Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
11.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 11.24

6 let, 7 mesecev

Matjaž Frangež: Janez Janša je trgoval s smrtjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matjaž Frangež upa, da bo v Stožicah končno dobil odgovor Janeza Janše na številna vprašanja o njegovem trgovanju z orožjem.

Ko je Janez Janša pozval vlado in ministrstvo za obrambo, naj umakneta oznake zaupnosti in objavita celovito poročilo o prometu in tranzitu orožja iz leta 1993, je Matjaža Frangeža prijelo, "da naredi korak dalje". "Da se ne bomo dva tedna ukvarjali, ali bodo objavili" "Da se ne bomo dva tedna ukvarjali, ali ga bodo objavili ali ne, sem objavil dokument, v katerem piše, da je poročilo tako ali tako nepomembno," je za SiOL povedal avtor knjig o slovenski trgovini z orožjem. Frangež je na svoji spletni stani orozje.info objavil dokument ministrstva za obrambo iz leta 1997, v katerem piše, da je orožje v poročilu tudi po Janševih cenah vrednoteno za 10.723.209 nemških mark prepoceni. Janša: Frangež pušča prostor za manipulacijo Priložnost je Frangež izkoristil za obnovitev povabila Janezu Janši na soočenje. Pred dvema letoma je Janši poslal pismo z devetimi vprašanji, na katera ni nikoli dobil odgovora.

Čeprav je Janša pred dnevi sam predlagal soočenje v Stožicah, je polemiko s Frangežem zavrnil, dokler se ne objavi poročilo, "saj so v Frangeževih navedbah objavljeni le izseki poročila, kar pušča veliko prostora za manipulacijo," je zapisal na spletni strani SDS.

Bavčar in Janša razveljavila zakon za potrebe orožarskih poslov? "V tistem poročilu so navedene količine, kot v dokumentu, ki sem ga objavil, in pa dvanajst strani ideologije. Najverjetneje v njegovem poročilu ne bomo prebrali ničesar drugega kot dvanajst strani Janševe razlage, kakšna naj bi bila pravna podlaga za trgovino," pravi Frangež. "Ampak to, kar on razume kot pravno podlago, je zapisnik iz leta 1991, ko sta z Igorjem Bavčarjem za potrebe orožarskih poslov preprosto razveljavila zakon," opozarja. Gre za zapisnik drugega sestanka koordinacijske skupine ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo, ko sta se takratna ministra za obrambo in notranje zadeve "odločila", da 45. člen zakona o nadzoru državne meje velja zgolj za orožje za "civilno uporabo".

Janše verjetno ni bilo v Luki Koper V Stožicah bi Frangež verjetno začel z omenjeno Janševo in Bavčarjevo razveljavitvijo zakona in nadaljeval s pričanjema tedanjih uslužbencev MORS Ludvika Zvonarja in Ela Rijavca. Leta 1994 sta povedala, da so ladje v okviru petih uradnih pošiljk v koprsko pristanišče poleg uradnih pošiljk za Slovenijo pripeljale "še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH" oziroma da je bilo na teh ladjah 90 odstotkov "za slovensko vojsko nezanimivega orožja in opreme, ki so jo imenovali balast in so jo pozneje odprodali kupcem v južni državi".

Zvonar in Rijavec sta povedala tudi, da je bil Janez Janša "navzoč pri vseh prevzemih orožja" oziroma ga je "osebno odrejal v nadaljnjo prodajo". Frangež, pa tudi nekdanji pripadnik Voma in Morisa Branko Praznik, ne verjameta, da je bil Janša osebno prisoten v Luki Koper oziroma v hotelu nad njo, kot trdi Hrvat Marin Tomulić v avstrijski knjigi Kraj zločina. To, o čemer govorita Zvonar in Rijavec, se je dogajalo v Kočevski Reki, kjer je bila baza Morisa, ali v šentviški vojašnici, je na podlagi izpovedb prič prepričan Frangež.

28 milijonov mark je banalna številka Verjetno se je več, kot z dopuščanjem transporta orožja čez Slovenijo, zaslužilo s prodajo orožja JLA, ki je že bilo v Sloveniji, nekaj pa tudi z nakupi orožja v tujini in prodajo na Hrvaško in BiH.

Da se je orožje prodajalo za gotovino, je priznal tudi Janez Janša leta 1999. Zato je še bolj nenavadno, da je ob omenjeni primopredaji poslov obrambnega ministra Jelku Kacinu navajal, da je skupna vrednost orožarskih poslov zgolj 28 milijonov mark.

"Številke v tem poročilu, ki sem ga zdaj objavil, so banalne," pravi Frangež. "To se je seštelo iz papirjev, s katerimi so po zamenjavi ministra na Morsu še razpolagali. Priče namreč vedo povedati, da so že 1993, 1994 in zlasti v zadnjih dneh pred Depalo vasjo masovno uničevali dokumentacijo. Mogetovi komisiji je poveljnik SV pokrajine Vladimir Miloševič povedal, da se je konec 1992 šef VOMA Andrej Lovšin vozil po Sloveniji in pobiral dokumentacijo."

"Šel se je trgovino s smrtjo" "Ko se je od septembra 1994 na ministrstvu za obrambo izvajala preiskava, so zaslišali več kot 30 delavcev Voma, ki so povedali, da so šteli gotovino. V še zaupnih dokumentih tako beremo o 136 milijonih DEM gotovine," navaja Frangež.

Natančnih ocen nima nihče, sta pa tako Frangež kot Praznik, ki je napisal knjigo Branilci domovine: Trgovci s smrtjo, prišla do ocene, da je promet z orožjem v Sloveniji obsegal okoli milijardo mark.

Ta zgodba se mora razčistiti, je prepričan Frangež. "V letu 2011 se sredi Evropske unije vrhunske politike ne more iti človek, za katerega je jasno, da se je šel orožarske posle. Ni prodajal nafte, ni prodajal nepremičnin, prodajal je orožje. Šel se je trgovino s smrtjo."

Ne spreglejte