SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miro Cerar pridobiva, Janez Janša drugi, Karl Erjavec poskočil za dobro četrtino

1

termometer

SMC je v primerjavi s prejšnjim mesecem pridobila petino podpore. Druga stranka v državi ostaja SDS, DeSUS je glede na november pridobila dobro četrtino. Za vlado jih je polovica.

Najmočnejši parlamentarni stranki SMC je po rekordnem padcu, ki ga je doživela novembra, podpora javnosti narasla za petino. Po zadnji raziskavi Episcentra bi se namreč zanjo odločil vsak četrti volivec (24,1 odstotka), medtem ko je bila njena podpora med ljudmi novembra 20,1-odstotna.

Druga stranka v državi z dobro odstotno točko podpore manj kot prejšnji mesec ostaja opozicijska SDS (18,3 odstotka). Da podpira vladno SD, je povedal vsak deveti (11,4 odstotka), da mu je blizu opozicijska ZL, pa vsak deseti (10 odstotkov) anketirani. Rezultat SD je od prejšnjega meseca slabši za dve odstotni točki. DeSUS Karla Erjavca se je s skoraj dvema odstotnima točkama višjo podporo (8,1 odstotka), kot so ji jo vprašani izrekli prejšnji mesec, na lestvici strank povzpela za eno mesto, pred NSi, ki za novembrskim rezultatom zaostaja slabe pol odstotne točke (7,3 odstotka).

ZaAB pridobila, SLS bi volivci spet radi v parlamentu ZaAB, kjer po prejeti podpori sveta nekdanja premierka Alenka Bratušek ostaja na čelu stranke, je tudi v tokratni anketi prejela podporo (1,3 odstotka), ki ji ne zagotavlja parlamentarnega preboja, a je zaupanje javnosti v primerjavi z novembrom dvakrat višje.

Čeprav njenih poslancev od julija naprej ne moremo več spremljati v državnem zboru, se, vsaj v anketi, s parlamentarno podporo – podobno kot oktobra in novembra –, lahko pohvali SLS (4,7 odstotka).

Ocena vlade deli volivce Podobno kot novembra ostaja podpora vladi Mira Cerarja polovična. V primerjavi z oktobrom pa sta Cerar in njegova ekipa izgubila kar nekaj odobravanja javnosti (58-odstotna podpora v novembru, 49-odstotna v decembru).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin