Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 16.41

8 let

Ministrica ob dnevu civilne zaščite poudarila pomen te organizacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Brdu pri Kranju so opoldne podelili častne znake, plakete in kip civilne zaščite 40 prizadevnim članom in drugim prostovoljcem.

Slavnostna govornica je bila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je poudarila, da sistem zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami ne bo občutil rezanja obrambne pogače.

Ministrica o mestu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami V času recesije si je zastavila vprašanje, kje sta mesto in vloga celotnega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V vodstvu ministrstva za obrambo in tudi v vladi po njenih besedah varstvu dajejo velik pomen. Kljub radikalnemu znižanju obrambnega proračuna preteklo leto in tudi letos so ohranili sredstva za zaščito in reševanje na ravni iz približno leta 2007.

Prav področje zaščite in reševanje je bilo tisto, ki ga niso hoteli prizadeti, čeravno so se zavedali, da je potrebno močno zarezati v tisto, kar je bil obrambni proračun. Ta skrb je omogočila, da so lani brez kakršnegakoli zmanjševanja sredstev zagotovili sofinanciranje nalog in dejavnosti vseh reševalnih služb, je povedala.

Jelušičeva: Sredstev ni možno manjšati povsod V vladi se po njenem zavedajo, da je potrebno nekje tudi omejiti pričakovanja, zato so omejili predvsem področje investicij. Podaljšali so nekatere programe, tudi do leta 2015. Ni pa mogoče po besedah ministrice sredstev zmanjševati tam, kjer gre za pripravljenost, usposabljanje in redno dejavnost posameznih reševalnih služb.

Na predlog vlade je sredi lanskega leta državni zbor sprejel resolucijo o nacionalnem programu pred naravnimi in drugimi nesrečami za obdobje 2009 - 2015. V tem dokumentu so določeni temeljni cilji in smeri razvoja posameznih področij sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za srednjeročno obdobje.

Ministrica je opozorila še na čedalje večji pomen groženj, ki presegajo naše meje, ter na obveznosti iz naslova mednarodnih povezav. Veliko dela pa vlado po njenih besedah čaka tudi pri urejanju odnosov med prostovoljnimi reševalci in njihovimi delodajalci.

Janez Hočevar prejel kipec za življenjsko delo Priznanja sta posameznikom in organizacijam podelila generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Boris Balant ter poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj. Kipec za življenjsko delo je prejel Janez Hočevar, ki je po več desetletjih v reševalnih službah še vedno aktiven kot predavatelj na izobraževalnem Centru za zaščito in reševanje na Igu.

Ne spreglejte