Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 7. 2012,
18.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 29. 7. 2012, 18.40

8 let, 5 mesecev

Nadzorniki RTV niso bili dobri gospodarji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je pred dnevi razrešila štiri člane nadzornega sveta RTV. Predsednik sveta Lenart Šetinc meni, da za to ni razlogov, programski svet pa je 3. julija ugotavljal, da le ni vse v redu.

Hudi očitki parlamentarnega odbora Vlada se je pri svoji odločitvi oprla na razloge, zaradi katerih je 11. aprila letos državnozborski odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino ugotovil, da nadzorni svet RTV kot varuh zakonitosti in gospodarnosti ni odigral svoje vloge. Ta organ na primer ni poskrbel za pregledno in jasno porabo razvojnih sredstev za tako imenovane razvojne programske projekte. Pri tem tudi ni nadzoroval uspešnosti porabe tega denarja. Nadzorni svet tudi ni želel razčistiti vprašanja, za kaj je bilo uporabljenih milijon evrov razvojnih sredstev za tako imenovani laboratorij programskih projektov, saj teh projektov ni. In kakšna je usoda skoraj 800 tisoč evrov, ki naj bi bili vloženi v poseben tematski kanal, ki ga ni in ga ne more biti, ker ga zakon ne predvideva. Nadzorni svet med drugim ni skrbno nadzoroval porabe sredstev za prenovo informativnega programa na TVS. Znano je tudi, da je nadzorni svet RTV izpad 5 milijonov evrov prihodka – ki ga je zakrivila bivša ministrica za kulturo Majda Širca – nadomestil s prodajo delnic Eutelsata, torej delnic, ki so namenjene razvoju RTV, ne pa za premoščanje likvidnostnih težav. Lenart Šetinc, predsednik nadzornega sveta RTV je temu ugovarjal. Poudarja, da poraba finančnih sredstev, pridobljenih s prodajo delnic Eutelsata in državnih obveznic, ni bila netransparentna. Prav tako po njegovem prodaja delnic za pokrivanje izpada iz naslova RTV prispevka ni bila nenamenska. To naj bi bila začasna rešitev, saj naj bi ta denar zavod vrnil nazaj v sklad razvojnih sredstev Vendar pa se to po več kot letu in pol še ni zgodilo. Programski svet: ni učinkovitega nadzorna nad porabo sredstev Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je v letu 2011 sedanje vodstvo prodalo kar za 19 milijonov evrov delnic in obveznic. Zaradi prodaje delnic v taki višini RTV v zadnjih dveh letih izkazuje pozitivno poslovanje, dejansko, brez prodaje delnic, bi bila v isti višini izguba. Poleg tega prodaja delnic ni izboljšala programskih ali poslovnih rezultatov.

Šetinčevo trditev o transparentnosti porabe tako imenovanih razvojnih sredstev pa demantirajo sklepi seje programskega sveta z dne 3. julija, ki mu predseduje Jernej Pikalo. Programski svet RTV Slovenija je namreč predlagal Nadzornemu svetu RTV Slovenija, da se oblikuje posebna delovna skupina za dopolnitev meril za koriščenje sredstev, prejetih iz kupnine za delnice Eutelsat in drugih prihodkov iz tega naslova, v delu, ki se nanaša na soglasje programskega sveta. Dogaja se namreč, da nadzorni svet mimo pravilnika odobrava porabo teh sredstev za programske projekte, ki jih programski svet ni odobril.

Poleg tega je Programski svet RTV ugotavil, da vodstvo in nadzorni svet pri realizaciji posebnih projektov nista sledila merilom za koriščenje sredstev Eutelsat-a. Pa tudi, da metodologija spremljanja razvojnih projektov ne omogoča učinkovitega in transparentnega spremljanja porabe teh sredstev.

Šetinc proti ustanovitelju ”Vlada RS je na zadnji seji sprejela sklep o predčasni razrešitvi štirih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija. Nadzorni svet RTV Slovenija meni, da razlogi, ki so navedeni v sklepu vlade, ne držijo. Nadzorni svet opravlja svoje delo vestno in v skladu z zakonskimi pristojnostmi.” Tako se je na razrešitev članov nadzornega sveta odzval njegov predsednik Lenart Šetinc. ”Poleg tega NS RTV Slovenija meni, da gre pri vsebini sklepa vlade o predčasni razrešitvi štirih članov Nadzornega sveta RTV Slovenija za nelegitimno in nelegalno odlocitev” trdi Šetinc.

Razrešitev štirih članov naj bi namreč bila brez kakršne koli pravne podlage. Edina razloga za predčasno prenehanje mandata člana nadzornega sveta sta po njegovem samo dva: neizpolnjevanje pogojev za izvolitev in odstop. Vsak drugačen poskus predčasnega prenehanja mandata bi pomenil očitno in grobo kršitev ustave in zakona ter grob poseg v avtonomijo javne radiotelevizije.

Ta Šetinčeva trditev je zelo vprašljiva, menijo nekateri pravni strokovnjaki, saj bi to pomenilo, da lahko na primer nadzorni svet RTV cel mandat krši zakon in deluje nezakonito pa ga ni mogoče razrešiti. Ustanovitelj, to je vlada, lahko nadzornike odpokliče oziroma razreši, saj je on tisti, ki jih je imenoval. Na potezi pa je tudi državni zbor, da zaradi vseh nepravilnosti razreši tudi svoje člane v nadzornem svetu.

Ne spreglejte