Ponedeljek,
11. 2. 2019,
14.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

8

Natisni članek

Marjan Šarec Vinko Möderndorfer Mitja Čander ministrstvo za kulturo

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 14.30

5 let, 2 meseca

Möderndorfer: Šarec je še vedno spreten satirik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

8

Intervju: Marjan Šarec | Predsednik vlade Marjan Šarec je v pogovoru z novinarji izjavil, da si za novega kulturnega ministra želi Vinka Möderndorferja. | Foto Bojan Puhek

Predsednik vlade Marjan Šarec je v pogovoru z novinarji izjavil, da si za novega kulturnega ministra želi Vinka Möderndorferja.

Foto: Bojan Puhek

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer se je odzval na izjavo premierja Marjana Šarca, ki je v pogovoru z novinarji dejal, da si za novega kulturnega ministra želi Möderndorferja. "Gospod Šarec je brez dvoma dober politik in še vedno spreten satirik," je Šarčeve besede komentiral predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je v govoru na četrtkovi državni proslavi ob kulturnem prazniku Slovenijo primerjal z Butalami.

Premier Marjan Šarec je na slovenski kulturni praznik v Kranju med drugim izjavil, da ga včasih moti, ker se Prešernov dan izrablja kot priložnost, da "nekdo z odra politikom pove, kar jim gre" in izrazil upanje, da bodo kultura in vsi drugi segmenti družbe nekoč stopili z roko v roki.

Marjan Šarec
Novice Šarec je takšen govor pričakoval #video

Möderndorfer: Šarec je še vedno spreten satirik

Na novinarsko vprašanje, kakšnega kulturnega ministra si želi po nedavnem odstopu Dejana Prešička, je Šarec nato v svojem slogu odgovoril, da bi si želel Vinka Möderndorferja. Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada je v svojem odzivu na Šarčeve besede danes ocenil, da predsednik vlade kot diplomirani igralec še vedno obvlada satiro.

"Gospod Šarec je brez dvoma dober politik in je še vedno spreten satirik," se je na izjavo premierja Marjana Šarca o tem, kakšen naj bo novi kulturni minister, odzval predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer. | Foto: STA , "Gospod Šarec je brez dvoma dober politik in je še vedno spreten satirik," se je na izjavo premierja Marjana Šarca o tem, kakšen naj bo novi kulturni minister, odzval predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer. Foto: STA ,

"Gospod Šarec je brez dvoma dober politik in je še vedno spreten satirik," je povedal Möderndorfer. "Jaz že imam svoj poklic in ga dobro opravljam. Najboljše bi bilo, da bi v naši deželi vsak z vso zavzetostjo opravljal tisto delo, ki ga zares zna in obvlada," je še dodal Möderndorfer, čigar govor, v katerem je slovensko družbo primerjal z Butalci, je v javnosti sprožil različne odzive.

Vinko Möderndorfer
Trendi Je slovenska družba odslikava Butal ali je zanjo še upanje?

Čander: Möderndorfer je nekoliko pretiraval v populizmu

Direktor založbe Beletrina Mitja Čander meni, da je Möderndorfer nekoliko pretiraval v populizmu. "Načeloma se vsi strinjamo, da je kultura v slabem stanju. To samo po sebi ni sporno, vemo, da je kultura v času po osamosvojitvi tako na simbolni kot tudi na socialno-finančni ravni zdrsnila precej proti robu, sploh v času zadnje krize," pravi Čander.

Od leta 2011 je v državnem proračunu ostalo malo denarja za kulturne programe in skoraj nič denarja za investicije v kulturi, poudarja Čander, vendar dodaja, da so se prav z nastopom Šarčeve vlade sredstva za kulturo prvič po sedmih letih dvignila za zelo visok odstotek državnega proračuna. Proračun kulturnega resorja bo letos višji za dobrih 30 milijonov evrov, proračun ministrstva za kulturo pa bo prvič po letu 2012 spet znašal 1,9 odstotka državnega proračuna.

