SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Najslabše so epidemiološke razmere na Gorenjskem

1,41

termometer

koronavirus
Na Gorenjskem po Kacinovih navedbah število novookuženih v posameznem dnevu strmo narašča, in sicer so dosegli že 402 okužena na dan. Foto: Reuters

Epidemiološke razmere so trenutno najslabše na Gorenjskem, kjer število novookuženih z novim koronavirusom v posameznem dnevu strmo narašča, je opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. V Škofji Loki, kjer ni mogoče govoriti o enem samem žarišču okužb, so ostrejše ukrepe začeli izvajati že prejšnji teden, je povedal župan Tine Radinja.

Kot je na današnji novinarski konferenci izpostavil Kacin, je bilo v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Kranju, ki v največji meri obdeluje teste iz gorenjske regije, v nedeljo pozitivnih kar 43 odstotkov vseh opravljenih testov.

Jelko Kacin Novice V nedeljo 1.116 novih okužb, umrlo deset ljudi s covid-19 #video

Najhuje v Železnikih

Na Gorenjskem po Kacinovih navedbah število novookuženih v posameznem dnevu strmo narašča, in sicer so dosegli že 402 okužena na dan. To so za relativno majhno pokrajino majhne številke, če pa to preračunamo na 100.000 prebivalcev, smo trenutno na 1277 okuženih v zadnjih 14 dneh. "To so zelo veliki deleži, Gorenjska pri tem zelo odstopa," je opozoril vladni govorec.

Med gorenjskimi občinami so glede na število prebivalcev najslabše razmere v občini Železniki, kjer bi na 100.000 prebivalcev primerjalno imeli 2128 okuženih. Jezersko, ki je alpska dolina, izolirana od drugih, je trenutno še pri 320.

Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka telovadnica Novice Okužene starostnike bodo namestili kar v telovadnico #video

Število okuženih v Občini Škofja Loka je bilo v nedeljo po besedah Kacina 68, kar je na primer že več kot v Mariboru, kjer je bilo okuženih 51. S 35 okužbami je najbolj obremenjena občina Železniki, kar govori o veliki razširjenosti virusa v Sevški dolini. V Občini Gorenja vas - Poljane pa je bilo v nedeljo okuženih 29 ljudi, v Žireh pa 12. Jesenice so imele v nedeljo 44 okužb, Kamnik 43.

Podatki sledilnika za covid-19 kažejo, da je v občini Železniki 178 aktivnih okužb oz. 2,649 odstotka prebivalstva, v Škofji Loki pa 474 okužb oz. 2,035 odstotka, piše STA.

V njihovi občini je bil na začetku sicer najbolj na udaru center slepih, slabovidnih in starejših, pozneje pa so se okužbe pojavile še v številnih organizacijah. V njihovi občini je bil na začetku sicer najbolj na udaru center slepih, slabovidnih in starejših, pozneje pa so se okužbe pojavile še v številnih organizacijah. Foto: Planet TV

Škofjeloški župan z zaskrbljenostjo opazuje rast števila okužb

Škofjeloški župan Tine Radinja je za STA priznal, da je že ves teden skrb vzbujajoče opazovati številke okužb v regiji. V njihovi občini je bil na začetku sicer najbolj na udaru center slepih, slabovidnih in starejših, pozneje pa so se okužbe pojavile še v številnih organizacijah, zato bi težko govorili o enem samem večjem žarišču.

CSS Škofja Loka. OŠ Jela Janežiča. Novice Okužene stanovalce premeščajo v telovadnico #foto

Radinja je sicer poudaril, da so številne ukrepe za zajezitev širjenja virusa začeli izvajati, še preden jih je predpisala vlada, nekatere izmed njih že v prejšnjem tednu.

"Zavedamo pa se, da če bodo ti ukrepi uspešni, bomo videli šele čez kakšen teden dni," je dodal župan. Ta upa, da se bodo takrat okužbe na njihovem območju začele zmanjševati.

Radinja verjame, da bodo občani z upoštevanjem ukrepov premagali epidemijo. Pri tem se moramo po njegovem zavedati, "da je vsak izmed nas lahko prenašalec in da nekaj časa počakamo v svojem najožjem krogu, pa bo vse še dobro", še poroča STA.

Slovaška Češka Novice V ZDA strma rast okužb in smrti zaradi novega koronavirusa #video Hrvaška covid-19 Novice Na Hrvaškem koronavirus v zadnjem dnevu vzel 15 življenj #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin