Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2008,
13.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 13.18

8 let, 5 mesecev

Mežan: Hitrost šolske prenove ne more biti vprašljiva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Janez Mežan je zavrnil pomisleke, da je prenova srednjega šolstva prehitra in da njena smer ni prava.

Med bistvenimi novostmi, ki so jih vpeljali v tem mandatu, je Mežan izpostavil nov pravilnik o ocenjevanju znanja. "Prenova teče vsaj od leta 2001" Mežan se je odzval na kritike v medijih glede prenove gimnazijskega, srednjega poklicnega in strokovnega ter tudi višjega strokovnega izobraževanja. Prenova poklicnega in strokovnega izobraževanja, tako Mežan, teče vsaj od leta 2001, ko so bila sprejeta izhodišča, "tako da hitrost tukaj najbrž ne more biti vprašljiva".

Glede pravilnosti smeri prenove pa je Mežan navedel dokument Evropske komisije z naslovom Šola za 21. stoletje. Slovenija je po njegovo na vprašanje, kakšno naj bi bilo sodobno izobraževanje, odgovorila z vrsto ukrepov, ki poudarjajo individualiziran pristop k učenju in s tem povezano fleksibilnost kurikula, povezovanje izobraževanja s prakso, sodelovanje s socialnimi partnerji pri oblikovanju programov ter horizontalno in vertikalno prehodnost dijakov.

"Več časa je namenjenega konkretnemu izobraževanju" Pri pripravi programov poklicnega izobraževanja tako sodelujejo različni socialni partnerji, med njimi delodajalci, ki morajo sodelovati tudi pri izvajanju programov.

Prav tako je po Mežanovih besedah v novih programih več časa namenjenega konkretnemu izobraževanju v realnih okoliščinah. "To recimo konkretno pomeni: en zdravstveni tehnik se usposablja v bolnici, kjer ne stoji ob njem učitelj iz šole, ampak konkretna medicinska sestra," je pojasnil direktor.

"Zagotavljamo največjo možno izobrazbo" Povečala se je tudi programska fleksibilnost in izbirnost, saj 20 odstotkov kurikula določa šola sama. Načelo prehodnosti dijakov pa po Mežanovi razlagi pomeni, da se dijaku zagotavlja "največjo možno izobrazbo, ki jo je sposoben doseči", oziroma da se mu pri modularno sestavljenih programih prizna vsaj del izobrazbe, tudi če programa ne dokonča.

Nov pravilnik "išče znanje" Kot je dodal Mežan, so v tem mandatu med drugim sprejeli nov pravilnik o ocenjevanju znanja, katerega bistvo je, da se pri vsakem dijaku "išče znanje". Tako se dijaku, ki ponavlja letnik, prizna tiste vsebine, ki jih je opravil v prejšnjem letniku, ponavljati pa mora le tiste učne vsebine, kjer ni izkazal zadostnega znanja.

Ne spreglejte