Direktor založbe Beletrina Mitja Čander meni, da je Vinko Möderndorfer na četrtkovi osrednji državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku nekoliko pretiraval v populizmu. | Foto: Marko Vanovšek Direktor založbe Beletrina Mitja Čander meni, da je Vinko Möderndorfer na četrtkovi osrednji državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku nekoliko pretiraval v populizmu. Foto: Marko Vanovšek

"Res je, da gresta dve tretjini denarja za plače, ampak tudi to je vendarle kultura. Tik pred sprejemom je zakon o kulturnem evru, pospešilo se je črpanje kohezijskih sredstev, namenjenih kulturi, zato so splošne floskule vendarle nekorektne. Gesta, s katero bičamo politiko in stokamo o lastnem položaju, je ne nazadnje lahko zgolj ritualna, vendar pa je za resne razprave treba imeti na mizi številke, ki jih je treba primerjati, ob tem pa ocenjevati ne le radikalne, ampak tudi postopne premike," poudarja Čander.

Aleš Črnič
Novice "Ideja o čisti slovenski kulturi je mit" #intervju

"Obtoževati Šarca, da je on kriv za katastrofalno stanje v kulturi, je nekorektno"

Radikalne spremembe so po njegovih besedah iluzija, premik, ki se je zgodil na proračunski ravni in tudi z nekaterimi drugi ukrepi, pa je po njegovih besedah treba pozdraviti. "Seveda ta premik v naslednjih letih zahteva svoje nadaljevanje in določene strukturne spremembe tudi v smislu odpiranja in bolj dinamičnega zaposlovanja v javnem sektorju. Vendarle pa se je ta premik zgodil, in zdaj obtoževati gospoda Šarca, da je on kriv za katastrofalno stanje v kulturi, je preprosto nekorektno," meni Čander.

Kot poudarja, nikoli ni bil pristaš politikov, o njih ima tudi kritična mnenja, vendar meni, da je treba jasno povedati, ko politiki podprejo pozitivne spremembe. Nekdanji programski direktor projekta evropske prestolnice kulture v Mariboru ob tem poudarja, da razume, zakaj je Šarec navedel, da si za novega kulturnega ministra želi prav Möderndorferja.

Kdo bo na čelu kulturnega ministrstva nasledil Dejana Prešička, čigar ponujeni odstop je nedavno sprejel predsednik vlade Marjan Šarec, za zdaj še ni znano. V stranki SD poudarjajo, da pogovori s kandidati še potekajo in da o konkretnih imenih še ne morejo govoriti. | Foto: STA , Kdo bo na čelu kulturnega ministrstva nasledil Dejana Prešička, čigar ponujeni odstop je nedavno sprejel predsednik vlade Marjan Šarec, za zdaj še ni znano. V stranki SD poudarjajo, da pogovori s kandidati še potekajo in da o konkretnih imenih še ne morejo govoriti. Foto: STA ,

"Včasih je lažje kritizirati kot biti zraven pri reševanju problema. Tako kot ima Möderndorfer na eni strani pravico, da kritizira, moramo biti na drugi strani realni in vedeti, da politika nima čarobne palice. V kulturi se trenutno čuti določen optimizem, premiki se vendarle dogajajo in vsi upamo, da se bo ta trend nadaljeval," dodaja odgovorni urednik zbirke Beletrina.

Borut Pahor in Florjan Lipuš
Trendi Pahor Florjanu Lipušu vročil zlati red za zasluge

Injac: Situacija je še slabša od tega, kar je povedal Möderndorfer

Na drugi strani umetniški vodja v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani Goran Injac poudarja, da je situacija v slovenski kulturi še slabša od tega, kar je v četrtek povedal Möderndorfer. Po njegovi oceni je Slovenija ena od tistih držav, ki nimajo nikakršne kulturne politike: "Ne ve se, kaj bi v kulturi hoteli doseči, ne obstaja noben načrt ali vizija, kaj podpirati, prav tako ni kriterijev kakovosti, po katerih bi nagrajevali dobre in uspešne projekte."

