londona: Mayeva je Bruslju dovolila, da se norčuje iz Velike Britanije

Ločitveni sporazum naj bi države članice v Bruslju potrdile v nedeljo

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je po sredinem srečanju z britansko premierko Thereso May dopoldne sklical sestanek kolegija, na katerem je glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier poročal o razvoju dogodkov in dogovoru pogajalcev. Kolegij je nato potrdil osnutek politične izjave, o kateri so se dogovorili pogajalci, nato pa je Juncker poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku s pripetim osnutkom izjave, je pojasnil glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Juncker v pismu Tusku piše, da je bil osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih dogovorjen na ravni pogajalcev in na politični ravni ter da je zdaj potrebna še podpora voditeljev. Tusk je nato prek Twitterja sporočil, da je osnutek posredoval 27 državam članicam. Zdaj se sestajajo veleposlaniki držav članic EU.

V petek je nato predviden sestanek svetovalcev voditeljev za evropske zadeve, v soboto pa v Bruselj znova prihaja Mayeva, ki bo danes nagovorila Evropski parlament. Ločitveni sporazum s politično izjavo o prihodnjih odnosih naj bi v nedeljo potrdil vrh sedemindvajseterice.

Španski premier Pedro Sanchez je zaradi vprašanja Gibraltarja napovedal, da Španija na nedeljskem vrhu v Bruslju ne bo podprla dogovora o brexitu. | Foto: Reuters Španski premier Pedro Sanchez je zaradi vprašanja Gibraltarja napovedal, da Španija na nedeljskem vrhu v Bruslju ne bo podprla dogovora o brexitu. Foto: Reuters

Mayeva: Osnutek politične izjave je dober za celotno Združeno kraljestvo

V odgovorih na vprašanja španskih novinarjev, zakaj v osnutku izjave ni reference na Gibraltar, ki jo je zahtevala Španija, v Komisiji danes niso želeli komentirati vsebine, saj da države članice o osnutku še razpravljajo. Dosežen je napredek, delo se nadaljuje, so sporočili predstavniki komisije. Glede sobotnega srečanja Mayeve in Junckerja pa so medtem poudarili, da ne gre pričakovati "apokaliptičnih stvari".

Britanska premierka Theresa May je medtem poudarila, da je osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih po brexitu dober za celotno Združeno kraljestvo. Poudarila je, da gre dogovor v smeri tega, za kar so se Britanci leta 2016 odločili na referendumu. "Britanci želijo, da se to uredi. Hočejo dober dogovor, ki nas bo postavil na pot v svetlejšo prihodnost. Ta dogovor je na dosegu roke in odločena sem ga uresničiti," je v Londonu povedala Mayeva.

Povedala je še, da se je pogovarjala s španskim premierjem Pedrom Sanchezom, ki je napovedal, da Španija na nedeljskem vrhu EU ne bo podprla dogovora o brexitu, če v osnutku dogovora ne bo sprememb glede vprašanja Gibraltarja. Poudarila je, da verjame v dogovor, ki bo uresničil pričakovanja "vse družine Združenega kraljestva, tudi Gibraltarja".

a
Novice Britanka v Sloveniji si zaradi brexita že ureja slovensko državljanstvo
Britanski funt, ki je prejšnji teden padal po zapletih z brexitom, danes po objavi novice, da so se pogajalci EU in Združenega kraljestva dogovorili o osnutku politične izjave o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom, raste. Močnejši funt je sicer slaba novica za britanske izvoznike, zato delnice multinacionalk padajo. Funt je danes vreden že 1,2927 dolarja.