Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
17.19

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ustavno sodišče mestne občine

Četrtek, 8. 10. 2015, 17.19

1 leto, 3 mesece

Mestne občine bodo pravico iskale na ustavnem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestne občine so na ustavno sodišče vložile zahtevo za ustavno presojo predpisov o delovanju in financiranju občin, so sporočili iz združenja mestnih občin.

Kot so sporočili iz Združenja mestnih občin Slovenije, ki se je s pobudo pridružilo zahtevi, od države in njenih organov pričakujejo, da bodo spoštovali predpise, ki jih sami sprejemajo. "Žal praksa potrjuje nasprotno. Tipičen primer je odvzemanje sredstev občinam iz naslova dohodnine, čeprav gre po zakonu za njihova lastna sredstva. Gre za nedopustno, enostransko in samovoljno ravnanje ministrstva mimo zakonov in ustave," so pojasnili.

V danes vloženi zahtevi za ustavno presojo tako izpodbijajo 11. člen zakona o financiranju občin v povezavi z dogovorom o višini povprečnine za leto 2015. Kot so opozorili v občinah, je vlada samo znižala višino povprečnine v letošnjem letu, ni pa izpeljala ukrepov, ki bi v skladu z dogovorom znižali stroške delovanja občin. "Tisti ukrepi, ki so bili uresničeni, pa so učinkovali le v korist majhnega števila občin," s čimer po njihovem mnenju ni več zagotovljena enakost pravic prebivalcev vseh občin, so pojasnili.

Za občine so med drugim sporne tudi nekatere določbe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2014 in 2015 ter pravilnik o določitvi podprogramov, ki se upoštevajo za ugotovitev povprečnine. Vlada namreč po njihovih navedbah pri izračunu povprečnine že od leta 2009 deluje protiustavno, saj povprečnine "ne izračunava več v skladu s predpisano metodologijo, temveč jo izračunava samovoljno". Razkorak med potrebnimi in dodeljenimi sredstvi je zato vsako leto večji, ugotavljajo v občinah.

Mestne občine prav tako izpodbijajo člen 86. a zakona o lokalni samoupravi, saj gre po njihovem mnenju za neenakopravno obravnavanje mestnih občin oziroma njihovega združenja. Obenem predlagajo tudi, da ustavno sodišče državnemu zboru naloži, da zakonsko uredi posebne naloge mestnih občin, kot to predvideva ustava.

Ob vloženi zahtevi so predlagali začasno zadržanje večine izpodbijanih določb in to, da ustavno sodišče določi, da se do njegove končne odločitve uporablja povprečnina v višini 536 evrov, so še pojasnili v sporočilu združenja.

Ne spreglejte