Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
15.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 15.48

8 let, 5 mesecev

Möderndorfer: Fiskalno pravilo z letom 2015 je ali zavestna laž ali pa klic po izrednih razmerah

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Če bi bilo fiskalno pravilo v torek sprejeto, bi to pomenilo, da je trojka iz Evrope kar vlada sama. V letu in pol je nemogoče izravnati javne finance," so prepričani v PS.

Da je v letu in pol nemogoče izravnati javne finance, kar s predlogom vpisa fiskalnega pravila v ustavo z letom 2015 odločno zagovarjajo v SDS, po besedah vodje Pozitivne Slovenije Janija Möderndorferja kažejo prvi izračuni, zelo jasno pa bodo to pokazali tudi vsi preostali ukrepi, o katerih so se v nedeljo dogovarjale stranke na političnem vrhu.

Če v kratkem času ne more uspeti Nemčiji, kako bi lahko nam "Nemčija je sprejela fiskalno pravilo leta 2009, ukrepi bodo začeli veljati šele leta 2016, na regionalni ravni pa šele 2020. Če bo Nemčija kot visoko razvita država z vsemi svojimi atributi izravnavala in usklajevala javne finance tako dolgo, se postavlja vprašanje, kako bo Slovenija to lahko izvedla v letu in pol," je svoje nestrinjanje s predlogom SDS, da se fiskalno pravilo v ustavo zapiše leta 2015, ponazoril Möderndorfer.

"Ali gremo v zavestno laž, da bomo sprejeli neko spremembo v ustavi, ki je, to povemo že vnaprej, ne bomo spoštovali, ali pa nekdo kliče po izrednih razmerah v tej državi. Ukrepi, s katerimi bi lahko izravnali javne finance, bi bili tako drastični, da ne verjamem, da bi vsi s širokim razumom to sprejeli in razumeli," je prepričan Möderndorfer.

Je državotvorna retorika navadna puhlica? Po drugi strani meni, da bi lahko do leta 2017 dosegli skupen dogovor s socialnimi partnerji in opozicijo o tem, kako doseči izravnavo javnih financ. Po besedah Möderndorferja je prvak SDS Janez Janša, ki je večkrat pozival, da je treba nekaj storiti in narediti, v nedeljo dokazal, da se ni niti malo spremenil. "Ostal je na okopih. Vedno bolj smo prepričani, da je govor o državotvornosti največkrat navadna puhlica, ki se največkrat izkaže za delovanje proti državi."

Möderndorfer je izrazil upanje, da bo na torkovi izredni seji glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo prevladal razum, da bodo poslanci, kot je dejal, pogledali številke, in pozval opozicijo, da prisluhne predsednici vlade, ta je, kot pravi, tudi opoziciji pripravljena razložiti vse potrebne ukrepe in izračune, ki bi jasno povedali, ali je država do leta 2015 sposobna vnesti fiskalno pravilo. "Naredili bomo vse, da v torek v parlamentu pridemo do skupnega dogovora," je dodal.

Fiskalno pravilo v torek zagotovo ne bo izglasovano, pravi Moderndorfer Po besedah Möderndorferja je na torkovi izredni seji več možnosti. Med te očitno ne šteje uspešnega glasovanja o predlogu SDS. "Če bi kdo želel izglasovati fiskalno pravilo, se to na torkovi seji državnega zbora ne bo zgodilo," napoveduje. Kot je dejal, bo PS predlagala sklep, da se fiskalno pravilo vrne na ustavno komisijo, kjer bodo strokovnjaki in člani skupine proučili letnico vpisa v ustavo ter prihodke in odhodke.

Möderndorfer je zavrnil navedbe SDS, da poslovnik ne predvideva vračila obravnavane materije na ustavno komisijo. "Predsednik državnega zbora lahko prekine sejo in merodajno je tisto, kar je odločila večina v državnem zboru," je pojasnil.

Prvi med poslanci PS sicer ni dal konkretnega odgovora na vprašanje, ali je resnična informacija, da sta se premierka Alenka Bratušek in Janez Janša danes slišala po telefonu, da bi zbližala stališča o fiskalnem pravilu. V SDS so danes sicer zatrdili, da predloga za preložitev izredne seje državnega zbora, sklicane za torek, ne bodo podali.

Ne spreglejte