Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sreda,
4. 9. 2013,
15.54

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2013, 15.54

8 let, 5 mesecev

Na piki ministra Čuferja zdaj 160 tisoč zaposlenih v javnem sektorju

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Minister Čufer je v torek napovedal, da je po gospodarstvu za varčevanje na vrsti javni sektor. Sindikati mu svetujejo, naj namesto novih rezov država raje postane učinkovitejša.

Finančni minister Uroš Čufer je v torek dejal, da je vlada gospodarstvo že dovolj obremenila z davki in da je zdaj na vrsti javni sektor. Sindikati so mu hitro odgovorili, naj država raje začne učinkovito pobirati davke in prispevke, namesto da vedno znova napada javni sektor. Danes se je oglasil še Branimir Štrukelj, ki predsednico vlade sprašuje, ali se je odpovedala svojemu javnemu stališču, da zgolj s krčenjem stroškov ne bomo prišli do gospodarske rasti. Prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Alenko Bratušek tudi sprašuje, čigavo stališče, njeno ali Čuferjevo, zdaj velja? Minister za notranje zadeve Gregor Virant pa je pojasnil, da takšen koncept konsolidacije javnih financ zelo podpira. A ob tem je poudaril, Čufer s tem "ni mislil direktno na plače javnih uslužbencev". Povprečna plača 1.734 evrov bruto Kam torej meri minister Čufer? Javni sektor zajema široko področje: razen državnih in občinskih organov in organizacij vanj spadajo še posredni proračunski porabniki, to so javni skladi, zavodi in agencije, ki se vsaj deloma financirajo iz sredstev države. V Sloveniji javni sektor zaposluje skoraj 159 tisoč ljudi. Podatki kažejo, da je šlo junija letos za plače neposrednih in posrednih proračunskih porabnikov 275,3 milijona evrov. Povprečna junijska plača v javnem sektorju je bila 1.734 evrov bruto.

Za pokojnine tri milijarde na leto Za pokojnine je letos predvidenih skupno nekaj več kot tri milijarde evrov. S plačami javnega sektorja vred pa bo država letos iz proračuna skupno izplačala najmanj sedem milijard.

Še podatek o letošnjih odhodkih širšega sektorja države – v tega poleg javnega sektorja prištevamo obe blagajni, pokojninsko in zdravstveno: v prvem letošnjem četrtletju so odhodki države znašali 4,48 milijarde evrov. Za primerjavo, lanski obseg odhodkov sektorja država na letni ravni je bil 17,38 milijarde evrov.

Kje bi lahko klestil Čufer? Kje bi torej minister Čufer v javnem sektorju lahko nižal stroške? O tem preberite jutri zjutraj v prispevku na Planet Siol.net.

Ne spreglejte