Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2008,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 7.55

8 let

Mekina bo Dnevnik tožil zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Igor Mekina bo Dnevnik tožil zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in nedopustnega posega v čast in dobro ime, je sporočila odvetniška pisarna Zidar & Klemenčič.

Postopek same odpovedi pogodbe je bil skrajno neetičen, še navaja pisarna in dodaja, da so s strani Dnevnika nedopustno izpostavljali celotno Mekinovo družino medijskemu šikaniranju. Odvetniška pisarna tudi poudarja, da "vsebina same izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v kateri se Igorju Mekini očita tudi, da je komentarje pisal na način, da je zavajal javnost, predstavlja grob poseg v novinarsko svobodo ter kršitev Münchenske deklaracije, ki določa pravice in dolžnosti novinarjev".

S svojim ravnanjem so načrtno izpostavljali in šikanirali Igorja Mekino Po navedbah odvetniške pisarne so časopisna družba Dnevnik in njeni pooblaščenci s svojim ravnanjem načrtno izpostavljali in šikanirali urednika Dnevnikove mednarodnopolitične redakcije Igorja Mekino "z namenom zaščite interesov odgovornega urednika Dnevnika".

Celotno družino so izpostavili medijskemu šikaniranju

Prav tako naj bi bil Mekina javno izpostavljen in obtožen še pred začetkom kakršnegakoli postopka. Obenem odvetniška pisarna dodaja, da so "s strani Dnevnika neupravičeno omenjali njegove sorodstvene vezi in nedopustno izpostavljali celotno družino medijskemu šikaniranju".

Mekina je samo izpolnjeval navodila odgovornega urednika "Igor Mekina ne bo pristal na takšen razplet zgodbe, v kateri je zgolj izpolnjeval navodila odgovornega urednika Mirana Lesjaka, in bo zato uporabil vsa pravna sredstva zoper nezakonite odločitve Dnevnika," še piše v sporočilu. Na nedopusten način pritiska na novinarje pa bo Mekina opozoril tako domača kot tuja združenja novinarjev in jih zaprosil, da se opredelijo do neetičnega ravnanja Dnevnika, je še zapisala odvetniška pisarna.

Dnevnik: Igorju Mekini je prenehalo delovno razmerje

"Postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi področnemu uredniku Igorju Mekini je zaključen. Igorju Mekini je prenehalo delovno razmerje, ker je neskrbno ravnal z zaupanimi mu podatki in zavajal javnost. Razloge, vzroke in argumente za takšno odločitev, smo že večkrat podrobno pojasnili, naša stališča pa se niso spremenila," so sporočili iz časopisna družbe Dnevnik.

Mekina: Lesjak je vedel za sočasno objavo v Politiki

Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak je po besedah Igorja Mekine vedel, da bo diplomatsko depešo, ki jo je objavil Dnevnik, sočasno objavila tudi beograjska Politika. Mekina, sicer urednik Dnevnikove mednarodnopolitične redakcije, je za torkove Odmeve prvič javno zanikal navedbe odgovornega urednika omenjenega časnika glede objave diplomatske depeše. Lesjak namreč trdi, da ni vedel, da bo dokumente sočasno z Dnevnikom objavila tudi Politika.

Lesjak se je sočasne objave veselil "Lesjak je vedel, da bo dokument objavila tudi Politika in se je tega veselil", je zatrdil Mekina. Dodal je še, da bi tisti, ki se je dogovarjal o tem, kdo vse bo objavil dokument, za to moral prevzeti odgovornost, "ne pa da zavrača krivdo na svoje podrejene". "Moral bi tudi sprejeti odločitev o odstopu," je še poudaril Mekina.

Lesjak odgovornost želel preložiti na Mekino

Pritiski name so se začeli, ko je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) opozorilo na sočasno objavo dokumentov, je pojasnil urednik Dnevnikove mednarodnopolitične redakcije. "Potem mi je bilo s strani Lesjaka ponujenih več rešitev, kako zadevo izpeljati brez velike škode za Dnevnik in zame, predvsem pa zanj. In to na ta način, da bi jaz prevzel odgovornost, češ, da sem se dogovoril za sočasno objavo, potem pa bi on pozneje zaščitil mene," je še pojasnil.

Sodnik in tožnik v eni osebi Za disciplinski postopek, ki ga je zoper njega sprožil Dnevnik, in se je po poročanju TV Slovenija končal z odpovedjo rednega delovnega razmerja, pa je Mekina ocenil, da je bil izveden po najboljši maniri inkvizicijskega postopka: "Zato ker je bila edina oseba, ki mi je sodila in tožila gospod Lesjak."

Ne spreglejte