Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2008,
12.23

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 15. 4. 2008, 12.23

8 let, 6 mesecev

Ministrstvo: Projekt zagovornika otrokovih pravic že poteka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) se je danes odzvalo na pobudo poslanke Barbare Žgajner Tavš (Lipa) za vzpostavitev instituta zagovornika otrokovih pravic.

Kot so zapisali, otroku že obstoječi zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih daje pravico do skrbnika v primeru spora med njim in starši.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je varuh človekovih pravic v sodelovanju z njimi že leta 2006 vzpostavil pilotski projekt "Zagovornik - glas otroka". Ob tem so dodali, da je projekt reakcija na dejansko stanje glede izvajanja Konvencije o otrokovih pravicah.

Za otrokovo aktivno sodelovanje

"Glede na to, da je otrok prepogosto v družinskih sporih sredstvo, preko katerega starša uveljavljata lastne interese, se je izkazala potreba po ustanovitvi instituta, ki bo otroku omogočil aktivno sodelovanje v vseh zadevah preko zagovornika," še menijo na ministrstvu.

Zagovornik naj bi bil neodvisen Kot so zapisali, naj bi bil zagovornik neodvisen, otroku pa bi stal ob strani v primerih, ko bi starši odpovedali v uresničevanju otrokove koristi in njegovih pravic. Namen projekta je po besedah predstavnikov MDDSZ izoblikovati model programa "Zagovornika otrokovih pravic", ki ga bo možno tako po vsebinski kot tudi po organizacijski zasnovi vključiti v pravno formalni sistem.

Ministrstvo želi na ta način med drugim "zagotoviti učinkovito izvajanje pravice otrok", predvsem upoštevanje njihovega mnenja, njihovo "aktivno sodelovanje v procesih odločanja v postopkih in aktivnostih, ki jih neposredno zadevajo".

Poziv poslanke Barbare Žgajner Tavš Vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš je v ponedeljek v pisni poslanski pobudi vlado pozvala, naj vzpostavi zagovornike otrokovih pravic. Otroci, ki se predvsem zaradi neodgovornosti in konfliktnosti svojih staršev znajdejo v navzkrižju interesov, bi po njenem morali imeti svojega lastnega zagovornika.

Ne spreglejte