Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 5. 2013,
17.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 11. 5. 2013, 17.16

8 let, 5 mesecev

Na avstrijskem Koroškem simpozij o povojni usodi vojaških in civilnih beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V nekdanjem samostanu v Vetrinju pri Celovcu se začenja dvodnevni simpozij o usodi vojaških in civilnih beguncev v avstrijsko-jugoslovanskem obmejnem območju maja in junija 1945.

V času simpozija z naslovom Pliberški pokol in vetrinjska tragedija bo na ogled tudi dvojezična razstava z naslovom Vroče sledi hladne vojne/Heisse Spuren des Kalten Krieges.

Pozdravne in uvodne besede naj bi udeležencem simpozija namenili Florian Thomas Rulitz iz Avstrije, Tamara Griesser-Pečar iz ljubljanskega Študijskega centra za narodno spravo, Josip Jurčević iz Inštituta za družbene vede Ivo Pilar v Zagreb, predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman, celovški župan Christian Scheider, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko ter vikar krške škofije Jože Marketz.

Heinz Dieter Pohl naj bi razmišljal o enakopravnem zgodovinskem spoprijemanju z nacionalsocialističnimi in komunističnimi zločini v prostoru Alp in Jadrana, Ivan Otto pa bo pričal o lastnih doživetjih v begunskem taborišču v Vetrinju ter doživetjih, ko je bil zapornik titoističnega koncentracijskega taborišča na Teharjah.

Florian Thomas Rulitz bo spregovoril o krajih pobojev od Vetrinjskega do Pliberškega polja maja 1945, Christian Wehrschütz pa o državah naslednicah Jugoslavije in njihovem odnosu do zločinov komunističnega totalitarnega režima.

Dežman bo govoril o totalitarnih epicentrih regije Alpe V nedeljo se bo simpozij začel s predavanjem Josipa Jurčevića z naslovom Pliberški pokol kot največji množični poboj v zgodovini Hrvatov, Jože Dežman pa bo spregovoril o totalitarnih epicentrih regije Alpe - Jadran v luči pomladi 1945 na Koroškem. Sledilo bo predavanje Tamare Griesser Pečar z naslovom Britansko - jugoslovanska kravja kupčija v Celovcu? - Jaltski sporazum in izročitev beguncev maja 1945 v Jugoslavijo. Zlatko Hasanbegović bo spregovoril o muslimanskih žrtvah pliberškega pokola, Damjan Hančič pa o množičnih grobiščih v okolici Kamnika in na Gorenjskem.

Roman Leljak bo spregovoril o žrtvah vetrinjske in pliberške tragedije na slovenskem Štajerskem, Zvonko Springer pa bo kot priča osvetlil "pohod smrti" po Jugoslaviji. Bože Vukušić bo imel predavanje z naslovom Udbovski teror proti hrvaškim emigrantom v Avstriji in Nemčiji po drugi svetovni vojni, Mijo Jurić pa bo kot pričal spregovoril o tem, kako so jih v Avstriji nadzirali in preganjali udbovski agenti. Sledila bo še predstavitev psihološkega vidika osebnosti Josipa Broza Tita, ki jo bo podal Malte Olschewsk.

Nosilci simpozija so Katoliški dom prosvete iz Tinj, Študijski center za narodno spravo iz Ljubljane, Inštitut za družbene vede Ivo Pilar iz Zagreba, Arhiv Slovenije in Mohorjeva-Celovec.

Ne spreglejte