Na ministrstvu za kulturo po njegovih besedah niso zaposleni strokovnjaki, ki bi vedeli, kako funkcionirajo različni kulturni modeli v uspešnih državah. Ker zaposleni na ministrstvu nimajo potrebnih kompetenc, ne pride do sprememb, najslabše od vsega pa je, da se vse, kar je sodobno in problematizira prisotno konservativno situacijo, želi uničiti, poudarja Injac.

Umetniški vodja v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani Goran Injac poudarja, da je situacija v slovenski kulturi še slabša od tega, kar je na četrtkovi državni proslavi ob kulturnem prazniku povedal Vinko Möderndorfer. | Foto: STA , Umetniški vodja v Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani Goran Injac poudarja, da je situacija v slovenski kulturi še slabša od tega, kar je na četrtkovi državni proslavi ob kulturnem prazniku povedal Vinko Möderndorfer. Foto: STA ,

Dodaja, da je v proračunu res zagotovljenih več sredstev za kulturo, vendar pa bo denar večinoma šel za dviganje plač redno zaposlenih, ne pa za programska sredstva, s katerimi bi lahko ustvarjali umetnost. "Denar se deli ali odvzema po sistemu osebnih simpatij ali vsem ne glede na to, ali so doseženi rezultati ali ne. Ko to vidite, razumete, da je bolje, da ne delate nič, saj boste kljub temu obravnavani kot nekdo, ki dosega svetovne uspehe," pripoveduje umetniški vodja v Slovenskem mladinskem gledališču.

Argument
Novice Za pridne premalo denarja, za nedelavne premalo časa

"V Sloveniji se vse pomete pod preprogo"

Vzdušje v slovenski kulturi je po njegovih besedah na žalost provincialno, svetovni trendi pa so popolnoma irelevantni. V prostoru brez vizije in kriterijev različni ljudje po njegovih besedah zelo zlahka najdejo svoje interese ter funkcionirajo prek zasebnih vezi in odnosov: "Zato se nič ne menja, v tem prostoru je veliko družinskih, osebnih in drugih interesov in koristi."

"Nihče se ne ukvarja z izboljšavami, ampak vsi delamo v brezčasnem prostoru, kjer ne moremo ničesar spremeniti, ampak samo reproducirati privilegije tistih, ki so jih nekoč prejeli. Seveda vam bodo številni povedali, da je Möderndorfer pretiraval, ker je v Sloveniji osnovno pravilo, da se vse pomete pod preprogo," še dodaja Injac.

Med možnimi kandidati za naslednika Dejana Prešička na čelu kulturnega ministrstva se je pred kratkim pojavilo tudi ime Mitje Čandra. Ta poudarja, da v zvezi s tem doslej ni opravil nobenih pogovorov in da je ravno začel nov mandat na čelu Beletrine. "Glede na to, da je Beletrina največja nevladna organizacija na področju kulture v Sloveniji, je to velik profesionalni izziv. V tem štiriletnem mandatu se absolutno vidim na čelu Beletrine," pojasnjuje Čander.

Dejan Prešiček
Novice Prvi kandidat za naslednika Prešička zavrnil ponudbo #video

SD o izboru novega ministra za kulturo: Pogovori še potekajo

Ime kandidata oziroma kandidatke za vodenje ministrstva za kulturo bi bilo sicer lahko znano že proti koncu tega tedna. V stranki SD o konkretnih imenih za zdaj še morejo govoriti. "Pogovori še vedno potekajo, kako se bodo zaključili, pa bo jasno, ko se bodo zaključili," poudarjajo v SD, kjer iščejo tudi kandidata za dva nova državna sekretarja na kulturnem ministrstvu.

Najprimernejšega kandidata oziroma kandidatko za vodenje ministrstva naj bi v SD iskali tako znotraj kot tudi zunaj stranke, pričakujejo pa, da bo celotni postopek s potrditvijo kandidata za ministra v državnem zboru zaključen na začetku marca. Medtem kulturni resor začasno vodi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Novice Šarec: Ko pišejo, da sem Luka Dončić slovenske politike, se samo nasmejem